Jazykové okienkoModerator: Moderátori
Forum rules
V tejto sekcii sú témy raz mesačne prečisťované podľa nasledovných podmienok. Téma ktorej posledný príspevok je starší ako 90 dní a nebola zobrazená viac ako 60 dní je presunutá do koša.
Keywords for this topic
Jazykové okienko Jazykové okienko Chcem sa Vás opýtať, čítala som si jeden článok a narazila na slovko "zaprisahať" - zrejme niekoho ... Vôbec nerozumiem významu toho slova. A už tobôž nie, že sa človek nemôže resp. nemal by sa "zaprisahať" či "zaprisahávať" po smrti ... Pomôžete mi s tým niekto ?
Previous topic • Next topic
8 posts
• Page 1 of 1
Jazykové okienkoChcem sa Vás opýtať, čítala som si jeden článok a narazila na slovko "zaprisahať" - zrejme niekoho ... Vôbec nerozumiem významu toho slova. A už tobôž nie, že sa človek nemôže resp. nemal by sa "zaprisahať" či "zaprisahávať" po smrti ...
Pomôžete mi s tým niekto ?
Re: Jazykové okienkoja teda nie som lingvista, ale laicky.
zaprisahavali sa napriklad ludia aby neporusili nejake pravidlo inak ich stihne trest. dalej to ma co docinenia aj s istou formou kliatby. predpokladam. ako sa da zaprisahavat po smrti ale netusim. skor spatne v minulosti, napr zaprisahala som sa ze toto nikdy neurobim, a aj tak som to nakoniec spravila. aaa teraz mi trklo. to zaprisahavanie po smrti nebolo skor zly preklad alebo vyjadrenie niecoho ako nezapredat sa po smrti napriklad "zlu" ?
Re: Jazykové okienkodievke, veď to bol v každej rozprávke
zaprisahať dok. i nedok. 1. zaviazať, zaväzovať prísahou: z. niekoho na pomstu 2. expr. naliehavo (po)prosiť, (po)žiadať: z-m ťa, nezabudni na mňa; z-m vás, mlčte; nedok. i zaprisahávať -a // zaprisahať sa prísahou potvrdiť, sľúbiť, zaveriť sa: z-l sa, že nepil; z-l sa mu na šťastie svojej dcéry; nedok. i zaprisahávať sa podrobnejšie pozri tu a tu o týchto jazykových príručkách som písala v téme Spisovná slovenčina ![]() Nesmiem sa báť. Strach zabíja myseľ. Otočím sa k nemu čelom. Dovolím mu, nech prejde okolo mňa a skrze mňa. A keď bude preč, obzriem sa za ním vnútorným zrakom. Uvidím cestu, ktorou šiel. Ale nič tam nebude. Iba ja. (Duna >>)
Re: Jazykové okienkoBolo, nebolo ...
Ja fakt tomu slovu nerozumiem. No čo. Nie dievočka, vysvetli to mne svojimi slovami, takéto si nájsť dokážem. A možno sa mení význam toho slova aj podľa toho, v akom kontexte je použité a ja som to čítala nasledovne : Preto sväté Písmo zakazuje zaprisahávanie mŕtvych. Podľa mňa to má nejaký hlbší význam, ako všestranné vysvetlenie nejakej jazykovej príručky.
Re: Jazykové okienkono, šmankote, biblicko-archaická slovenčina je to najhoršie, čo môže byť. v tomto význame v§bec netuším, čo tým mysleli. chcelo by to ešte širší kontext.
ešte ma napadá jeden príklad z desatora. slovo "nepožiadaš" je tam úplne divné a ešte k tomu ničnehovoriace. ![]() Nesmiem sa báť. Strach zabíja myseľ. Otočím sa k nemu čelom. Dovolím mu, nech prejde okolo mňa a skrze mňa. A keď bude preč, obzriem sa za ním vnútorným zrakom. Uvidím cestu, ktorou šiel. Ale nič tam nebude. Iba ja. (Duna >>)
Re: Jazykové okienkoZaprisahavanie mrtvych znaci jedine.
Nebudes prisahat na mrtveho cloveka. Igen? ![]() Vo chvíľach mystického vytrženia sa stáváš havranom a vydáváš sa na púť ku hviezdam. ![]()
Re: Jazykové okienkojo, už som to našla - v slovníku bol uvedený príklad:
Na spasenú dušu sa zaprisahal, že ho budem mať o mesiac doma. ![]() Nesmiem sa báť. Strach zabíja myseľ. Otočím sa k nemu čelom. Dovolím mu, nech prejde okolo mňa a skrze mňa. A keď bude preč, obzriem sa za ním vnútorným zrakom. Uvidím cestu, ktorou šiel. Ale nič tam nebude. Iba ja. (Duna >>)
Previous topic • Next topic
8 posts
• Page 1 of 1
Similar topicsReturn to Mimo témy (Off Topic) Who is onlineUsers browsing this forum: No registered users and 1 guest |