Toto je miesto pre príspevky, ktoré nespadajú do žiadnych iných tém ANNWIN fóra
Moderator: Moderátori
Forum rules
V tejto sekcii sú témy raz mesačne prečisťované podľa nasledovných podmienok. Téma ktorej posledný príspevok je starší ako 90 dní a nebola zobrazená viac ako 60 dní je presunutá do koša.
by lucianna » Thursday, 04. February 2010, 10:17
dievke, veď to bol v každej rozprávke zaprisahať dok. i nedok. 1. zaviazať, zaväzovať prísahou: z. niekoho na pomstu 2. expr. naliehavo (po)prosiť, (po)žiadať: z-m ťa, nezabudni na mňa; z-m vás, mlčte; nedok. i zaprisahávať -a // zaprisahať sa prísahou potvrdiť, sľúbiť, zaveriť sa: z-l sa, že nepil; z-l sa mu na šťastie svojej dcéry; nedok. i zaprisahávať sa podrobnejšie pozri tu a tuo týchto jazykových príručkách som písala v téme Spisovná slovenčina
Nesmiem sa báť. Strach zabíja myseľ. Otočím sa k nemu čelom. Dovolím mu, nech prejde okolo mňa a skrze mňa. A keď bude preč, obzriem sa za ním vnútorným zrakom. Uvidím cestu, ktorou šiel. Ale nič tam nebude. Iba ja. (Duna >>)
-

lucianna
- VIP
 -

-
Users Information
- Images: 21
-
-
by svetlo » Thursday, 04. February 2010, 11:49
Bolo, nebolo ... Ja fakt tomu slovu nerozumiem.  No čo. Nie dievočka, vysvetli to mne svojimi slovami, takéto si nájsť dokážem. A možno sa mení význam toho slova aj podľa toho, v akom kontexte je použité a ja som to čítala nasledovne : Preto sväté Písmo zakazuje zaprisahávanie mŕtvych. Podľa mňa to má nejaký hlbší význam, ako všestranné vysvetlenie nejakej jazykovej príručky.
-

svetlo
- VIP
 -

-
Users Information
- Images: 26
- Blog: View Blog (1)
-
by lucianna » Thursday, 04. February 2010, 12:04
no, šmankote, biblicko-archaická slovenčina je to najhoršie, čo môže byť. v tomto význame v§bec netuším, čo tým mysleli. chcelo by to ešte širší kontext.
ešte ma napadá jeden príklad z desatora. slovo "nepožiadaš" je tam úplne divné a ešte k tomu ničnehovoriace.
Nesmiem sa báť. Strach zabíja myseľ. Otočím sa k nemu čelom. Dovolím mu, nech prejde okolo mňa a skrze mňa. A keď bude preč, obzriem sa za ním vnútorným zrakom. Uvidím cestu, ktorou šiel. Ale nič tam nebude. Iba ja. (Duna >>)
-

lucianna
- VIP
 -

-
Users Information
- Images: 21
-
-
by RedHawk » Thursday, 04. February 2010, 12:06
Zaprisahavanie mrtvych znaci jedine. Nebudes prisahat na mrtveho cloveka. Igen? 
Vo chvíľach mystického vytrženia sa stáváš havranom a vydáváš sa na púť ku hviezdam.
-

RedHawk
- VIP
 -

-
Users Information
- Images: 74
- Blog: View Blog (40)
-
-
Return to Mimo témy (Off Topic)