Filmy

Toto je miesto pre príspevky, ktoré nespadajú do žiadnych iných tém ANNWIN fóra

Moderator: Moderátori

Forum rules
V tejto sekcii sú témy raz mesačne prečisťované podľa nasledovných podmienok. Téma ktorej posledný príspevok je starší ako 90 dní a nebola zobrazená viac ako 60 dní je presunutá do koša.
Keywords for this topic
film, ako, open, skor, udalosti, source, som, bol, pozriet, velmi, cast, nevidel, doteraz, prvu, zvlastnym

Postby Anonymous » Sunday, 20. March 2005, 12:51

Markiza planuje cez velkonocne sviatky davat film Zelena mila
Myslim ze ten film naozaj stoji zato si ho pozriet....aj ked je smutny

Menej znamy film skor pre privrzencov open source je The Code
Je to skor dokumentarny film otom ako sa pisal operacny system linux.
Pekne pribehy ludi ktori maju co povedat k dianiu okolo open source.

Ako tu uz bol spomenuty Equilibrium, mozem len potrvrdit, ze je to velmi dobry film.

Co sa Matrixu tyka podla mna najlepsia bola prva cast trilogie.
Osobne velmi odporucam ak ste uz videli prvu a druhu cast pozriet si Animatrix.
Mne to silne doplnilo dej a udalosti. Okrem ineho mi to ukazalo inu cestu ktoru som doteraz nevidel.

Zvlastnym filmom ktory som nedavno videl bol Donnie Darko
Film o trosku inom chlapcovi s peknou ukazkou toho, ze vsetko je tak ako ma byt. Dokonca aj na oko zle veci ktore sa nam deju alebo ktorymi trpime mozu sposobit zvlastne uplne iny sled udalosti.
Anonymous

Users Information

Share on ...

Share on FacebookShare on TwitterShare on MySpace

Postby fazon » Monday, 21. March 2005, 10:23

wesmir wrote:fazon...trosku si mi neporozumel, skor myslim: kde, kedy to bolo natocene, povodny nazov, rezia,..je to kreslene? atp. je to niekde na nete?

Veľmi sa nezaujímam o filmy z odborného hľadiska, takže na tvoje otázky: kde, kedy to bolo natočené, pôvodný názov, réžia, neviem odpovedať. Ale nie je to kreslený film a bolo to v telke (tuším na Markíze).

Inak pekný film je aj Megiddo. Je to film o poslednom súde, o boji dobra a zla. Na konci prichádza lúč svetla, ktorý ako keby „vybuchne“ a začne sa šíriť po celej Zemi a obklopí ju. Podľa môjho názoru celkom realistické...
:idea:
fazon

Users Information

Postby fazon » Monday, 21. March 2005, 10:29

wiro wrote:Co sa Matrixu tyka podla mna najlepsia bola prva cast trilogie.
Osobne velmi odporucam ak ste uz videli prvu a druhu cast pozriet si Animatrix.
Mne to silne doplnilo dej a udalosti. Okrem ineho mi to ukazalo inu cestu ktoru som doteraz nevidel.

Z trilogie Matrix sa mi páčili rovnako všetky 3 časti. Lebo je to podľa mňa alegória, pekne ukrytá vo filme. Keď som si totiž miesto bezduchých robotov dosadil iné bytosti, našiel som peknú cestu, alegóriu cesty vedúcej v 3. časti až po mystickú smrť a prebudenie do novej skutočnosti. :D
fazon

Users Information

Postby Mohy » Monday, 21. March 2005, 11:05

Keď sa bavíte o matrixe, tak by som vam dal do pozornosti knižku "Vyvolený" preloženú z oreginálu "The One", kde sú rozobraté a vysvetlené jednotlivé pasáže z matrixu. Taktiež je v knižke návod, ako spraviť zo seba takého vyvoleného ako bol hlavný hrdina NEO.
Zo stránky http://www.gekagames.sk/AFiles/data/etm.htm tu uvádzam:
Vieme, že Matrix je "vykradnutou Bibliou". Nie je to síce doslovné, ale veľa vecí, názvov je skutočne prebratých z tejto posvetnej knihy -> Morfeus bol v gréckej mytológii boh snov ("Mal si niekedy sen, ktorý ti pripadal ako skutosť?"), názov Morfeovej lode je prevzatý od Nabuchadnezzara, babylonského kráľa, ktorý mál údajne sen pojednávajúci o nadvláde strojov nad ľudmi.
Trinity v anglič;tine znamená Svätá trojica, Otec, Syn a Duch. Sion pre zmenu je posledné útočisko nezotročených ľudí... no a Neo (latinsky "nový") je podľa Morfea reinkarnáciou Ježiša Krista. Prešmyčka tejto prezývky značí "One" = vyvolený (viď taktiež Thomas Anderson). Samozrejme, je toho o mnoho viac, do takých detailov však zabiehať nechcem.
Mohy

VIP

Users Information

Postby Anonymous » Monday, 21. March 2005, 12:05

Ano, bratři Wachowští si se jmény a názvy pěkně pohráli. Anderson znamená "Syn člověka" a Thomas hovoří samo za sebe. Stejně jako Cypher, který byl pokušitelem (Lucipher, "nevědomost je tak příjemná") i Jidášem (cifra, číslo, zajímalo ho pověstných 30 stříbrných). Merovingian snad odkazuje k rodu Merovejců, kteří se zase považovali za přímé potomky Ježíše Krista. Ten bodlináč ze trojky byl Deus ex Machina (bůh ve stroji).
Pak i barvy, zelený a temný matrix naproti tomu zlatavá barva města strojů, bílý muž - Architekt a černá žena - Vědma, různá fraktálová zobrazení atd. atd. atd. Je toho mraky.

Osobně považuju právě navazující dvojdíl (tedy Reloaded a Revolutions) za geniální, byť nejvíc se dokážu ztotožnit s Neem v prvním Matrixu. Je zajímavé jak se tábor fanoušků Matrixu rozdělil po uvedení obou pokračování. Ta nespokojená polovina patrně nerozdejchala skutečnost, že symbolický cyklus má 2 části, v první (astrologicky od jarní do podzimní rovnodennosti) se jedinec zdokonalí na hranice svých možností jako jedince, co nejvíce rozvine vrozený potenciál, ale ve druhé části cyklu (astrologicky od podzimní do jarní rovnodennosti) dává sebe sama nebo lépe řečeno vzdává se sebe sama ve prospěch vyššího (ve smyslu komplexnějšího) celku, v tomto případě lidí i strojů (prostě světa jako celku). Proto bylo docela vystřízlivěním, když po úžasném náletu do oblak na konci jedničky, se v Reloaded Neo nestal všemocným, kterému je vše dovoleno, ale naopak pouhou jednou figurkou ve hře, která sice může ovlivnit dění rozhodujícím způsobem, ale nikoli z pozice síly (což bylo pěkně ukázáno v závěrečném souboji s agentem Smithem).

Jinak, fazone, ti roboti nebyli bezduší. A podle mého mínění svou osobní mystickou smrt a znovuzrození do nové skutečnosti si Neo prožil právě v první části, která je nejvíc inspirovaná evangelii. Smrt na konci trilogie už je jeho skutečnou smrtí a všech jeho částí (Trinity, Smith) a celého starého cyklu, kterého byl představitelem, protože v té chvíli Neo jako osoba už vlastně neexistoval. Jestli na tuto událost je někde odkaz v Bibli, tak jedině v Janově Apokalypse a soudném dni, ale je to souvislost velmi vágní.
Anonymous

Users Information

Postby fazon » Monday, 21. March 2005, 14:02

rom wrote:Jinak, fazone, ti roboti nebyli bezduší. A podle mého mínění svou osobní mystickou smrt a znovuzrození do nové skutečnosti si Neo prožil právě v první části, která je nejvíc inspirovaná evangelii. Smrt na konci trilogie už je jeho skutečnou smrtí a všech jeho částí (Trinity, Smith) a celého starého cyklu, kterého byl představitelem, protože v té chvíli Neo jako osoba už vlastně neexistoval. Jestli na tuto událost je někde odkaz v Bibli, tak jedině v Janově Apokalypse a soudném dni, ale je to souvislost velmi vágní.

Z môjho pohľadu je jedno, čím je to inšpirované, pretože to vidím inak. Vidím rozdiel medzi 1. časťou, čo je podľa mňa vlastne len "obyčajná" zmena vedomia, rozšírenie vedomia, čomu nasvedčuje to, že vidí skutočnosti matrixu v inom svetle, z iného pohľadu, ale nie je to ešte skutočné prebudenie (mystická smrť a prebudenie), čomu nasvedčuje aj to, že ešte presne nechápe Neo to, čo robí, k čomu však dochádza v 3. časti a čo by som inými slovami nazval ako, v 1. časti rozšírené vedomie (ako to majú niektorí jasnovidci), pričom EGO ešte je neprečistené, ale v 3. časti filmu to už je dá sa povedať vyššia forma osvietenia, pričom EGO prestáva hrať prím a stáva sa len „100 percentne“ čistým sklom, cez ktoré prechádza Svetlo vyššieho vedomia. Preto je trilógia pekne zobrazenou cestou až po mystickú smrť, pričom cítim, že prebudenie ešte len nastáva, ale tomu zatiaľ po 3 filmoch Mátrixu nevedeli dať atraktívnu formu, ktorá by zaujala divákov a priniesla peniaze. Takže v 3. časti mystická smrť bez prebudenia, ale v živote má zmysel aj mystické prebudenie (resp. mystická svadba).
:D
fazon

Users Information

Postby Anonymous » Monday, 21. March 2005, 18:03

Hm, ono to, fazone, co píšeš, není zas tak daleko od toho, co jsem napsal já.

Ono by se tam i to znovuzrození dalo najít, všiml sis toho východu slunce na konci filmu, co ho udělala ta malá holčička? Nemýlím-li se, tak to bylo poprvé, co ve filmu nad Matrixem vyšlo Slunce. Ono vlastně vše zůstalo, lidi, stroje i matrix, jen vztahy se změnily a možnosti osvobození se rozšířily a tím začal nový cyklus.

Když jsem viděl Reloaded, bál jsem se, aby Revolutions nezakončili nějakým stupidním intelektuálským způsobem jako třeba že to všecko je nějaká počítačová hra, kterou hraje nějakej pošahanej kluk v budoucnosti nebo že vše je jen součástí dalšího nějakého UltraMatrixu. Tím by všechno zahráli do sci-fi autu.
Existuje skvělé japonské anime, Ghost in the Shell, kterým se Wachowští také inspirovali (někdo by řekl "vykradli") a který si pohrává s tématem duše ve stroji, ale skutečně jen pohrává a končí ve chvíli, kdy člověk doufá, že dostane odpověď. To má svůj účinek, ale od Matrixu jsem po prvním dílu čekal víc a dočkal jsem se.
Výborná je i ta závěrečná mantra, velmi postmoderně zhudebněná (pravověrní jogíni by asi nezkousli :wink: ) Jeden kamarád mi říkal, co znamená a byla to výstižná závěrečná tečka za filmem, ale bohužel jsem to zapoměl. :(
Anonymous

Users Information

Postby majk » Tuesday, 22. March 2005, 08:02

wesmir: sorry, ted sem se dival doma na kazetu a ten nazev je presne: Fotograf mrtvých duší.

Jinak filmy o kterach se tady zminujete tak z 90% jsem videl a je to taky muj zanr krome navic jeste oblibenych hororu ... :shock:
majk

Users Information

Postby WhiteWolfSix » Tuesday, 22. March 2005, 08:39

Medzi výnimočné seriály, ktoré bežali na obrazovkách ČT, patrí aj seriál Království (The Kingdom) :!: v pôvodnom znení s titulkami. Nemohol som si vynachváliť možnosť vidieť to v pôvodnom znení, pretože dánština a švédština, ktoré sú súčasťou seriálu znejú veľmi zaujímavo.

http://archiv.tiscali.cz/ente/ente_cent ... 39479.html

Nenebeské zástupy. Kultovní projekt Larse von Triera o neobyčejné nemocnici, v níž straší duch minulosti.

Dánsko, Švédsko (1994). Hrají: E. H. Järegard, K. Rolffesová, G. Norbyová, U. Kier a další (Premiéra - v dánském a švédském znění s titulky)

Lars von Trier, dánský rodák, patří dnes k nejvýraznějším evropským a možná už i světovým filmovým režisérům. Je podepsán pod řadou mezinárodních filmových projektů, které sklízely velké úspěchy na nejrůznějších a především nejprestižnějších filmových festivalech, z nichž jmenujme alespoň snímky Evropa (1991), Prolomit vlny (1996), nejnovější počin Tanec v temnotách (2000) a v neposlední řadě i velkolepý projekt Království I a II (celková stopáž filmové verze je 278´a 286´), který byl prezentován i jako televizní seriál.

Království I z roku 1994 čítá pět dílů, které nyní ČT nabízí především divákům filmových klubů a vyznavačům tohoto světového režiséra. Ironizující "soap opera", inspirovaná zároveň hororovými filmy let padesátých, děsivé nemocniční drama, severská varianta Městečka Twin Peaks, paranoidní mystická show, gotický román a supernaturalistická komedie v jednom - tak mj. charakterizují kritici tento dnes již kultovní seriál.

Zavede nás do Královské nemocnice v Kodani, kde, jak se zdá, vládnou zlé síly. Budovu, zřízenou v roce 1910, ovládá "duch minulosti", bez ohledu na to, že staré zdi byly v roce 1958 nahrazeny moderní nemocnicí na původních základech. Právě tento zlý duch minulosti způsobuje, že pacienti, kteří by mohli být zachráněni, umírají. Mezi doktory vládne pýcha, ignorance a nenávist, v jejichž jménu dělají stále nesmyslnější chyby. Jen někteří pacienti jsou schopni slyšet volání o pomoc z úst dávno mrtvé nebohé dívky jménem Mary...

Lars von Trier nás zavede do svého nadskutečného světa, jehož některé postavy a charaktery jsou až příliš skutečné. Se smyslem pro sarkasmus a černý humor vykresluje své nemocniční hrdiny: vedoucího postaršího neurochirurga doktora Moesgaarda, jeho švédského kolegu Stiga G. Helmera či spiritisticky osvícenou pacientku Sigrid Drusse.
V první části se nám tedy představí nesympatický samolibý švédský doktor Stig Helmer, který byl pověřen vedením oddělení. Z titulu své funkce obviní mladšího kolegu Krogshoje, že svévolně a zbytečně nařídil drahé vyšetření CT pro pacientku - paní Drusse, která trpí záhadnými halucinacemi. V nemocnici probíhá Akce čistý vzduch, která má zlepšit vztahy mezi doktory i profesní přístup. Paní Drusse, obdařená spiritistickými schopnostmi, však cítí, že v nemocnici není něco v pořádku. Slyší hlas malé holčičky volající o pomoc. Totéž slyší i dva mentálně postižení zaměstnanci nemocnice. Stig Helmar je přijímán do elitní lékařské organizace "Lékařská lože" mezi ostatní bratry včetně primáře Moesgaarda, zatímco Krogshoj se dvoří půvabné kolegyni Judith.
ImageImage
WhiteWolfSix (WW6) | ANNWIN | ANNWIN portál | Môj PicasaWeb | Image
WhiteWolfSix

Hlavný admin

Users Information

Postby Anonymous » Wednesday, 23. March 2005, 10:34

K predošlému príspevku WW6: na Markíze to nedávno bežalo neskoro v noci pod názvom "Kráľovská nemocnica", žiaľ, nevidel som ani jeden diel...
Anonymous

Users Information

Postby WhiteWolfSix » Wednesday, 23. March 2005, 12:38

:shock: Išlo to na Markíze? Som si nevšimol :oops: :roll: Nuž, prišiel si o veľa. Videl som obidve série a je to fakt vynikajúci seriál.
ImageImage
WhiteWolfSix (WW6) | ANNWIN | ANNWIN portál | Môj PicasaWeb | Image
WhiteWolfSix

Hlavný admin

Users Information

Postby Anonymous » Saturday, 26. March 2005, 11:46

tos trochu ma zarazili niektore tituly co som tu videl, hlavne ked si uvedomim ze klubovych veci tu moc nebolo, ale kazdemu podla vlastneho gusta, takze pridavam svoju trosku do mlyna : Frida, Posledne tango v Paríži, Lost Highway- od Lyncha upozornujem ze 3 dni budete v hlave riesit o com to bolo-nebolo, Milion dollar hotel, Prelet nad kukučím hniezdom, od Jakubiska su tiez fajne veci. P.S nenapalite mi niegdo Lotrajda a Zubejdu ?- to musi byt riadny hard-core uz podla nazvu.
Anonymous

Users Information

filmi

Postby Anonymous » Tuesday, 05. April 2005, 09:03

no tak pridam aj aj svoju trochu do mlina :-)

nebudem rozpisovat vsetki kurosawove filmi ale mne osobne sa asi najviac paci Rashomon, film v ktorom 5 ludi rozprava ten isti pribeh a kazdi trochu inak, z tich veselsich kurosawovich filmou rozhodne Yojimbo ( predloha pre slavni film "Pre hrst dolarou").

dalej bi som pridal z tich zvlastnich filmou Crasch od Cronenbergha, film podla Gibsnovej poviedki o ludoch ktori robia rekostrukcie buraciek slavnich ludi.

dalej bi som pridal uzasnu polsku sci-fi komediu Kingsajz o svete trpaslikov ktori sa nachadza v nasom svete a vola sa Suflandia.ked som uz pri sci-fi pridam aj jeden ceski film a to sice IkarieXB1.
jeden film z mojho detstva a od Zemana "na komete".

abi som tu nedaval len stare filmi tak z tich novich napriklad Dogma a samozrejme z mangi Ghost in the shell 2 a sice uz rok stara(teda unas to tusim este len teraz pred nedavnom davali v kinach) Cesta okolo sveta za 80 dni s Jackie Chanom.z novych ceskych sa mi pacila Panska jizda a este viac sa mi pacil Mazani Filip.
Anonymous

Users Information

Postby ela1 » Tuesday, 05. April 2005, 18:06

....hmmm... no, veľa dobrých filmov sa tu už popísalo, ale tiež s pridám s tým, ktoré mám ja rada :
Matrix, Frida Kahlo, Lost Highway, od Larsa von Triera je to Tanec v temnotách s Bjork a druhý dobrý film od neho Dogville s Nicol Kidman ( mimochodom, robila som k nemu plagát do školy ).
... trilógia Pána prsteňov, potom ako je Šakalí léta, Samotári,
... Posledný samuraj, Cesta do stredu zeme, Sedem rokov v Tibete
... Asterix a Obelix :P
ela1

Users Information

Postby Adina » Wednesday, 06. April 2005, 20:36

Akurat som sem chcela dat tu Lynchovu Lost Highway, a ona je tu uz dvakrat ... :P

Tak este sa mi veeelmi pacili>
Felliniho A lod plava,
Akiho Kaurismakiho Mraky odtiahli,
a v klube raz davno gruzinsky STROM PRIANI /reziser asi Abuladze /
Arcandov JEZIS Z MONTREALU
a TEMNA NOC Carlosa Sauru
A aj Pulp Fiction A oD SUMRAKU DO USVITU ...
:o

a najhrozostrasnejsi film aky som videla ale nelutujem a od hrozy som aj nazov prave zabudla je Pasolliniho ........ alebo 120 dni Sodomy... brrrrrrrrrr.

A samozrejme Jakubiskove filmy su super, najma Vtackovia, siroty a blazni, a Dovidenia v pekle, priatelia. Velmi sa mi nepacil Lepsie byt bohati a zdravi ... a ten najnovsi som teda este nevidela.
Adina

Users Information

Postby ela1 » Wednesday, 06. April 2005, 21:17

a momentálne ma napadli tri slovenské filmy:
Sedím na konári a je mi dobre
Skon Paľa Ročku...mimochodom...tá sa odohráva v našej dedine :P :wink:
a Záhrada
ela1

Users Information

Postby Adina » Wednesday, 06. April 2005, 22:08

Zahrada je super ! Sice som ju uz dlho nevidela, moja kazietka skoncila pred par rokmi u nejakych a uz neviem ktorych priatelov, ale urcite si ju este zaobstaram. Obsahuje zopar skvostnych dialogov ....... Napr. Je ti zle ? To je dobre ...

Alebo ten otca so synom:
-Vies kto si?
-Teraz som strom.
-Najradsej by som ta vytal...

No a tak.
Adina

Users Information

Postby Anonymous » Tuesday, 12. April 2005, 09:52

Tak som si pozrel dva celkom zaujímavé filmy:

Das Experiment o 1 experimente, ktorý sa vymkol spod kontroly: skupina asi 20 dobrovolnikov (muzov) sa nechala na asi 3 tyzdne zavriet v experimentalnom väzení. Asi polovica z nich dostala funkciu "bacharov", tí ďalší boli "mukli". Bachari mali za úlohu zabezpečiť, aby väzni dodržiavali pravidlá, no nemali pri tom použiť násilie. Po veľmi krátkom čase sa však ukázalo, že mať moc ako bachar väznice je lákavé a zvádza k zneužitiu a postupne sa celý experiment zvrhol na brutalitu hrubého kalibru a navyše, obrátil sa aj proti experimentátorom. Odporúčam pozrieť!

Mŕtvy muž (Dead Man) Jima Jarmuscha je poetický klubový film o Williamovi Blakeovi (Johnny Depp) a jeho prenasledovaní tromi pištoľníkmi-vagabundami... No, dej sa ťažko opisuje, treba to vidieť... P.S. Zaujímavou postavou filmu je Indián menom Nikto...
Anonymous

Users Information

Postby ela1 » Tuesday, 12. April 2005, 09:57

....hmmm... snívajúci vlčko ma predbehol.. . :P aj mne sa veľmi páči film Mŕtvy muž s Johnnym Deppom a potom sa mi páči film aj z trochu iného prostredia ako je Vtedy na západe :P a Hra so smrťou na čele s Juliou Roberts.
ela1

Users Information

Postby ela1 » Tuesday, 12. April 2005, 09:58

a ešte aj Erin Brokovich s Juliou Roberts :P
ela1

Users Information

PreviousNext