Fotoaparát(y)

Toto je miesto pre príspevky, ktoré nespadajú do žiadnych iných tém ANNWIN fóra

Moderator: Moderátori

Forum rules
V tejto sekcii sú témy raz mesačne prečisťované podľa nasledovných podmienok. Téma ktorej posledný príspevok je starší ako 90 dní a nebola zobrazená viac ako 60 dní je presunutá do koša.
Keywords for this topic
http, www, ulozto, jpg, fotoaparát, som, iso, rovnakej, citlivosti, img, hanbiť, nema, pentax, imgp, canon

Re: Fotoaparát(y)

Postby duves » Tuesday, 02. March 2010, 18:15

Dneska som držal v ruke Canon 550D v jednej predajni (megafoto). Kedže som mal Pentaxa so sebou, tu je porovnanie na rovnakej citlivosti ISO 3200
http://www.ulozto.sk/4152586/imgp0145.jpg
http://www.ulozto.sk/4152585/img-0024.jpg

Pentax sa nema za čo hanbiť.
Image Image
duves

Vylúčení

Users Information Users Information

Share on ...

Share on FacebookShare on TwitterShare on MySpace

Postby duves » Wednesday, 03. March 2010, 20:53

Američtí fotografové létají se zbraní, chrání tak svoje vybavení
http://technet.idnes.cz/americti-fotogr ... c_foto_pka
Image Image
duves

Vylúčení

Postby duves » Friday, 05. March 2010, 15:07

Chlapci, ww6 a red, už ste robili čistenie snímača?

Link

Sada se skládá z lepivého gelového lízátka na tyčince a lepivých papírků. Nabijeme naplno bateri a v menu aparátu zvolíme položku čištění čipu. Zapneme a sklopí se zrcátko. Foťák nesmíme během čištění vypnout, zrcátko by se sklopilo zpět a mohlo by se střetnout s čistítkem! Lízátkem se decentním tlakem postupně oťapká low-pass filtr a na lízátku nalepené částečky prachu se následně otisknou do papírku. Ideální je mít foťák bajonetem dolů nebo aspoň ho nechat stát bajonetem na stranu, aby nám na odhalený snímač nepadal další prach. Lízátko je měkké asi jako želatinový medvídek, což značně redukuje pravděpodobnost prasknutí low-pass filtru i při silnějším zatlačení, ale stejně pozor na to.

Zo stranky: http://pentax.xf.cz časť Tipy a triky
Image Image
duves

Vylúčení

Postby RedHawk » Friday, 05. March 2010, 16:14

No u mna to staci povysavat :)
Ale nie. toto nie je treba pokial sa fotak moc casto nepohybuje v prachu a podobne.
Ale poznam to cistil som tak D70 a je to celkom funny
RedHawk

VIP

Postby duves » Sunday, 07. March 2010, 11:04

Suché čistenie, napr. vyfukovanie sa vraj nedoporučuje. Tak neviem.
Ja mam v mojom režim na test zašpinenia snímača. Proste to urobí foto a na fotke by mali byť zrnka znečistenia.

Fotoaparat treba udržiavať v čistote a neskúšať rozne triky a kúzla
Image
Image Image
duves

Vylúčení

Postby duves » Wednesday, 10. March 2010, 08:13

Dámi a páni, prichádza Pentax 645D so snímačom 44x33 a 40Mpx, to je delo, nie kanon.
Image

Ak som dobre počítal, tak cena vychadza vyše 7 tisic EUR.

http://www.dpreview.com/news/1003/10031 ... ax645d.asp

http://translate.googleusercontent.com/ ... TaBcEIAWUQ
Image Image
duves

Vylúčení

Postby RedHawk » Wednesday, 10. March 2010, 09:08

Nikon Coolpix S8000
* The thinnest camera*1 in its class
* Wide-angle 10x zoom, NIKKOR ED glass lens
* Macro shooting from as close as 1cm (0.4 in.)
* 14.2 effective megapixels for high-resolution images
* High performance optical lens shift VR image stabilization
* High ISO 3200 capability at any image size up to its maximum of 4320 x 3240 pixels
* New Enhanced Motion Detection*2 for sharp, steady results
* New advanced flash control for clear and beautiful flash shots
* 3-in., approx. 921k-dot TFT LCD with Clear Color Display
* New Creative Slider for applying effects onto images
* Movie shooting at HD 720p for high-definition images with stereo sound
* Smart Portrait System with Skin Softening
* Subject Tracking
* Scene Auto Selector provides quick, carefree picture-taking in a variety of situations
* Quick Retouch for the best balance of contrast and saturation
* USB charging via Charging AC Adapter EH-68P/EH-68P (AR) or PC

Image
Pre 99% ludi uplne staci :) ceny od 249€
RedHawk

VIP

Postby duves » Wednesday, 10. March 2010, 09:20

Dobry zoom a tak tenky!
Image Image
duves

Vylúčení

Postby RedHawk » Wednesday, 10. March 2010, 19:48

Nikon volí u nových kompaktov stratégiu nízkych cien
V triede najlacnejších fotoaparátov Nikon pribudli dva nové modely s označením L21 a L22. Určené sú pre najmenej náročných fotografov ako aj najmladšiu generáciu, ktorá po prvýkrát privoniava k digitálnej fotografii. Narozdiel od ďalších predstavených aparátov, sú napájané výlučne s "tužkovými" batériami typu AA, čo sa automaticky odrazilo aj na ich hrúbke. Nikon sa ju síce snažil stlačiť na minimum, pod hranicu 28 milimetrov sa však nedostal.
Oba kompakty sú vybavené 3-palcovým LCD displejom, jednoduchou elektronickou stabilizáciou obrazu a automatickými prednastavenými režimami. Jediný významný rozdiel medzi aparátmi spočíva v rozlíšení snímača, ktoré je v prípade L21 8 a v prípade L22 12 megapixlov. V týchto dňoch sú dostupné už aj na našom trhu s cenami
79 (L21) a 99 eur (L22) vo dvoch farebných prevedeniach.
Vyšší modelový rad zastupujú kompakty S3000, S4000 a S8000. V súvislosti s ich uvedením na trh spustil Nikon v týchto dňoch reklamnú kampaň s názvom "I Am Nikon," orientovanú na predstavenie aparátov cieľovej skupine spotrebiteľov.
Prvý spomínaný model S3000, nahrádzajúci starší fotoaparát
S220, je charakteristický vlastným štýlom v kombinácii so siedmimi farebnými prevedeniami. Hliníkové telo fotoaparátu má hrúbku necelé dva centimetre a to aj vďaka vstavanej lítiovej batérii, ktorú je možné dobíjať z bežnej siete alebo prostredníctvom napájaného USB konektoru. Výrobca uvádza jej výdrž na úrovni 220 snímok.
Fotoaparát je vybavený CCD snímačom s rozlíšením 12 megapixlov, širokouhlým objektívom Nikkor so štvornásobným optickým priblížením a 2,7-palcovým displejom s antireflexnou úpravou, ktorý dominuje jeho zadnej strane. Tak ako všetky kompakty pre nenáročných, aj S3000 obsahuje množstvo rôznorodých automatických funkcií vrátane systému inteligentného portrétu, viacbodového ostrenia na dvanásť tvárí súčasne, či možnosti zmäkčenia pleti. Opäť sa stretávame aj s automatickým doostrovaním na vybraný objekt
, zachytávania snímky na základe úsmevu či detekcie žmurknutia. Cena tohto kompaktu je stanovená na 139 eur.

Ďalším variantom predchádzajúceho modelu je model S4000, ktorý narozdiel od bežného používa čoraz obľúbenejší dotykový displej. Výrobca sa vyvaroval chýb konkurentov a na jeho prevedení si nechal záležať, čo bolo pri prezentácii poznať najmä v presnosti dotykov a odstránení nepríjemného zlievania obrazu pri bežnom tlaku. Dotykové ovládanie však nemusí vyhovovať každému. Parametre kompaktu sú viac-menej rovnaké ako u modelu S3000 s rozdielom vyššej ceny, ktorá je v tomto prípade 169 eur.
Tretím predstaveným kompaktom je model S8000, ktorý má uspokojiť o niečo náročnejšiu klientelu z radov amatérov, obzvlášť tých, ktorí požadujú vyššiu mieru optického priblíženia. V tomto prípade až desaťnásobného. Zásluhu na tom nesie najmä širokouhlý výsuvný objektív Nikkor s ED sklom s nízkym rozptylom svetla. Snímač poskytuje efektívne rozlíšenie 14 megapixlov. Nastaviteľná citlivosť bola posunutá až na hranicu 3200 ISO, ktorá je využiteľná najmä za zhoršených svetelných podmienok alebo pri fotografovaní rýchlo sa pohybujúceho objektu za účelom zníženia času expozície na úkor vyššieho šumu.
Okrem snímok je kompaktom možné zachytávať aj videosekvencie v 720-riadkovom HD rozlíšení s rýchlosťou
30 snímok za sekundu. Na zadnej strane sa opäť stretávame s veľkým 3-palcovým LCD displejom s antireflexnou úpravou, tentokrát bez dotykovej vrstvy, avšak s vysokým rozlíšením (921 tisíc obrazových bodov).

Jednou z devíz fotoaparátu, ako ju prezentuje Nikon, je posuvnú stupnica na úpravu nastavení obrazu (jas, sýtosť a farebný tón) bez použitia počítača len za asistencie otočného voliča. Spomedzi automatických funkcií môže zaujať systém výberu najlepšej snímky, kedy fotoaparát zhotoví maximálne 10 po sebe nasledujúcich snímok a uloží len tú najostrejšiu.

Nikon Coolpix S8000 sa opäť spolieha na vstavanú lítiovú batériu. Na trhu je dostupný v troch farbách a hliníkovom prevedení s čiastočne pogumovaným povrchom. Na Slovensku sa v závislosti od konkrétneho predajcu predáva v cene od 259 eur.
VAT

Link
RedHawk

VIP

Postby duves » Wednesday, 10. March 2010, 20:51

Red, ale aj ine znacky maju kompakty za 80 €. Skor je dolezite, aby bol široky na najkratsom ohnisku. Po prepočte na 35 mm, aby zacínali na 27-28 mm. Kolegyna teraz dačo zhana, tak som jej dal tip na Samsunga PL80.
Image Image
duves

Vylúčení

Postby RedHawk » Wednesday, 10. March 2010, 22:01

Hm no samsunga by som nekupoval, radsej olympus.
Keby som mal ja kupovat kompakt (co nepotrebujem) by som sa rozhodoval medzi tymto:
Nikon S 8000
Nikon Coolpix S570
Canon Digital IXUS 100 IS
Olympus Mju 1040
Leica C-LUX 3
Panasonic DMC-FX500

a hlavne medzi:
Panasonic DMC-TZ7 S nejakych 230-250€ stoji
Malý ultrazoomový kompakt s rozlíšením 10,1 MPx. 12x širokouhlý optický zoom 25-300 mm, optická stabilizácia. 3" LCD displej. Nahrávanie HD videa. HDMI výstup. Farba strieborná.
• 1/2,33" CCD snímač, rozlíšenie 10,1 MPx.
• ISO 80 - 1600.
• 12 x zoom 25 - 300 mm f/3,3 - 4,9
• Optická stabilizácia MEGA O.I.S.
• Automatická detekcia tvári.
• Podpora pamäťových kariet SD, SDHC.
• Najnižšia zaostrovacia vzdialenosť v makrorežime 3 cm.
• 3" LCD displej s vysokým rozlíšením 460 000 bodov.
• AVCHD video v HD rozlíšení 1280 x 720 bodov.
• Možnosť zoomovania objektívu pri nahrávaní videa.
• HDMI mini výstup.
• Akumulátorová Li-ion batéria, výdrž 300 záberov.
• Tenké odolné kovové telo z nerezovej ocele.
• Rozmery 103,3 x 59,6 x 32,8 mm, hmotnosť 229 g.

alebo:
Panasonic DMC-FS7 (stoji 139€) ako taky pohotovostny kabelkac uplne super.
Typ senzoru CCD
Celkový počet pixelov 10.4
Efektívny počet pixelov 10.1
Pomer strán (š:v) 4:3 / 3:2 / 16:9
Farebný filter R-G-B
Optický zoom 4 ×
Digitálny zoom 4 ×
stabilizátor obrazu Áno
Min ohnisková vzdialenosť 33 mm
Max. ohnisková vzdialenosť 132 mm
Najkratšie zaostrenie 5 cm
Veľkosť displeja 2.7 Palec
Rozlíšenie LCD 230000
meranie so zdôrazneným stredom Áno
Zonálne meranie Áno
Bodové meranie Áno
Face Detection Áno
Snímkov /s. - u videosekvencie 30
Ozvučené videosekvencie Áno
Pätica na externý blesk Nie
Ukladanie v RAW Nie
Ukladanie v TIFF Nie
Ukladanie v JPEG Áno
manuálne vyváženie bielej Áno
Hľadáčik žiadny
Dátové média SD / SDHC
Napojenie LI-ION akumulátor
Hmotnost 139 g
Šírka 97 mm
Výška 54.4 mm
Hĺbka 21.7 mm
RedHawk

VIP

Postby rooc » Thursday, 11. March 2010, 19:10

Panasonic DMC-FS7 je naozaj celkom fajn. Skúšal som ho a ako taký pohotovostný foťák to je super
rooc

Postby duves » Wednesday, 17. March 2010, 10:34

Forum o manualnych sklach
http://www.manualniskla.cz
Image Image
duves

Vylúčení

Postby duves » Wednesday, 17. March 2010, 14:44

Zaujimava stranka (nie iba o foťakoch ako to video zo 16.marca)

http://www.digit.cz/
Image Image
duves

Vylúčení

Postby rooc » Wednesday, 17. March 2010, 16:42

duves wrote:Forum o manualnych sklach

používaš manuálne sklá?
rooc

Postby duves » Wednesday, 17. March 2010, 16:48

rooc wrote:

používaš manuálne sklá?

Ani nie, mam zatial jeden kus: portreťák s manualnou clonou: SUPER CARENAR 1:1,9/50 mm
Image Image
duves

Vylúčení

Postby rooc » Wednesday, 17. March 2010, 18:35

duves wrote:
rooc wrote:

používaš manuálne sklá?

Ani nie, mam zatial jeden kus: portreťák s manualnou clonou: SUPER CARENAR 1:1,9/50 mm

Chcel by som niečo dlhšie okolo 300-500 mm len neviem aká bola kvalita tých starších či by sa to oplatilo. Ja používam
sonnar 3,5/135 a SMC Takumar 1,8/55 a hlavne ten sonnar je super.
rooc

Postby duves » Wednesday, 17. March 2010, 19:03

rooc wrote:Chcel by som niečo dlhšie okolo 300-500 mm len neviem aká bola kvalita tých starších či by sa to oplatilo. Ja používam

Tak to je prave najväčši problem pri dlhyh sklach. Kamos, co ma Canona 350D, nieco take kupil, asi 300 mm manualne sklo. Vsetko, co sa hybe, je problem vyfotiť. Z 10 zaberov je tak 1 použitelny, koli rychlosti ostrenia. Druhy problem je opticka stabilizacia.
Dajaky všeobecny vzorec existuje, že max.čas na udržanie by mala byť obrátená hodnota ohniska v mm. Ak je sklo 300 mm, tak max. čas na udržanie obrazu by mal byť 1/300. Vieš dobre, že stabilizacia na kratkom ohnisku - 18 mm umožní fotiť pri čase 1/30-1/45.
Manuálne skla nemaju stabilizaciu. Čiže Canoňáci a Nikoňaci by nad tym nemali ani uvažovať. Pentax ma stabilizaciu na snímači, mne je to jedno, ake je to sklo. Niektorymi sklami môžem elegantne vyriešiť taku potrebu. No, ale hadam raz sa mi podari obstarať nejaky rýchly makráč za 300€.

Mno, dneska som kupil na ebay toto:
http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?Vi ... 0479621340
Akurat mi prisiel mail, že tovar je na ceste.
Image Image
duves

Vylúčení

Postby rooc » Wednesday, 17. March 2010, 20:26

duves wrote:
rooc wrote:Chcel by som niečo dlhšie okolo 300-500 mm len neviem aká bola kvalita tých starších či by sa to oplatilo. Ja používam

Tak to je prave najväčši problem pri dlhyh sklach. Kamos, co ma Canona 350D, nieco take kupil, asi 300 mm manualne sklo. Vsetko, co sa hybe, je problem vyfotiť. Z 10 zaberov je tak 1 použitelny, koli rychlosti ostrenia. Druhy problem je opticka stabilizacia.
Dajaky všeobecny vzorec existuje, že max.čas na udržanie by mala byť obrátená hodnota ohniska v mm. Ak je sklo 300 mm, tak max. čas na udržanie obrazu by mal byť 1/300. Vieš dobre, že stabilizacia na kratkom ohnisku - 18 mm umožní fotiť pri čase 1/30-1/45.
Manuálne skla nemaju stabilizaciu. Čiže Canoňáci a Nikoňaci by nad tym nemali ani uvažovať. Pentax ma stabilizaciu na snímači, mne je to jedno, ake je to sklo. Niektorymi sklami môžem elegantne vyriešiť taku potrebu. No, ale hadam raz sa mi podari obstarať nejaky rýchly makráč za 300€.

Mno, dneska som kupil na ebay toto:
http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?Vi ... 0479621340
Akurat mi prisiel mail, že tovar je na ceste.

Mne ani nejde o stabilizáciu pri tomto ohnisku asi jedine na statíve a druhá vec že by to bolo využité dosť na astrofotky.Ešte som uvažoval
že kúpim zrkadlový rubinar a ten sa dá použiť aj ako ľahko prenosný teleskop :smile: To čo si kúpil na ebay je nejaká predsádka?
rooc

Postby RedHawk » Thursday, 18. March 2010, 07:57

No preto chcem jeden objektiv iba na fotenie Mesiaca a oblohy.

Na mesiac mi staci 300vka ale na oblohu uz nie. Povodne som chcel Tamron AF 70-300mm F/4-5.6 Di LD Macro 1:2 NAF (mam 18-200) na "bezne fotenie ako teleobjektiv" a telekonvertor Tamron SP AF 2X PRO - Nikon
Zaujimavym je aj Tokina AT-X 80-400/4,5-5, 6 ale kedze mam Objektiv Tamron AF 55-200mm F/4-5.6 Di II uvazujem uz len o konvertore.

BTW ten Tamron mam bez motorceka a je uplne v pohode (hlavne ako mam nove bryle :) )
RedHawk

VIP

PreviousNext