Jak předejít rakovině prs?Moderator: vilcakul
Forum rules
V tejto sekcii môžete konzultovať svoje zdravotné problémy. Každý problém bude mať svoju samostatnú tému. V jednej téme môže riešiť svoj problém len jeden človek. Názov témy musí byť čo najvýstižnejší a tak témy s názvami ako Pomoc, Help a pod., môže moderátor sekcie bez vyzvania uzamknúť. Po vyriešení problému téma dostane do názvu označenie [Vyriešené], bude zamknutá, no zostane prístupná pre čítanie. Táto sekcia nie je náhradou riadnej zdravotnej starostlivosti a preto akékoľvek postupy vykonávate na vlastnú zodpovednosť!
Keywords for this topic
img, předejít, rakovině, prs, jak, annwin, eusa, think, gif, forum, smilies, images, normální, ano, běžné
32 posts
• Page 2 of 2 • 1, 2
Re: Jak předejít rakovině prs?ano je to běžné, ale to neznamená to, že je to normální
![]()
Re: Jak předejít rakovině prs?[justify]Klinické zkoušky, biopsie a mammografie nepředejdou rakovině prsu. Všechny biopsie a mammografie ve skutečnosti zvýšují riziko dostat rakovinu prsu. Nejlepší prevence rakoviny prsu je zlepšení zdraví prsu a posílení celé konstituce ženy.
Rizikové faktory rakoviny prsu - iatrogenní, biopsie, mammografie - diagnóza rakoviny prsu u blízkého příbuzného - hormonální terapie nahrazující estrogen - antikoncepce - předčasná menstruace (< 12 let) nebo později menopauza (> 50 let) - u bezdětných žen nebo u žen, které měly první porod až po třicítce - po nekojení dítěte - obezita, horší po menopause - alkoholismus - předchozí rakovina prsu (buď v tom samém nebo v druhém prsu) - antibiotika, drogy - práce v noci, noční směny, umělé osvětlení - výška nad 5 stop a 9 palců - mechanické pohmoždění, poranění - chemické ošetření šatů z čistírny - věk nad 50 let - antiperspiranty proti pocení - velmi těsné podprsenky - uměle vyvolané potraty - prsní implantáty - červené maso, živočišné tuky - toxiny ze životního prostředí - káva Rakovina prsu a dieta (čemu se máme vyhýbat) 1. Červené maso, živočišné tuky 2. Velmi mastné jídla, diety s vysokým obsahem proteinů 3. Vajíčka 4. Mléko, nefermentovaná potrava 5. Neorganická jídla 6. Nadmíra alkoholu 7. Nadmíra kávy 8. Dietní nápoje bez cukru, dietní coca cola, pepsi cola Rakovina prs a doporučená dieta Olivový olej - Používejte co nejvíce olivový olej. Když přijde na ochranu před rakovinou, všechny oleje nejsou vyrobeny stejně. Kyselina olejová, hlavní komponent olivového oleje má tu vlastnost, že dokáže potlačit nejdůležitější gen viru zapříčiňující objevení se rakoviny v prsu. • Vegetariánská dieta - Vegetariánská dieta je výživná, alkalická a je minimální na příjem živočišného tuku a tím snižuje riziko rakoviny prsu. • Lněné semínko - olej a semena obsahují přírodní fytoestrogeny – jsou to sloučeniny, které sníží hladinu obíhajících estrogenů ve vašem těle. Lněné semínko je zvláštní vysokým obsahem fytoestrogenu, lignanu, které snížují produkci estrogenu a tak může omezit růst nádorů v prsu. • Budwigova dieta z lněného olej a semena byla původně navržena Dr. Johannou Budwig, německou biochemičkou a expertkou na tuky a oleje v roce 1951. •Ona je nejznámější v tomto oboru pro její rozsáhlý výzkum účinku a výhod lněného oleje a semene v kombinaci se sírnými proteiny v dietě a v průběhu let publikovala řadu knih na tuto tému: Rakovina – Problém s tukem, Smrt nádoru, Pravdivé zdraví proti kornatění cév, Postižení srdce infarktem & rakovina. Recepty Dr. Budwigové byly používané terapeuticky v Evropě pro prevenci následujících nemocí: rakovina, kornatění cév, apoplexie, infarkt myokardu, žaludeční vředy, prostata, artritida, ekzém (napomáhá všem kožním nemocím), a dokonce i na imunní slabost. • Základ receptury Dr. Budwigové je použití lněného oleje smíchaného s nízkotučným domácím sýrem. Směs se může osladit s medem nebo se jinak přirozeně ochutit. Může být přidáno i čerstvé ovoce. Tonika Dr. Johanny Budwig: 1. Dejte do mixéru: 1 pohár organického nízkotučný domácího sýru. 2 - 5 polévkových lžící lněného oleje a dost vody k tomu, aby masa byla měkká. 2. Smíchat: 2 polévkové lžíce (30 ml) lněné oleje, 2 polévkových lžíce (30 ml) mandlového mléka 2 polévkové lžíce (30 ml) Jogurt. Pak přidejte: 2 polévkové lžíce (30 ml) jablečného octu. 3. Další přísady: ovoce, paprika, česnek, citrónová šťáva, hořčice. člen Ashramu, Jack Phelan uvedl: Zkoušel jsem metodu Dr. Budwigové kvůli zlepšení svého zdravotního stavu a byl jsem ohromený, jak rychle to účinkovalo: dokonce méně než tři dny jak předpovídala, jsem ucítil neuvěřitelné zlepšení v tolika oblastech, vyžadovalo by to příliš mnoho času, aby je zde všechny popsal. Doporučil jsem pak tuto metodu několika členům náš Ashramu a ti, kteří to brali vážně, měli podobné zkušenosti jako já. My všichni jsme cítili zvětšený pocit celkové pohody, pocit jasnostii, větší energie, lepšího oběhu a na slunci jsem cítil léčivou moc slunce ovlivněním mé kůže úplně jinak než předtím. Každý týden nebo druhý si všímám pocitu zlepšení různým způsobem. Stará bolest odejde, má kůže se zlepšuje a já jsem schopný udělat více věci. Jedna žena: že je tak dobrý, proto ho dala svým dětem a říkala, že hned mohla vidět zlepšení v jejich pleťovém tónu. Jak o tom mluvila, viděl jsem její obličej – její kůže měla víc barvy a byla zářící. A to bylo jen asi dva dny potom, co začala užívat kombinaci proteinu s olejem.[/justify] Zdroj: "Homeopatická a herbální léčba a prevence rakoviny prsu" přednáška dr. Robina Murphyho v Praze 15. - 16. 3. 2008
Re: Jak předejít rakovině prs?[justify]Zázračný len - návrat ke zdraví a pohodě
Jeden z nejdůležitějších a dalekosáhlých medicínských objevů dvacátého století udělala v roce 1951 německá biochemička Dr. Johanna Budwig, patřící mezi přední evropské autority v oblasti tuků a výživy. Tato drobná vitální žena byla sedmkrát nominována na Nobelovu cenu, kterou ovšem v rámci "vyšších nezadatelných zájmů" farmaceutického lobby nikdy nedostala. Využívala svou metodu k úspěšné léčbě pacientů s mezními případy rakoviny a lidí postižených vážnými srdečními chorobami, artritidou a dalšími onemocněními, poté, když je konvenční lékařská věda označila za beznadějné případy. Použité metody přitom jsou tak jednoduché, že je může s dobrými výsledky použít kterákoliv žena v domácnosti, bez jakéhokoli odborného zaškolení. Ve skutečnosti se lidé s vážnými chorobami k úžasu konvenčních lékařů vyléčí sami. Nicméně, navzdory zdánlivé prostotě zmíněných objevů, Dr. Budwig odhalila nejen hluboké souvislosti přispívající k harmonické činnosti lidského těla, ale i úzký vztah člověka k samotnému kosmu. Dr. Budwig pečlivě studovala vzorky krve svých pacientů a hledala nějakou souvztažnost mezi její kvalitou u nemocných a zdravých lidí. Po prostudování tisíců krevních vzorků objevila rozdíl, spočívající v tom, že zdraví lidé mají v krvi vyšší obsah tuků řady Omega-3 než nemocní. Omega-3 patří mezi základní mastné kyseliny, EFA, nezbytné pro správnou činnost organizmu. Začala hledat nejlepší cestu jak získat tuky Omega-3, které by se vhodně rozpouštěly v lidském organizmu, až nakonec po mnoha experimentech zjistila, že nejbohatším zdrojem tuků typu Omega-3 jsou droboučká semínka lnu. Avšak pouze lněný olej chráněný před teplem a oxidací, vyvolanou kyslíkem a světlem, se ukázal jako dostatečně neporušený, aby skutečně prospíval lidskému zdraví. Nesprávně získávané a skladované oleje rychle zažluknou, a pak lidskému zdraví naopak škodí. Po dalším výzkumu Dr. Budwig dospěla k otřesnému závěru, že příčinou obrovské většiny současných chronických onemocnění je nesprávný způsob hromadného zpracovávání potravin a olejů a jejich mizerná výživná hodnota, stejně tak jako celosvětové užívání nebezpečných pesticidů, které kontaminují potravu a eliminují elektrony, které jsou v ní obsaženy. Na základě těchto pozorování začala Dr. Budwig léčit své pacienty podáváním stravy, již tvoří kombinace vysoce kvalitního lněného oleje bohatého na tuky Omega-3 a tvarohu nebo jogurtu, obsahujícího velmi kvalitní bílkovinu. Důvod k mísení oleje s proteiny spočívá v tom, že jejich kombinace s olejem umožňuje rozpouštění tuku ve vodě, takže je tělem absorbován rychleji. Takto upravený může prostoupit i do nejmenších kapilár, rozpustit jakýkoli nevhodný tuk a pročistit žíly a tepny. To mimo jiné posiluje srdce, likviduje tumory a léčí artritidu. Zní to možná poněkud přehnaně, ale je to opravdu funkční. Dr. Budwig často pracovala s na smrt nemocnými pacienty, z nichž některým, podle názoru konvenčních odborníků, zbývaly už jen hodiny života. Podávala jim směs oleje a proteinu a organické potraviny. Kůru provázelo cvičení, pobyt na čerstvém vzduchu. K vyléčení "beznadějných případů" využívala léčivé moci Slunce. Zlepšení se často dostavilo už během několika dnů. Cituji z jedné z jejích knih: "Nezřídka vezmu velmi nemocného rakovinového pacienta z nemocnice, kde říkají, že mu zbývá už jen několik málo dnů nebo možná jen pár hodin života, a většinou mám velmi dobré výsledky. Úplně první, co mi tito pacienti a jejich rodinní příslušníci říkávají je, že v nemocnici již nemohli močit nebo produkovat stolici. Trpěli kašlem, aniž by byli schopni vykašlat hlen. Prostě všechno bylo zablokováno. Velmi je povzbudilo, když všechny tyto symptomy náhle zmizely. Dosáhli jsme toho pomocí povrchově aktivních tuků s nadbytkem elektronů, které uvedly do chodu reaktivaci životně důležitých funkcí, takže se pacienti bezprostředně poté začali cítit mnohem lépe. Je zajímavé položit si otázku, jak je tato nenadálá změna vůbec možná. Má to co dělat s reakčním modelem a charakteristickou činností elektronů, k nimž se dostaneme později. V posledních dvou letech jsem se tomu velmi věnovala. Jeden zastánce mé práce žijící v Paříži mi napsal, jak je úžasné, že jsem vypátrala, že původním rodištěm elektronů v semínkovém oleji je Slunce. V tom jsou ty spojitosti!" Léčby Dr. Budwig jsou výborně zdokumentované a skvěle obstály při zkoušce opozičním konvenčním lékařským establishmentem. Mnoho vynikajících lékařů a odborníků na výživu dnes kráčí v jejích šlépějích. Také já jsem si velmi oblíbil její přístup, protože není jen brilantní vědec a výzkumník, ale také vysoce oduševnělý idealista, přistupující k věci i z filozofického a duchovního hlediska. Mezi významné aspekty díla Dr. Budwig patří objev či spíše znovuobjevení úzkého vztahu lidského těla k Slunci. Při správné rovnováze tuků a proteinů má tělo magnetické pole, doslova přitahující fotony obsažené ve slunečních paprscích a umožňuje tak vstup léčivým silám Slunce. Vyzkoušel jsem metodu Dr. Budwig pro všeobecné vylepšení zdraví sám na sobě a byl jsem ohromen. Za méně než tři dny, přesně jak to říká, jsem cítil neuvěřitelné zlepšení v tak mnohých oblastech, že by jeho popis na tomto místě byl příliš dlouhý. Pak jsem to doporučil několika známým a ti, kteří to vzali vážně, udělali podobné zkušenosti jako já. Všichni jsme získali pocit zvýšené všeobecné pohody, lehkosti, přílivu energie a zlepšení krevního oběhu. Venku jsem pociťoval léčivou moc slunce, které laskalo mou pokožku úplně jinak než dosud. Mimo to jsem se po každém dalším týdnu či čtrnácti dnech cítil stále lépe. Staré bolesti odcházely, má pleť se zlepšila a by jsem schopen dělat svou práci mnohem lépe. Jedna známá se přitom cítila tak dobře, že to začala dávat svým dětem a říkala, že ihned uviděla změny na jejich pleti. Zatímco mluvila, pozoroval jsem, že i její vlastní pleť měla víc barvy a byla jakoby zářící. A to asi jen dva dny poté, kdy začala brát olejo-proteinovou kombinaci. MUDr. Robert Willner, Ph.D. (autor knihy "The Cancer Solution"). Olej ze lněných semínek a tvaroh Směs předepisovaná Dr. J. Budwig jako dieta při rakovině, artritidě, roztroušené skleróze, lupénce, ekzémech, trudovitosti, ... Mnohokrát na Nobelovu cenu navržená lékařka říká, že tato základní výživná kombinace skutečně zajistí prevenci a pomáhá tělu vyléčit rakovinu! Směs Dr. Budwig Do mixéru dejte: 1 hrnek tvarohu (obsahujícího přes 10% tuku); 2 - 5 polévkových lžic oleje ze lněného semínka; 1 - 3 polévkové lžíce čerstvě rozemletých lněných semínek (například v mlýnku na kávu), dostatek vody, aby to bylo jemné a špetku kajenského pepře Volitelné: troška česneku troška červeného pepře troška šampaňského vína Vše umixujte na velmi jemnou pastu. Jezte to denně. Poznámka Praxe i výzkum ukazují, že efektivnější je základní poměr 1:3 (ne 1:4). Objem tuku v tvarohu má být nad 10%. Používá-li se nízkotučný tvaroh, léčivý efekt se snižuje. Při léčení je vhodné začít první týden či 10 dnů s poměrem 1:1, a pak další týden nebo 10 dnů 1:2 a po stejné době dávku ustálit na 1:3. Od počátku užívání buďte co nejvíce na sluníčku, ne nutně na přímém, ale spíš pod stromem. Z praxe totiž vyplývá, že vlnová délka slunečního světla pronikajícího listy zbarvenými chlorofylem léčení urychluje. (Koumáci už vymysleli "zelené" lampy, které mají víceméně stejnou vlnovou délku jako sluneční světlo po průchodu listím, a toto světlo samo o sobě lidem dost pomáhá, i když vyléčení zatím nezajistí.) Poměr 1:1, 1:2 a 1:3 se doporučuje proto, že za posledních 50 let se značně změnila strava. Dnes pojídáme spoustu svinstva - na způsob margarínu (hydrodenated a transfatty acids)- které je ve všem, včetně zmrzliny a nápojů atd. Takže je třeba nejdříve potlačit nečistoty nasbírané v těle a trochu srovnat rovnováhu, proto je zprvu třeba použít spoustu omega-3. Vtip je totiž v tom, že omega-3 jsou klíčem k využití dalších mastných kyselin v těle. Bez omega-3 jsou ostatní mastné kyseliny k ničemu. Ze závěrů posledních výzkumů olejů a mastnot zřetelně vyplývá, že k životu potřebný poměr mastných kyselin v nás je 1:1. Flax oil nabízený za nekřesťanské peníze v želatinových tobolkách není k ničemu. Je ho málo a navíc - tělo za nepřítomnosti síry olej nerozloží na formu rozpustnou ve vodě, takže spíše škodí než léčí. DIETA S LNĚNÝM OLEJEM Dietu s olejem ze lněných semen původně sestavila Dr. J. Budwig již v roce 1951 a v roce 1990 ji znovu přezkoumal MUDr. Dan C. Roehm, FACP (onkolog a bývalý kardiolog), který ve své zprávě napsal: "Tato sestava představuje daleko nejúspěšnější protirakovinovou dietu na světě." Budwig tvrdí, že její dieta poskytuje obojí: prevenci i léčbu. Říká, že nedostatek linolových kyselin [běžný při našem způsobu stravování] je odpovědný za produkci oxydáze, která indukuje růst rakovinových nádorů a je příčinou mnoha dalších chronických onemocnění. Prospěšné fermenty jsou ničeny teplem nebo přehřátím zničenými tuky v potravě, nitráty užívanými ke konzervování masa, atd. Teorie říká, že využití kyslíku v organismu může být stimulováno proteinovou směsí obsahující síru, která umožňuje rozpouštění tuků ve vodě. Je obsažena v sýru, ořechu, cibulovité a pórkovité zelenině, jako například v pórku, pažitce, cibuli a česneku, ale zejména v tvarohu. Fermenty buněčného dýchání jsou těsně spjaté s vysoce nenasycenými mastnými kyselinami, které jsou tedy nezbytné k řádnému okysličování. Základní předpoklad je užívání nerafinovaných, za studena lisovaných olejů s vysokým obsahem linolové kyseliny, například ze lněného semene, slunečnice, sóji, máku, vlašského ořechu a obilí. Tyto oleje by měly být konzumovány společně s potravinami obsahujícími vhodné proteiny, jinak mají OPAČNÝ ÚČINEK a způsobí více zla než užitku. Nejlepší kombinací je tvaroh a lněný olej, plus lněné semeno, které musí být čerstvě rozemleté. Uhlohydráty obsahují přírodní cukr, a proto jsou například datle, fíky, hrušky, jablka a hrozny do této diety rovněž zahrnuty. Prospěšný je také nerafinovaný přírodní med. Většina přípravků obsahujících syntetický vitamín A nestojí za nic, protože v nich jsou produkty oxidace, ale karoten, provitamín A (z mrkve), je velmi dobře stravitelný. Blahodárně působí i vitamín B z podmáslí, jogurtu a přírodního kvasu. Člověk potřebuje denně asi 120 g tvarohu, dobře smíseného se 40 g lněného oleje a 30 gramy mléka v mixéru nebo šlehači. Směs lze osladit medem nebo jinou přírodní příchutí. Může se přidat i čerstvé ovoce. Každé ráno by měly být vypity 2 plné lžíce čerstvě rozemletého lněného oleje ve vlažném podmáslí či jogurtu. Uvedená dieta je indikována pro všechny druhy chronických onemocnění, obzvláště při srdečních onemocněních (koronální trombózy), poruchách žlučníku, cukrovce, artritidě a zhoubném nádoru. Zlepší se i oslabený sluch a zrak. Je to ideální výživa pro děti a mladistvé. Navrhuje se doplnit tuto dietu o fermenty kyseliny mléčné (4). "To, co Dr. Johanna Budwig k mé počáteční nedůvěře demonstrovala, poslední dobou k dokonalému uspokojení v mé vlastní praxi znamená: RAKOVINA JE SNADNO VYLÉČITELNÁ, léčba představuje dietní životní styl a odezva je okamžitá - rakovinová buňka je oslabená a bezbranná. Bod biochemického zhroucení, který identifikovala už v roce 1951, je výslovně přesný in vitro (ve zkumavce), právě tak jako v reálném živém organismu…" (Roehm, "Townsend Letter for Doctors", Červenec 1990) OBECNÁ PRAVIDLA Pacient první den nepožívá žádnou jinou potravu než 250 ml lněného oleje s medem a čerstvě lisované ovocné šťávy (nepřislazovat!). V případě velmi nemocného člověka může být první den namísto džusu přidáno šampaňské, smísené se lněným olejem a medem. Šampaňské je snadno absorbovatelné a má zde důležitou roli. 1) CUKR JE ABSOLUTNĚ ZAKÁZANÝ. K oslazení jiných čerstvě lisovaných šťáv může být přidána šťáva z hroznů. 2) Mezi další "zakázanosti" patří: - veškeré živočišné tuky - všechny salátové omáčky (včetně v obchodech prodávaných majonéz) - veškeré druhy čerstvého masa (může obsahovat chemikálie a hormony) - máslo - umělý jedlý tuk - konzervované maso a uzeniny (konzervační prostředky blokují látkovou výměnu vyvolávanou lněným olejem) 3) Z čerstvě lisovaných zeleninových šťáv jsou vhodné - mrkev, celer, jablko a červená řepa. 4) Třikrát denně teplý čaj je nezbytný! Vhodná je máta peprná, šípkový nebo hroznový čaj; sladit podle přání medem. Je dobré vypít jeden hrnek černého čaje před polednem. DENNÍ JÍDELNÍČEK Před snídaní vypijte sklenici kyselého mléka nebo šťávy z kyselého zelí. Snídaně - Muesli (z běžných obilnin) polité 2 polévkovými lžícemi (30 ml) lněného oleje a medu. Čerstvé ovoce podle ročního období - bobule, třešně, meruňky, broskev, nastrouhaná jablka. Obměňujte příchuť ode dne ke dni. Jezte jakékoliv ořechy, mimo arašídů! Pijte bylinné čaje dle chuti nebo černý čaj. Jedna 120 g porce SPREAD (viz návod níže). Je dobré jíst ji jen tak, jako pudink nebo přidávat do dalších denních jídel. Dopolední svačina (v 10 hodin) - Vypijte sklenici čerstvé mrkvové šťávy nebo jablečného, celerového moštu nebo šťávy z červené řepy smísené z jablečným moštem. Oběd - Syrový salát s majonézou z jogurtu a lněného oleje (viz návod níže). K tomu zeleninové saláty; jezte nastrouhanou řepu, mrkve, kedlubny, ředkvičky, kyselé zelí nebo květák. Pro chuť lze přidat posyp z jemně nastrouhaného křenu, nadrobno nakrájenou pažitku nebo petržel. Vařená jídla - Může být podávána v páře vařená zelenina, brambory, nebo zrniny jako rýže, pohanka nebo proso. K tomu přidávejte buď SPREAD nebo MAYO - pro chuť a zvýšení dávky lněného oleje. Také směs SPREAD s brambory je obzvlášť zdravé jídlo. Přidávejte kmín, pažitku, petržel nebo jiné byliny. Desert - Směs čerstvého ovoce jiného než bylo k snídani se SPREAD, tentokrát namísto medu použijte citronový krém, vanilku nebo vhodné bobule (angrešt, rybíz). Svačina (v 16 hodin) - Vypijte malou sklenku vína (bez impregnačních prostředků) nebo šampaňského nebo čerstvou ovocnou šťávu smíchanou s 1-2 polévkovými lžícemi v medu zalitých lněných semen. Večeře - (nejdříve v 18 hodin) Připravte teplé jídlo z pohanky, ovesné nebo sojové koláče. Krupice z pohanky je úplně nejlepší a může být i v zeleninové polévce, nebo v tuhé formě jako koláč s bylinnou omáčkou. Sladkým omáčkám a polévkám lze vždy dodat mnohem víc léčivé síly přidáním SPREAD. K doslazení může být použit pouze čistý přírodní med nebo hroznová šťáva. ŽÁDNÝ BÍLÝ ANI HNĚDÝ CUKR! Požívány mohou být pouze čerstvě lisované šťávy, NE ředěné džusy z obchodu(konzervační prostředky jsou nebezpečné)! Všechno musí být naprosto přírodního charakteru. Jak připravovat "SPREAD" Do mixéru nebo šlehače dejte 250 ml lněného oleje, přidejte 450 g 10% tvarohu a 4 polévkové lžíce (60 ml) medu. Mixujte a přidávejte jen tolik nízkotučného mléka nebo vody, aby se obsah dokonale smísil dohromady. Pět minut přípravy do pudinkové hutnosti má za následek, že necítíte žádnou chuť oleje (a na nádobě mixéru by neměl být viditelný žádný mastný prstenec až ji budete vyplachovat). Alternativně můžete použít jogurt náhradou za tvaroh, v poměru 30 g jogurtu na jednu polévkovou lžíci (15 ml) lněného oleje a medu. Všechno smíchejte jak je výše uvedeno. POZNÁMKA: Tato směs se lněným olejem nevyvolává průjem, a to dokonce ani ve velkých množstvích. Olej totiž chemicky reaguje se (sirnatými) proteiny tvarohu, jogurtu apod. Jak si připravit "MAYO" (majonézu): Smíchejte dohromady 2 polévkové lžíce (30 ml) lněného oleje, 2 polévkové lžíce (30 ml) mléka a 2 polévkové lžíce (30 ml) jogurtu. Pak přidejte 2 polévkové lžíce (30 ml) citrónové šťávy (nebo jablečného octa) a 1 kávovou lžičku (2,5g) hořčice a dodejte nějaké byliny například majoránku nebo kopr. Potom přidejte 2 nebo 3 plátky nejlépe doma naložené zeleniny (při koupi ve specializované prodejně dejte pozor na konzervační prostředky! - prostudujte etiketu!) a špetku bylinných solí. (Tato majonéza s větším množstvím hořčice a několika rozmixovanými banány je velmi pikantní!) Závěrečné poznámky Dr. Roehma - "Přál bych si, aby všichni moji pacienti měli doktorát z biochemie a kvantové fyziky, aby si uvědomili s jak svrchovanou odborností byla tato dieta připravena. To je zázrak. Přísada šampaňského umožňující snadné vstřebávání dokáže postavit opět na nohy i někoho, kdo je téměř na smrtelné posteli. Klystýr proti zácpě z 250 ml lněného oleje je další cestou jak získat výbornou životní podporu dodáním NA ELEKTRONY BOHATÉHO oleje do těla. Může být aplikován také na pokožku pro transdermální vstřebání. Budete muset stále držet tuto dietu po dobrých 5 let, a pak váš nádor možná úplně zmizí. U lidí, kteří porušili pravidla, jak píše Dr. Budwig (jedli například konzervované maso (salámy), cukrovinky atd.) se občas projevilo rapidní zhoršení a už nemohli být zachráněni, když se vrátili zpět ke svým radovánkám (bon-bon v tomto případě znamená pá-pá!). V roce 1967 řekla Dr. Budwig při rozhovoru v jihoněmeckém rozhlase následující větu, povzbuzující její možné budoucí pacienty po neúspěšných operacích a ozařovacích "terapiích": "Dokonce i v těchto případech je možné za několik málo měsíců navrátit zdraví, po pravdě řečeno asi v 90% případů." "Nikdy to nebylo popíráno, ale tyto znalosti potřebovaly hodně dlouho, než se dostaly na druhou stranu oceánu (zatímco sem k nám jim to trvalo ještě déle… pp), že ano?? Rakovinová léčba může být prostinká a velmi úspěšná, jakmile jednou víte, jak na to. Zájmy rakovinového průmyslu však vyžadují, abyste to nevěděli. Může někdo z vás, jenž trpí touto chorobou (včetně vaší rodiny a přátel) odpustit ničemům, kteří tuto prostou informaci udržovali mimo váš dosah po tak dlouhou dobu?"(podepsán) MUDr. Dan C. Roehm, FACP Několik důležitých poznámek Lněný olej se rychle zkazí za přístupu kyslíku, tepla a světla. Proto se používá v malířství. Žluklý olej je zdraví škodlivý, a proto MUSÍ být pečlivě vyrobený olej balený pod dusíkem v neprůsvitných nádobách a chlazený po dobu než se spotřebuje. Musí se užívat tak čerstvý, jak jen je to možné a stabilizovat proteinem ( SPREAD, atd.) ihned po otevření láhve. Lze také použít lněná semena, která musí být rozdrcena v mixéru nebo rozemleta v mlýnku na kávu. Potřebujete třikrát větší množství semen, abyste získali ekvivalentní množství oleje. Semena jsou vysoce kalorická, takže někdo může snadno přibýt na váze. Semena mají rovněž vysoký obsah rozpustné vlákniny, takže společně s kapalinou mají sklon vytvořit tuhnoucí "rosol". Čerstvě rozdrcená semena přidaná do muesli a ihned konzumovaná mají vynikající chuť. Ed McCabe ("Oxygen Terapies", str. 85,) píše o funkcích základních mastných kyselin: Červené krvinky odevzdávají v plicích kysličník uhličitý a nabírají kyslík. Pak jsou přepravovány v krevním oběhu k buňkám a vypustí nesený kyslík do plazmy. Takto uvolněný kyslík je k buňkám "přitahován rezonancí" pí-elektronové" oxidace, podporované právě mastnými kyselinami. Jinak si kyslík cestu do buňky nenajde. Na elektrony bohaté mastné kyseliny mají rozhodující roli mezi "dýchacími enzymy", a to je základem buněčné oxidace. "Nejezte nic hydrogenovaného jako umělé jedlé tuky, nebo fritované potraviny protože narušují proces okysličování. Vyvarujte se produktů, jimž se říká "hydrogenované". "Měli bychom jíst stravu bohatou na základní, uměle nenasycené mastné kyseliny, podporující okysličení. Vyskytují se v přírodním karotenu, šafránu a v oleji ze lněných semínek." NĚKTERÉ TUKY JSOU ZÁZRAČNĚ ZDRAVÉ, JINÉ NE! Každá buňka v našem těle potřebuje tuky pro různé účely. Například buněčná membrána se skládá z tuků a jisté tuky jsou proto životně důležité pro buněčné funkce. Známe "prospěšné" a "škodlivé" druhy tuků. Nasycené tuky, jako margarín, jsou považovány za zdraví škodlivé, protože mohou zvednout hladinu cholesterolu a tím i riziko onemocnění srdce, mozkové mrtvice, rakoviny a cukrovky. Avšak jisté druhy tuků, známé jako esenciální mastné kyseliny, se chovají úplně jinak a mohou vyvolat opačný efekt. Mastné kyseliny, jak naznačuje jejich jméno, jsou naši přátelé. A v případě lněného oleje jde o přímo zázračný posilovač zdraví. CO JE VE LNĚNÉM OLEJI? - TŘI MOCNÉ LÉČIVÉ SLOŽKY 1.) MASTNÉ KYSELINY OMEGA-3 Lněná semena a lněný olej (vyráběný lisováním za studena) jsou vůbec nejbohatším rostlinným zdrojem mastných kyselin typu omega-3, nejzdravějšího druhu tuku, který můžeme jíst. Mastné kyseliny omega-3 jsou éterické oleje, jež naše tělo potřebuje pro správnou funkci. Opakem jsou mastné kyseliny typu omega-6. Nicméně, naše strava jich obsahuje přespříliš. Nejlepší poměr těchto tuků ve stravě je 4:1 neboli čtyřikrát více omega-3 než omega-6. Západní jídelníček však obsahuje mnoho omega-6 a velmi málo omega-3. Vědecké a lékařské společenství odhaduje, že například Američané konzumují až pětinásobek mastných kyselin typu omega-6. Jinými slovy, Američané konzumují stravu v poměru 20:1 v neprospěch mastných kyselin omega-3. To je jeden z důvodů, proč trpí tolika chronickými poruchami, souvisejícími s vysoce tučnou stravou. 2.) LIGNANY - Len je rovněž nejbohatším zdrojem rostlinných chemikálií s antivirovými, fungicidními, baktericidními a protirakovinovými vlastnostmi, jimž se říká lignany. Lněné semínko obsahuje 100-násobné množství lignanů než jakákoliv jiná rostlinná potrava. Jenže při lisování je z něj zhruba 98% lignanů odstraněno. Někteří výrobci vracejí lignany zpět do oleje, ale mnozí ne. Kontrolujte etikety - nejzdravější je užívání oleje, do něhož byly lignany opět vráceny. 3.) VLÁKNINA - Lněná semena jsou rovněž výborným zdrojem potravinových vláknin. Vlákniny jsou důležité pro správnou činnost střev. Studie zjistily, že strava bohatá na vlákniny pomáhá snížit riziko karcinomu tlustého střeva i četných jiných onemocnění. LEN POTÍRÁ KARDIOVASKULÁRNÍ CHOROBY Infarkty a mozkové mrtvice jsou v západním světě častou příčinou úmrtí. Strava, kouření a nedostatek pohybu představují známé rizikové faktory. Bylo zjištěno, že mastné kyseliny omega-3 ve lnu snižují riziko infarktů a mozkových mrtvic hned několika způsoby. Len snižuje krevní tlak, rozšiřuje krevní cesty a zlepšuje jejich elastičnost a průchodnost krevního toku. Len kromě toho snižuje hladinu cholesterolu a triglyceridů, zvyšuje množství prospěšného druhu cholesterolu (HDL), zatímco hladina škodlivého druhu cholesterolu(LDL) klesá, a napomáhá prevenci aktivace krevních destiček, což jinak může vést k arterioskleróze čili blokování arterií. Len rovněž pomáhá předcházet arytmiím nebo nepravidelnému srdečnímu tepu. LNĚNÉ VLÁKNO PŮSOBÍ PROTIZÁNĚTLIVĚ Mastné kyseliny omega-3 mají také známé protizánětlivé účinky. Redukují rozsah působení a pomáhají zlepšit podmínky při zánětlivých onemocněních pokožky, například při lupénce. Upravují i zánětlivé nemoci střev jako Crohnovu chorobu a ulcerativní kolitidu. LEN POMÁHÁ PŘI REVMATICKÝCH ZÁNĚTECH Četné studie shodně potvrzují, že len u pacientů s revmatickou artritidou redukuje křehkost, otoky a neohebnost kloubů. Mnoho pacientů trpících artritidou užíváním lněného oleje dokázalo redukovat nebo zcela opustit nesteroidní protizánětové léčby, které mohou mít řadu vedlejších účinků. Studie publikovaná v Journal of Biological Chemistry v roce 2000 ukazuje, že omega-3 mastné kyseliny, které se vyskytují ve lnu, umí snižovat hladinu enzymů v kloubech, které mohou zničit chrupavku, čímž jsou redukovány faktory, které mohou vyvolat záněty a může také pomáhat řídit geny, které mají souvislost s buňkami, z nichž je formována chrupavka. LEN POTÍRÁ RAKOVINU TLUSTÉHO STŘEVA, PRSU A POKOŽKY Mastné kyseliny omega-3 i lignany mají protirakovinové účinky. V laboratořích byly objeveny zvířecí mastné kyseliny omega-3 zmenšující počet a velikost tumorů. Jiné studie ukázaly, že vysoká spotřeba mastných kyselin typu omega-3 a lignanů je spojená s významně nižším výskytem rakoviny tlustého střeva, prsu a pokožky. Lillian Thompsonová na University of Toronto zkoumala ženy s čerstvě určenou diagnózou rakoviny prsu. Tyto ženy pak denně dostávaly k jídlu rozemletá lněná semena. Mezi diagnózou a operací uběhly v průměru asi tři týdny. Když byl nakonec při operaci tumor odstraněn, bylo zjištěno, že se výrazně zmenšil. Součást ochrany před rakovinou prsu se řídí myšlenkou, že len je schopen upravit hladinu estrogenu. Nepřekvapuje, že u žen užívajících len, byla zjištěna větší pravidelnost menstruačního cyklu. LEN ZAJIŠŤUJE ENERGETICKOU ROVNOVÁHU Lidé užívající len nezřídka pociťují zvýšenou energii a vitalitu. Výsledky výzkumu podporující tuto skutečnost předkládají dobré vysvětlení. Mastné kyseliny omega-3 mají vliv na interpretaci genů řídících metabolizmus mastných kyselin a glukózy, což přímo souvisí s produkcí energie. DALŠÍ PROSPĚŠNÉ VLASTNOSTI LNU Je těžké uvěřit, že jediná potravina může poskytnout tolik zdravotních výhod. Ale len je skutečně zázračný. Pomáhá omezit odmítnutí transplantovaných orgánů, pomáhá při cukrovce typu 2 a upravuje několik onemocnění ledvin, včetně lupus nephritis. Zlepšuje symptomy u pacientů s roztroušenou sklerózou, předchází maskulární degeneraci (běžné příčině slepoty v pokročilém věku) a může vám také pomoci zhubnout. LEN - JAK NA TO; KOLIK UŽÍVAT Běžně doporučovaná dávka oleje z lněných semínek je 1-2 polévkové lžíce denně. Můžete užívat olej přímo, přidávat ho do džusů i do salátů. Nezahřívejte ho, protože teplo ničí jeho hojivé vlastnosti. Doporučuje se jen koupě čerstvého, za studena lisovaného čistého potravinářského oleje. Musí se skladovat chlazený. Lněná semena nemohou být strávena vcelku. Musíte je napřed rozdrtit. Rozemelte je v malém mlýnku na kávu a pak posypávejte jemným práškem zeleninu, přidávejte ho do čerstvě vylisovaných šťáv a džusů nebo pečte v chlebu a vdolečcích. Doporučují se dvě až tři polévkové lžíce lněných semen denně. Pamatujte, lignany jsou při zpracování oleje odstraněny, ale některé společnosti je přidávají zpět. Nezapomeňte kontrolovat etiketu. Chcete-li využít všech hojivých sil lnu, jezte obojí, semeno i olej. JÍDLO JE LÉK Staré řecké přísloví říká: "Nechť jídlo je vaším lékem a léky vaší potravou." Je málo jídel, o nichž by to platilo více než o maličkém, ale suverénně úžasném pozoruhodně mnohonásobně talentovaném a velkolepém lněném semínku. Dobré jídlo je vhodnou prevencí, protože správná jídla jsou opravdu léčivá. Lněné semínko je dokonalý příklad toho, kolik léčivých sil lze nalézt v prosté stravě, kterou jíte každý den. Pro lékaře je těžké vymyslet lepší léčivé jídlo než len, a to je důvod, proč ho jídám pravidelně, a proč ho jako lékař vřele doporučuji svým pacientům, přátelům a rodině. Jím rozemletá semena a užívám vysoce kvalitní lněný olej. Prastará lněná semena jsou moderní superstrava. Výživná, dobře prozkoumaná, laciná, snadno připravitelná a má fenomenální zdravotní účinky. Lněné semeno a olej jsou dokonalý příklad toho, že prosté věci mají nezřídka obrovský dopad na zdraví. E.F.A. typu omega-3 regulují mnoho velmi důležitých tělesných funkcí. Zde jsou některé klíčové oblasti působení: - kontrola tlaku v krevních cestách, kloubech, očích; - kontrola a upravování zánětů a oteklin (jsou silně protizánětlivé); - zprostředkování produkce hormonů a steroidů a následně řízení hormonů k cílovým buňkám; - zprostředkování imunní odezvy (a autoimunity); - úprava nervových přenosů ovlivňujících náladu, poruchy emocí a pozornosti (ADD/ADHD, deprese, mentální - choroby, nutkavé stavy a tak dále); - regulace tělesných sekretů (může ovlivnit plodnost a potěšení ze sexu); - rozšiřuje nebo zužuje krevní cesty. - Regulace hladkých svalů a autonomních reflexů; - tvoří podstatnou primární část buněčné membrány; - udržují pružnost a pevnost buněčné membrány; - řídí vtok a výtok substancí do a z buněk; - tvarují strukturu pleti a vlasů. - Regulace rychlosti, s níž se dělí buňky (mitóza); - jsou nepostradatelné pro dopravu kyslíku od červených krvinek do tělesné tkáně. - Regulují funkci ledvin a rovnováhu tělesných tekutin; - Jsou velmi důležité pro udržování mobility nasycených tuků v krevním řečišti a zamezují krevním buňkám v tvorbě shluků, tvořících arteriosklerotický povlak a krevní sraženiny. - Plní úlohu primárního zdroje energie pro svaly. Odkazů je mnoho, kromě již uvedených například knihy, které napsali Dr. Udo Erasmus, Donald Rudin a Clara Felix. Mnoho potřebného najdete především na internetu http://lightsv.org/bud1.htm http://www.hadek.cz/index.php?link=kontakt http://www.geocities.com/HotSprings/1158/MAILBAG.HTM http://www.geocities.com/HotSprings/1158/ http://home.online.no/~dusan/diseases/c ... cured.html http://www.oikourgos.com/trisha/online.htm (borelióza!) UPOZORNĚNÍ! Veškeré shora uvedené údaje slouží pouze pro informaci a poučení. V žádném případě nejsou míněny jako návod, nahrazující jakoukoli léčbu předepsanou lékařem Zdroj: 1. 7/8 číslo WM magazínu vyšlo 6.prosince 2001 v rozsahu 32 stran[/justify]2. http://www.mwm.cz/clanek1.php?id=122&pj ... redit=&p1=
Re: Jak předejít rakovině prs?Wow, tak to je skutočne zaujímavé. Naši starí rodičia asi nenadarmo ten ľan pestovali. Omega - 3 mastné kyseliny by mali pomáhať aj pri poruchách pozornosti a neurologických ťažkostiach u detí. Ideme kúpiť. Inak známej lekári na Cypre zasa odporúčali vysoko kvalitný olivový olej užívať denne po lyžiciach na ťažkosti s pečeňou, ktoré jej nevedeli vyliečiť v Británii, veľmi pomohlo, takže tie za studena lisované oleje majú zrejme veľký význam.
Láska je viac než len byť otvorený trápeniam iných. Láska je aj zrelosť žiť s vedomím, že nemôžeme urobiť nič, aby sme ich od ich trápenia oslobodili. http://vierasimkovicova.blog.sme.sk/
Re: Jak předejít rakovině prs?[justify]Blahodárné účinky olivového oleje
Španělský vědecký tým zkoumal nedávno vliv různých olejů a jejich využití při smažení na zvyšování krevního tlaku. Závěry byly více než jednoznačné. Vedoucí týmu doktor Federico Soriguer může všem lidem na světě doporučit jen jediné, a to používání olivového oleje a vyhození fritovacího hrnce do koše. Ve Španělsku totiž zjistili, že jedině olivový olej má na lidské zdraví prospěšné účinky a nepůsobí zvyšování krevního tlaku. Ale ani tento kvalitní olej není zdraví prospěšný, používá-li se na smažení několikrát po sobě. Vědci proto vzkazují, že se olej ve fritézách musí měnit po každém smažení, což je však značným plýtváním, nebo se tyto přístroje k úpravě pokrmů nemají používat vůbec. Doktor Soriguer zkoumal se svým týmem několik druhů olejů a zjistil, že ani kvalitní slunečnicový olej nesnese s blahodárným účinky olivového oleje srovnání. Konzumenti oleje ze semen slunečnice měli několikanásobně častěji vyšší krevní tlak oproti osobám, které ve své kuchyni využívají olivový olej. Vliv středomořské kuchyně bohaté na mořské plody, zeleninu a olivový olej je na zdraví člověka prý neoddiskutovatelný a podle Soriguera by se tyto ingredience měly stát součástí jídelníčku každé osoby, která má vysoký tlak a trpí chorobami oběhového systému. V druhé části výzkumu se španělští experti zaměřili na vliv fritování na krevní tlak a zdraví srdce. Zjistili, že jedna dávka oleje, která je použita ke smažení více než jednou, je zdravotně značně závadná. Přitom je jedno, zda se používá slunečnicový nebo olivový olej. Podle Soriguera se totiž i olivový olej po několikanásobném použití, jak jsme u fritéz zvyklí, začne rozpadat, ztrácet blahodárné účinky, a začnou v něm vznikat naopak zdravotně závadné sloučeniny.[/justify]Zdroj: http://www.o-zdravi.cz/clanky/blahodarn ... oleje.html Olivový olej může zachránit život [justify]I když pravlast olivovníku je třeba hledat v Asii, již více než tři tisíce let je pěstován v celém Středomoří. Vypeckované plody olivy se drtí na kaši, ze které se lisováním získává šťáva. Ta je pak v odstředivce rozdělena na vodu s příměsí dalších látek a na olej. Olivový olej má vysoký obsah nenasycených mastných kyselin. Je v něm přítomna kyselina olejová, jejíž podíl činí celých 70 procent. Olivový olej je dobře stravitelný, nezatěžuje organizmus a má příznivý vliv na látkovou výměnu: snižuje hladinu škodlivých lipoproteinů v krvi, aniž by při tom měl dopad na koncentraci HDL-lipoproteinů, jejichž účinky jsou naopak pozitivní. V zemích ležících kolem Středozemního može je olivový olej konzumován v největší míře, je evidován mnohem nižší počet kardiovaskulárních onemocnění než v ostatních státech. Rostlinný sliz, jenž je v olivovém oleji přítomen, má příznivý vliv na zažívací trakt. Léčivé účinky: Při vnitřním použití - zbavuje olivový olej tělo škodlivin - podporuje metabolizmus - napomáhá trávení - snižuje hladinu cholesterolu. Zevní použití - proti popraskané kůži - pro rychlejší zahojení jizev Účinné látky 1) přibližně 19 % nasycených mastných kyselin 2) přes 70% nenasycených mastných kyselin 3) fenoly mající antioxidační účinky 4) vitamin E 5) sliz Při otravě V případě otravy organizmu lze olivovým olejem vyvolat zvracení. Naplňte sklenici do poloviny vlažnou vodou, doplňte olejem a vypijte. Pro lepší zažívání Polévková lžíce oleje užívaná každé ráno na lačný žaludek podporuje činnost střev a pomáhá při gastritidě, podráždění žaludku, zácpě, nadýmání a pálení žáhy. Projímadlo Při akutní zácpě užívejte ráno na lačný žaludek 1 polévkovou lžíci olivového oleje smíchaného s citronovou šťávou. Alternativou je výplach střeva teplým olivovým olejem. Při onemocnění uší K vyčištění ucpaných zvukovodů postačí nakapat do ucha 20 kapek vlažného olivového oleje a položit se na 5 minut na bok ošetřeným uchem nahoru. Pak se otočte, aby mohl olej vytéct. Při bolestech v uchu namočte vatový tampon do olivového oleje a přidejte 5 kapek levandulové esence. Tampon zasuňte do zvukovodu a vyčkejte, až bolest ustoupí. Proti padání vlasů Masírujte pokožku hlavy olivovým olejem 8 dní každý večer. Přes noc jej nechte působit a hlavu si umyjte až ráno. Při suché pokožce Olivový olej zjemňuje a zvláčňuje pokožku. Naneste jej každý den přímo na suché partie a jemně jej vmasírujte. Proti žlučníkovým kamenům Olivový olej podporuje funkci žlučníku. Lze jím proto vyvolat vyloučení drobných až středně velkých žlučníkových kamenů. Po dobu 14 dnů užívejte ráno a večer 1 polévkovou lžíci olivového oleje. Další tři dny pak pijte ráno po malých doušcích 1/8 l olivového oleje. Následující dvě hodiny zůstaňte na lůžku, obraťte se na pravý bok a na játra přikládejte teplé obklady. Tuto kúru je třeba vždy provádět pod lékařským dozorem, neboť vypuzené žlučníkové kameny mohou způsobovat značné bolesti. Nejlepší vajíčka na světě Závěrem samozřejmě nesmí chybět recept. Ale tentokrát už budeme hodně struční. Podle těch, co ochutnali, jde o nejlepší vajíčka na světě (určitě to nebylo takřka celodenním hladověním a skoro prázdnou lednicí ). Na každou osobu padnou tři až čtyři vejce, něco bylinek, rozmražené žampiony (nebo čerstvé) a cokoli (rozuměj co lednice dá: nám dal salám, tvrdý sýr a ředkvičky). Na pánvičce rozehřejeme olivový olej a chvilku na něm podusíme žampiony. Po pěti minutách přidáme salám a další ingredience, sůl a koření. Na závěr dodáme vejce. Chceme-li použít sýr, nakrájíme ho na kostičky a do pokrmu vmícháme až na úplný závěr. Na talíři pak porce posypeme čerstvými bylinkami. Zdroj: http://recepty.centrum.cz/clanek.phtml?id=78 [JUSTIFY]Olivy patří mezi ovoce, které rostou na stromě známém jako Olea europaea. „Olea“ je latinský výraz pro olej – důvod je zřejmý, olivy mají velmi vysoký obsah oleje z čehož 75 % činí kyselina olejová, nenasycená mastná kyselina s jednou dvojnou vazbou, která dokáže snížit hladinu krevního cholesterolu, pokud olivovým olejem vyměníme nasycené mastné kyseliny (skrývající se v živočišných tucích a v palmovém a kokosovém oleji). „Europaea“ nám má připomenout, že olivy jsou původem z Evropy, z oblasti okolo Středozemního moře. Historie oliv Olivy jsou jedny z nejstarších potravin, jejich původ sahá do Kréty téměř před 5 – 7 tisíci lety a rychle se rozšířily do Egypta, Řecka, Palestiny a Malé Asie (poloostrov, na kterém se dnes nachází asijská část Turecka). O olivách se zmiňuje již Bible, byly také inspirací pro egyptské umělce a hrály důležitou roli v řecké mytologii. Spousta starověkých civilizací využívala olivovník jako zdroj potravy, dřeva a těžila z jeho léčivých účinků. Byl také považován za symbol míru a moudrosti. Olivový olej se používal ke konzumaci už kolem roku 3000 př. n. l. Do Ameriky se olivy dostali díky španělským a portugalským cestovatelům během 15. a 16. století. Františkánští misionáři dovezli olivy do Kalifornie na konci 18. století. Dnes se olivy pěstují ve Španělsku, Itálii, Řecku a Turecku. Olivy pro zdraví Olivy obsahují mononenasycené mastné kyseliny (MUFA) a jsou dobrým zdrojem vitaminu E. Vitamin E působí jako antioxidant, který dokáže snižovat riziko poškození buněk vzniklé volnými radikály. Kromě vitaminu E a MUFA olivy obsahují také pestrou škálu rostlinných sloučenin (fytonutrientů) jako jsou polyfenoly a flavonoidy, o kterých se říká, že mají významné protizánětlivé vlastnosti. Obsah těchto všech prospěšných látek v olivách má pozitivní vliv na zejména kardiovaskulární systém. Mohli bychom říci, že chrání srdce a cévy. Volné radikály vzniklé v těle mohou totiž oxidovat cholesterol. Tento oxidovaný cholesterol poškozuje krevní cévy a shromažďuje se v artériích, což vede ke vzniku aterosklerózy a až ischemickým chorobám srdce. Účinky olivového oleje chrání organismus proti rakovině posiluje imunitu a zpomaluje stárnutí mírní bolesti způsobené záněty snižuje pravděpodobnost revmatických chorob Nutriční hodnota oliv Olivy jsou vydatným zdrojem tuku, takže i přes jejich pozitivní přínos pro zdraví bychom je neměli konzumovat ve velkém množství, protože tak zvyšujeme energetický příjem. Navíc se olivy bohužel často prodávájí ve slaném nálevu, což pro naše zdraví není nejlepší. Jejich kalorická hodnota je různá i v závislosti na odrůdě a barvě. Černé olivy průměrně na 100 g: 1469 kJ. Zelené olivy průměrně na 100 g: 577 kJ. Použití oliv Pokud byste narazili někde na olivovník a chtěli olivy ochutnat, měli byste si svoje počínání rozmyslet. Olivy, které si můžeme zakoupit v obchodě totiž prochází speciálními procesy, které olivy zbaví jejich přirozené hořkosti. Tyto metody se liší podle druhu oliv a regionu, kde se pěstují. Např. se namáčejí do louhu z hydroxidu sodného a poté ve vodní lázni. Olivy k jídlu Olivy Vám mohou zlepšit trávení a chuť k jídlu. Přidávají se do salátů, k masitým pokrmům, drůbeži či na pizzu. Olivy pro krásu Olivový olej se dá využít při léčbě kožních onemocnění, není tedy překvapením, že můžeme nalézt koupelové soli, sprchové gely, šampony, tělové krémy a kosmetiku s přísadou olivového oleje. Některé druhy oliv Nicoise Malé černé olivy z jižní Francie nebo severní Afriky, mají jemnou chuť. Arbequina Velikostí shodné s Nicoise ale kulatější a světlejší, kyselé, tvrdé a křupavé. Vynikají skvělou chutí. Gaeta Malé italské olivy štiplavé chuti. Farga Aragon Malé tmavé španělské olivy, podobné velkým olivám Nicoise ale bohatší, hutnější a lépe chutnají. Hondroelia Velké hutné řecké olivy, světlé hnědofialové barvy, tvrdé, trpké. Jsou opravdu výtečné. Ligurian Green Australské olivy, strakaté zelené barvy. Ligurian Black Malé jemné italské olivy, podobné druhu Nicoise ale jsou větší. Cerignola / Bella di Cerignola Veliké olivy pocházející z jižní Itálie, mající buď světle zelenou nebo černou barvu. Zelené olivy se připravují v solném nálevu a černé se sklízejí ještě nezralé a procházejí oxidačními procesy, čímž získají černou barvu. Náplň oliv plněné slaninou plněné pomerančem plněné mandlemi plněné paprikou plněné lososem plněné tuňákem plněné ančovičkami plněné sýrem plněné česnekem Kuchyňské tipy Tapenade je vynikající pasta z oliv, kterou můžete namazat na pečivo (topinky) nebo použít jako polevu na ryby a drůbež. Připravíte ji snadno rozmixováním vypeckovaných oliv, během mixování přilévejte olivový olej, přidejte trochu česneku a pepř. Těstoviny s nasekanými olivami, rajčaty, česnekem, olivovým olejem a čerstvými bylinkami. Marinované olivy v olivovém oleji, citrónovou kůrou a kmínem. Zkuste přidat nasekané olivy k tuňákovi nebo kuřecímu salátu. Zdroj: http://www.whfoods.com[/justify]http://www.sanzdrave.cz/olivy/[/JUSTIFY]
Re: Jak předejít rakovině prs?s tým ľanovým olejom
![]() kde by som mohla kúpiť kvalitný? tvaroh, jogurt, cmar to je u nás základ chladničky ![]() Omega 3 sme kúpili ako doplnok pre Bašku na kolená, chrupavky...kombinovaný s vit. D je to myslím z morských rýb... skúsim to s tým ľanom ![]() vďaka vilcakul ![]()
Re: Jak předejít rakovině prs?Černý zázrak - pravá třtinová melasa
[justify]Třtinová melasa je cenný vedlejší produkt výroby třtinového cukru. Obsahuje všechny biologicky účinné látky z původní rostliny - cukrové třtiny. Jedná se o harmonizovanou soustavu životně nezbytných stopových prvků a organických látek, kterých se nám současným způsobem stravování většinou nedostává. Látky jsou v přirozené přírodní formě, což umožňuje jejich snadné vstřebávání. Třtinová melasa je pro své vlastnosti nazývána "Černým zázrakem". Beta-glukan je přírodní látka s významným účinkem na imunitní systém. Stimuluje makrofágy - obranné buňky těla, které pohlcují a ničí infekční organizmy, tělu cizí látky i vlastní zvrhlé nádorové buňky. BETA-EXTRAKT Černý zázrak je doplněk stravy. Je to jedinečná patentovaná kombinace kvalitní třtinové melasy a vysoce čistého beta-glukanu s širokým účinkem na lidské zdraví. Třtinová melasa je cenný vedlejší produkt výroby třtinového cukru. Cukrová třtina je víceletá rostlina, která se pěstuje v tropickém a subtropickém pásu, zejména na Kubě, v Indonésii, Indii, Brazílii, ale i v jižních státech USA nebo v Austrálii. Při výrobě cukru se zpracovávají stonky, které se podle staršího způsobu nařežou na menši kusy a vylisují nebo se modernějším způsobem protiproudně vyluhují vodou. K získané šťávě se přidá jistá část hašeného vápna, čímž jednak dojde k zastavení rozkladných procesů, jednak se ze šťávy vyloučí znečišťující látky, například bílkoviny nebo některé organické kyseliny, vyčeřená a zfiltrovaná šťáva se zahustí ve vakuu a po zchladnutí z ní vykrystalizuje surový třtinový cukr, muskováda, který se - obvykle odstředěním - oddělí od nekrystalizujícího podílu, který se označuje jako melasa. Ve výrobě se získává několik druhů melasy, neboť tato první melasa (označuje se A) se zředí vodou, znovu vyčisti přídavkem vápna, ve vakuu zahustí a ponechá opět krystalizovat, čímž se získá další podíl cukru a druhá melasa (B); tento pochod se obvykle opakuje ještě dvakrát (melasa C a Final). Z melasy “Final“ se již nevyplatí získávat cukr a představuje konečný vedlejší produkt. Protože se získává při výrobě surového cukru, označuje se také jako surovárenská melasa. Surový třtinový cukr se používá buď jako takový, nebo se čistí v rafinériích. Rozpustí se ve vodě, roztok se odbarví, např. filtrací přes aktivní uhlí, a zahustí ve vakuu ke krystalizaci. Stejně jako v surovárně se postup několikrát opakuje a nakonec zase zbývá podíl, z něhož již nelze ekonomicky získat cukr, rafinérská melasa. Je zřejmé, že se na trhu mohou vyskytovat různé melasy, lišící se svým zeměpisným původem a technologií výroby. Vzhledem k tomu, že se cukerné roztoky vždy zahušťují za sníženého tlaku, tedy za teploty nižší než 100 °C, ve všech druzích melasy je zachován podstatný podíl účinných látek cukrové třtiny. Na druhé straně je zřejmé, pokud má třtinová melasa sloužit ke konzumaci jako potravina pro zvláštní výživu, že je třeba z tohoto spektra různých melas vybrat pouze skutečně kvalitní produkt, což může zajistit jenom renomovaná firma, používající dokonalou analytickou kontrolu složení melasy a jejích biologických účinků. Minerály a stopové prvky (ve 100g):Vápník (Ca) 515,36mg Je nezbytnou součástí kostí. Snižuje nervosvalovou dráždivost. Umožňuje správnou funkci převodního systému srdce a je také nezbytný v procesu srážení krve. Důsledkem úbytku vápníku je osteomalacie ("měknutí kostí") a osteoporóza, při níž dochází ke snižování pevnosti kostí a k jejich zvýšené křehkosti a lámavosti. Železo (Fe) 12,319mg Podporuje tvorbu krevního barviva. Jeho hlavní úlohou v organismu je účast na transportu kyslíku. Je součástí hemoglobinu v erytrocytech (červených krvinkách) a myoglobinu ve svalech, hraje rozhodující úlohu při procesu transportu elektronů v dýchacím řetězci, kde je součástí různých enzymatických systémů. Draslík (K) 2590mg Spolu se sodíkem je rozhodujícím iontem pro zachování acidobazické rovnováhy a stálého osmotického tlaku. Je nezbytný pro správnou činnost svalů, zejména srdečního svalu. Měď (Cu) 2,99mg Měď je součástí mnoha enzymů podílejících se na buněčném dýchání, je nezbytná pro krvetvorbu a pro tvorbu pigmentu a růst vlasů. Podle nejnovějších údajů může být nedostatek mědi spojen se zvýšenou hladinou cholesterolu v krvi. Fosfor (P) 67,418mg Společně s vápníkem se rozhodující měrou podílí na stavbě kostí a zubů. V organické formě je fosfor součástí fosfolipidů, fosfoproteinů a nukleových kyselin. Je nenahraditelný pro energetický metabolismus. Chrom (Cr) 0,178mg Hlavní úlohou chrómu je stimulace účinků inzulínu a tím zvýšení glukózové tolerance. Existují rovněž údaje o možném vztahu mezi nedostatkem chrómu a zvýšenou hladinou cholesterolu v krvi. Hořčík (Mg) 163mg Zúčastňuje se stavby kostí a snižuje nervosvalovou dráždivost. Zinek (Zn) 1,48mg Nikl (Ni) 0,336mg Cukry (ve 100g): Fruktóza (ovocný cukr) 6,69g Glukóza (hroznový cukr) 4,218g Sacharóza 30,95g Vitamíny skupiny B (ve 100g): Vitamin B1 1,39mg Vitamin B2 - Riboflavin 0,236mg pomáhá spalovat cukry, upravuje energetické mechanizmy, podílí se na tvorbě enzymů pro metabolismus cukrů, zlepšuje zrak, podporuje zdravé reprodukční funkce, chrání před anémií Vitamin B5 - Kyselina pantotenová účastní se metabolismu živin v citrátovém cyklu, biosyntézy a oxidace mastných kyselin Vitamin B6 - Pyridoxin 1,585mg působí při metabolismu aminokyselin, bílkovin a tuků, zvyšuje imunitu, je prevencí proti nádorům, tlumí svalové křeče, mírní některé projevy cukrovky, působí močopudně, potlačuje premenstruační obtíže Vitamin B9 0,0793mg Vitamin B12 - Kobalamin 4,2µg je nezbytný pro nervový systém, působí preventivně proti anémii (společně s kyselinou listovou) Další látky: Aminokyseliny např. valin, leucin, isoleucin či arginin Aminokyseliny jsou stavební kameny bílkovin, bez kterých by byl život nemožný. Dělí se na esenciální, které musí být tělu dodávány, a neesenciální, které si tělo dokáže vyrobit. Melasa obsahuje 7 z 11 pro člověka nezbytných esenciálních aminokyselin. Nenasycené mastné kyseliny Nenasycené mastné kyseliny hrají roli v regulaci zdravého růstu, předcházejí arterioskleróze a tím působí proti onemocněním srdce a krevního oběhu. Melasa obsahuje 3 nejdůležitější nenasycené mastné kyseliny - tzv. vitamín F: kyselinu linolovou linolenovou, a olejovou. Kyselina linolová je esenciální, tzn. životu potřebná a nemůže být naším tělem vytvořena. Kyselina fosforečná její nedostatek a nedostatek draslíku působí nepříznivě na růst a množení buněk Vitagen inositol Dále pak celou řadu sloučenin, které nebyly analyticky dokázány proto, že je nikdo nehledal, jejich stanovení je obtížné nebo proto, že se zatím neví o jejich účinku. Pro jejich přítomnost ovšem mluví příznivý zdravotní účinek Beta-extraktu. Beta-glukan Obohacením třtinového extraktu beta-glukanem bylo docíleno zesílení a rozšíření účinků. Tato přírodní látka, výrazně podporuje aktivitu imunitního systému. Vznikla tak jedinečná patentovaná kombinace třtinové melasy a beta-glukanu BETA-EXTRAKT Černý zázrak. Imunitní systém Díky přítomnosti ß-glukanu Beta-extrakt Černý zázrak stimuluje buňky zvané makrofágy, které pohlcují a ničí infekční organizmy, tělu cizí látky i vlastní zvrhlé - nádorové buňky. Beta-extrakt skvěle napomáhá hojení kožních neduhů a ran (včetně pooperačních). Ruší také nepříznivé účinky některých léčiv, která svým působením snižují výkonnost imunitního systému (především antibiotik) nebo potlačuje jejich vedlejší účinky (u cytostatik). Neutralizuje volné radikály - jednu z příčin nádorového bujení a stimuluje růst kmenových buněk kostní dřeně, z nichž se vyvíjí všechny buňky imunitního systému a také červené krvinky. Nemoci oběhové soustavy Arterioskleróza – vysoký krevní tlak – mrtvice – angina pectoris – srdeční slabost – kornatění cév – hemeroidy – srdeční infarkt Tvoří v celoevropském měřítku příčinu asi poloviny úmrtí. Řada nemocí je zapříčiněna ztrátou elasticity cév. Tepny se silnými stěnami nejsou dostatečně pružné a špatně se roztahují. Zvyšuje se v nich tlak krve a omezuje se krevní průtok do tkání. Tím se zhoršuje přívod kyslíku, čímž se zpomaluje odstraňování zplodin látkové výměny a poškozuje se buněčný metabolizmus. Nejvíce trpí játra a ledviny. Objevují se také revmatické potíže. Nedostatečný průtok krve věnčitými cévami vede k angíně pectoris a srdečnímu infarktu. Při ateroskleróze dochází ke zhrubnutí původně hladkých stěn tepen. Na zhrublých místech dochází k hromadění „špatného“ cholesterolu (LDL), který se obaluje krevními sraženinami a vazivem a vytváří tzv. aterosklerotické pláty. Vnitřní průsvit tepny se zužuje a průtok krve se zhoršuje a zpomaluje. Následkem úplného ucpání může dojít k infarktu či mrtvici. Beta-extrakt obsahuje látky potřebné k udržení elasticity cév, substance posilující srdeční sval a hořčík působící proti křečím. Vysoký obsah draslíku působí pozitivně na funkci cév a sráženlivost krve. Vysoký obsah železa a vitamínů B je vhodný při chudokrevnosti. Působením na metabolismus cukru dochází ke snižování hladiny „špatného“ cholesterolu (LDL). Onemocnění kůže a sliznice Akné – ekzémy – lupénka – poškození nehtů a vlasů – záněty vedlejších nosních dutin – rýma a bronchitida – pravděpodobně paradentóza – těžce léčitelné vnitřní a vnější vředy – otevřená poranění kůže Dermatické obtíže mají příčinu organickou (dermatózy, ekzémy, lupénka) nebo psychosomatickou – jsou způsobeny stresem, strachem, depresemi. V prvním případě působí Beta-extrakt přímo kůži, ve druhém napomáhá stabilizovat nervový systém nebo zeslabovat psychosomatické příčiny. Úspěchy u organicky podmíněných chorob spočívají s velkou pravděpodobností v látkách, které zlepšují tvorbu bílkovin. Krom toho draslík a vitamíny skupiny B – především B2, B6 a B12 podporují granulaci. Vitamín B12 podporuje regeneraci poraněné kůže – otevřených vředů, ran nebo pooperačních jizev. Nemoci kloubů a kostí Nedostatečná tvorba kostí v mládí stejně jako odvápňování kostí u dospělých, především starších lidí, jsou následkem porušené látkové výměny vápníku. Beta-extrakt Černý zázrak reguluje kalciové hospodaření těla. Mimo vápníku obsahuje látky nezbytné k jeho metabolizmu. Vitamín B12 pak podporuje zdravý růst kostní dřeně. Používáním třtinového extraktu dochází ke zpevnění kostí – odstranění příčiny osteoporózy Artróza – dlouhodobým používáním Beta-extraktu dochází ve většině případů ke zmírnění bolestí a zlepšení hybnosti. (konzumace 3-4 lžiček denně). V pokročilých stádiích artrózy již není efekt tak výrazný, což je dáno vysokým stupněm poškození kloubů. U revmatických kloubních potíží pomáhá třtinový extrakt na základě pozitivního vlivu na složky krve a obzvláště na obměnu buněčné hmoty. Je zamezeno ukládání kyseliny močové v kloubech. Poruchy látkové výměny chronická zácpa, cukrovka, poruchy výměny tuku až do obezity, nemoci žlučníku a močového měchýře (kameny) jsou jedním z velice vážných zdravotních problémů. Potíže se projevují různými nepříjemnými pocity v nadbřišku a břiše, říháním, pálením žáhy, pocity nadmutí, plynatostí, zácpou nebo průjmy a dalšími poruchami, které souhrnně nazýváme dyspepsie. Zejména chronická zácpa je pro celý organismus velkou zátěží. Vstřebávací schopnost konečníku a tlustého střeva je známá - toho vy-užívá medicína k aplikaci některých léků ve formě čípků. Znamená to, že při vícedenní zácpě jdou odpadní látky krví zpět do celého krevního oběhu. Následky se dostavují se zpožděním a jsou vážné. Při častých nebo chronických poruchách střevní látkové výměny a trávení se mohou dostavit silné bolesti hlavy, zánět kloubů způsobený ukládáním odpadních dusíkatých látek (projevující se jako dna, s následnou artropatií), objevují se i srdeční a nervové poruchy, dermatologické problémy (vyrážka, nečistá pleť, u dětí pak akné). Zácpa Používání projímadel při zácpě tělu příliš neprospívá. Přírodní balastní látky a jednoduché cukry obsažené v Beta-extraktu neregulují stolici až tak rychle, ale trvale se starají o to, aby se zvýšila nízká aktivita střeva. Tento problém bývá pomocí třtinového extraktu vyřešen většinou jako první (doporučuje se pít vlažný nápoj nalačno). Diabets mellitus II. typu, obezita Při nedostatku chrómu v těle tvoří slinivka břišní více inzulínu na utilizaci cukru, čímž se zvyšuje její opotřebení a zhoršuje její funkce. Inzulín je navíc zodpovědný také za ukládání tuků v tkáních (obezita). Beta-extrakt obsahuje chróm zesilující účinek inzulínu. Tím snižuje potřebu jeho produkce a podporuje vstřebávání glukózy buňkami. Dlouhodobějším užíváním lze dosáhnout zlepšení stavu slinivky. Navíc se snižuje riziko obezity. Cukrem vyvolaná vysoká hladina inzulínu také vzbuzuje chuť na ještě více sladkého. Beta-extrakt tomu zabraňuje. Nervová soustava Po pravidelném používání Beta-extraktu dochází ke zlepšení neuróz, depresí, strachu a všeobecné nervozity a vnitřního neklidu. Homocystein V poslední době se často hovoří o homocysteinu, látce jejíž zvýšená hladina v krvi je zřejmě základní příčinou civilizačních chorob. Beta-extrakt dokáže díky svému složení hladinu této látky regulovat a tak působit přímo na příčinu zmíněných zdravotní obtíží. Potvrzuje moudrost našich předků, kteří věděli, že je lepší odstraňovat příčiny onemocnění, než léčit jejich následky. Beta-extrakt Černý zázrak je vhodným doplňkem při mnoha onemocněních. Působí stále prostřednictvím vyrovnávání projevů nedostatku, ať už minerálních látek, stopových prvků, vitamínů nebo esenciálních aminokyselin a mastných kyselin. Pomáhá ustálit regulační mechanismy do rovnováhy. Neobsahuje žádné vysloveně specificky účinné látky či léčivé substance ve smyslu farmak. To je výhodné, neboť nemá žádné vedlejší účinky. Konzumaci třtinové melasy si můžete zpříjemnit jejím zředěním v pitné vodě nebo nějakém jiném nápoji. Pro lepší rozpuštění je vhodná tekutinu ohřát. Kromě nápojů lze třtinovou melasu přidávat do různých pokrmů. Příklady použití: 1 čajová lžička třtinové melasy se rozmíchá ve 2 dl čaje (např. ovocný, bylinný, zelený) nebo ve 2 dl pitné vody (může být i perlivá). Pokud je melasa rozpuštěná ve vodě, může se ještě přidat podle chuti trochu citrónové šťávy 1 čajová lžička neslazeného kakaa se zalije horkou vodou a přidá se 1 čajová lžička melasy, lze dolít i mlékem< 1 čajová lžička melasy rozpuštěná ve vlažném mléce je dobrý prostředek na spaní třtinovou melasou lze vhodně doplnit smetanové jogurty i sojové mléko třtinovou melasou lze sladit kávu, mléko a pudinky, kde plně nahradí cukr třtinovou melasou lze sladit müsli a obilné vločky Další způsoby použití lze nalézt v referencích, kde byli spotřebitelé v rámci ankety dotazováni na způsob, jakým melasu konzumují. Zdroj: http://www.melasa.cz[/justify]
Re: Jak předejít rakovině prs?Léčivé účinky jablečného octa
[justify]Pravý ocet z jablečné šťávy je vyráběn kvašením šťávy z celých, čerstvých jablek. Za své blahodárné účinky vděčí vysokému obsahu minerálů, obsažených v jablkách. Je považován za lék i přísadu do jídla a jako takový je používán léčiteli a kuchaři. Aktivní složkou jablečného octa je vlastně kombinace minerálů, organické hmoty a kyseliny octové, která mu dodává charakteristickou vůni a chuť. Jablečný ocet obsahuje průměrně 5% kyseliny, je bohatý na minerály a má nízký obsah přírodního cukru a vitamínů. Obsahuje neobvykle mnoho draslíku, vápníku, fosforu, sodíku a stopových prvků. Podle dr. D.C. Jarvise z Vermontu, je schopnost jablečného octa spojovat draslík s ostatními prvky to, co mu dává vlastnosti všestranného léku. ÚČINKY Pozorování a případy zaznamenané dr. Jarvisem a britským lékařem a autorem Maurice Hanssenem, ukazují různé blahodárné účinky jablečného octa. Má svíravé účinky, které pomáhají zastavit průjem, zvyšuje okysličování krve, zlepšuje metabolismus, posiluje trávení, zabraňuje kažení zubů, působí jako dezinfekce proti střevním parazitům a zvyšuje srážlivost krve. Může být rovněž používán lidmi, kterým chybí žaludeční kyselina, ke zlepšení trávení. V těchto případech se doporučují 1-2 lžičky jablečného octa ve sklenici vody před hlavními jídly. Není to lék, takže je možno jej používat spolu s ostatními léčivy. Je vhodný pro diabetiky a pro ty, kteří musí dbát na omezený přísun sodíku. Je vhodný pro děti i pro starší lidi. V knize, "ocet z jablečné šťávy" Cyril Scott popisuje jeho, "zázračné" účinky na mnoho poruch, avšak nakonec upozorňuje své čtenáře, že to není všelék. Zdůrazňuje, že jablečný ocet pouze upravuje biologické pochody, a tím pomáhá předcházet nebo i léčit takové poruchy, jako je obezita, nadměrné menstruační krvácení, infekce ucha, nosu a krku, alergie, otoky žil a poruchy krevního oběhu. Účinky jablečného octa na některé tyto problémy si zaslouží bližší pozornosti. OBEZITA Obezita je mezinárodní problém. Jestliže bychom na okamžik nebrali v úvahu tak samozřejmé příčiny obezity, jako je přejídání, nedostatek pohybu a přemíra sladkostí a alkoholu, další příčinou je špatné okysličování krve. Jablečný ocet zvyšuje hladinu kyslíku v krvi a tím zrychluje přeměnu potravy v energii. DEZINFEKČNÍ ÚČINKY Dezinfekční účinky octa z jablečné šťávy jsou patrny již po několika dnech užívání. Stolice ztrácí ostrý zápach a dokonce i dech ztrácí nepříjemné pachy. To proto, že jablečný ocet zvyšuje kyselost a ničí hnilobné bakterie ve střevech. Jedovaté bakterie jsou jinak částečně vstřebávány do krve, což způsobuje autotoxikaci organismu. Čištění střev nachází stále větší oblibu - jak si lékaři začínají uvědomovat, že je to základní předpoklad pro zdravý život. ENERGIE A ZDRAVÍ, ÚNAVA A NEMOC Překyselení organismu je dáváno do souvislosti s únavností, dětskými nemocemi, sennou rýmou, arthritidou a jinými nemocemi. Ocet z jablečné šťávy odstraňuje překyselení organismu. Jakmile překyselení organismu odstraní, tělo znovu získá energii a zdraví. V jablečném octu jsou obsaženy minerální látky a stopové prvky, zejména pak draslík, který je důležitý pro činnost srdeční svaloviny. Balastní látka pektin pomáhá snižovat hladinu cholesterolu. Kyselina octová dodává tomuto prostředku protibakteriální účinek. Škodlivé bakterie tento ocet potlačuje a naopak má příznivý vliv na přirozenou mikroflóru zažívacího traktu. Ačkoliv má ocet kyselou chuť, tak stejně jako citróny působí na organismus zásaditě a je účinným prostředkem proti nebezpečnému překyselení organismu. Jablečný ocet nalézá své využití jako léčebný prostředek při těchto zdravotních problémech: 1) Narušená střevní mikroflóra 2) Chronická únava 3) Poruchy prokrvení a oběhové potíže 4) Chronické bolesti hlavy 5) Infekce močových cest 6) Záněty dýchacích cest 7) Bolesti v krku 8/ Sportovní zranění 9) Bolesti kloubů, revma 10) Menstruační potíže 11) Ranní nevolnost v těhotenství 12) Gynekologické výtoky, mykózy 13) Křečové žíly 14) Hemoroidy 15) Kožní problémy 16) Roztřepené a slabé vlasy 17) Nadváha Jablečný ocet se užívá s vodou ve formě nápoje, k inhalacím, ke kloktání,k výplachům, jako zábal, obklad či přísada do koupele. Doporučuje se dvě čajové lžičky rozmíchat asi ve dvou deci vody a pít ráno na lačno a večer asi půl hodiny před jídlem. Dětem stačí jen ráno na lačno jedna až jedna půl lžičky podle věku. Pokud se bere preventivně pro očištění, doporučuje se měsíční kůra na jaře a na podzim. Jinak se může brát kdykoli při potížích nebo jako prevence v chřipkovém období pro posílení imunity v podstatě neomezeně. Ocet nemuselo lidstvo vynalézat, ale stačilo si jej všimnout, objevit jej. Používání octa se datuje do období před 10 000 lety. Ve starém Egyptě se ocet vyráběl z medu naprosto přirozenou cestou. Takto vyrobený ocet nebyl pasterizovaný ani chemicky čištěný, nezničily se tak zdravé enzymy. Byl méně kyselý a velmi šetrný k žaludku. Ve 14. století se ocet dostává do středu zájmů nejen jako ochucovadlo, konzervační prostředek a nápoj, ale byly mu připisovány i léčivé účinky. První vědecký popis procesu vzniku octa učinil kolem roku 1843 lékárník F.T.Kützing. Jeho teorii, podle které za vznik octa mohou mikroorganismy, definitivně potvrdil v roce 1962 Luis Pasteur. Přírodní nedestilovaný jablečný ocet již ve 4. století před naším letopočtem Hippokrates podával svým pacientům pro jeho léčivé a čistící účinky. Přírodně vznikající antibiotikum a antiseptikum ničilo zárodky a bakterie a pomáhalo tak dosažení zdraví a dlouhověkosti. Jablečný ocet obsahuje velké množství vitamínů Ještě na konci minulého století využívaly kadeřnice octové zálivky na mastné vlasy, aby tak zpomalily jejich zamaštění. Mládež s problémovou smíšenou pletí používala octovou vodu k jejímu mytí," uvádí příklady využití octa mimo kuchyni YvonaProkešová, vedoucí kontroly společnosti Kand, která octy vyrábí. Jablečný ocet se užívá s vodou ve formě nápoje, ke kloktání či inhalacím, k výplachům , jako zábal či obklad, nebo zředěný k mytí a jako přísada do koupele. Využíváme jej také jako levný a přitom účinný čistící prostředek, který je biologicky lehce odbouratelný. "Těžko budeme hledat prostředek s větším množstvím použití. U nás se prodávají octy, které obsahují 5 - 10 % kyseliny octové. Ocet s více jak 10 % se musí užívat zředěný, neboť by způsobil poleptání sliznic hrtanu a hltanu," dodává Prokešová. Jablečný ocet se připravuje zkvašením čerstvé jablečné šťávy. Obsahuje jablečný pektin, hodnotné enzymy, vitamíny C, B1, B2 a B6, draslík, fosfor, přírodní fluor a další stopové prvky. Kyseliny v něm obsažené pomáhají v těle ničit toxiny a nezdravé bakterie Zdroj: http://zdrava-vyziva.doktorka.cz/lecive ... cneho-octa http://web.budfit.info/index.php?obs=15&id=41 http://www.novinky.cz/clanek/118955-oce ... dravi.html[/justify]
Re: Jak předejít rakovině prs?Jablcny ocot je super na chudnutie
![]() /vsetkym, len moje telo ho neznasa/ Každý človek je duša a má telo, no napriek tomu si mnohí myslia, že človek je telo a má dušu...
Re: Jak předejít rakovině prs?pro všechny zájemce o informace ze semináře Robina Murphy o léčbě rakoviny prs, byly přeloženy jeho slidy do češtiny a na následujícím odkazu si je můžete přečíst
http://homeopatie.cz/murphy_slidy/rakovina_prsu.pdf
Re: Jak předejít rakovině prs?Nebezpečenstvá a nespoľahlivosť mamografie: Samovyšetrenie prsníkov je bezpečná, efektívna a praktická alternatíva
Samuel S. Epstein, Rosalie Bertell, and Barbara Seaman International Journal of Health Services, 31(3):605-615, 2001. V krátkosti o autoroch. Profesor Samuel Epstein je prezidentom medzinárodnej organizácie Koalícia prevencie rakoviny. Bol tiež profesorom environmentálnej medicíny na univerzite Illinois v Chicagu. Autor mnohých kníh a dokumentov, poukazujúcich na nebezpečné skutočnosti, týkajúce sa prostredia a zdravia. Dr. Rosalie Bertell, PhD. MA. BA pracovala ako výskumníčka rakoviny na Roswell Park Memorial Institute v Buffale, neskôr ako riaditeľka pre výskum na ministerstve zdravotníctva v Bufalle a v súčasnosti je prezidentkou Inštitútu verejného zdravia. Barbara Seaman je investigatívnou žurnalistkou a aktivistkou v oblasti zdravia žien. ………………………………………………………………………………………… Mamografické vyšetrenia sú zisk akumulujúcou technológiou, predstavujúcou riziko spojené s nespoľahlivosťou tejto metódy. Je markantný rozdiel medzi nebezpečnou mamografiou a ročným klinickým vyšetrením prsníkov (CBE – clinical breast examination) vyškoleným odborníkom v spojení s mesačným samovyšetrením prsníkov (BSE – breast self-examination), ktoré sú bezpečné, minimálne rovnako efektívne a, naproti mamografii, lacné. V súčasnosti taktiež pre tieto účely existujú medzinárodné školenia pre zdravotné sestry. V kontraste s populárne rozšírenou mienkou, ktorú propagujú média a onkologické zriadenia, ako Inštitút rakovinových ochorení (NCI[1]), Americké združenie proti rakovine (ACS[2]), (na Slovensku a Čechách tzv. Ligy proti rakovine a niektoré občianske združenia, sponzorované farmaceutickými firmami. Pozrite sa prosím, kto sú ich sponzormi a partnermi!) a iné ustanovizne, mamografia nie je spoľahlivou technikou skorej diagnostiky rakoviny prsníka. Fakticky, rakovina prsníka sa v zvyčajne tele nachádza približne osem rokov, predtým, ako sa nakoniec prejaví. Mamografia by sa navyše mala považovať za vyšetrenie rozsahu rakoviny[3] a nie, zavádzajúco, za “sekundárnu prevenciu”. NEBEZPEČENSTVÁ MAMOGRAFICKÉHO VYŠETRENIA Mamografia predstavuje široké spektrum nebezpečí, o ktorých ženy na celom svete stále nie sú informované. Riziko radiácie Radiácia pri rutinnej mamografii predstavuje značné hromadiace sa riziko naštartovania a vývinu rakoviny prsníka[4],[5],[6]. Napriek lživému uisťovaniu konvenčnej medicíny, že vystavenie sa radiácii pri mamografii je zanedbateľné a podobné röntgenu hrudníka (či je 1/1000 radu[7]), bežné praktiky, pri ktorých sú výsledkom 4 snímky z každého prsníka, majú na svedomí až 1000 násobné vystavenie sa radiácii, čo je 1 rad, zameraný na každý prsník, nie na celú hruď. Preto sú ženy, ktoré sú v predobdobí menopauzy, v priebehu 10 rokov počas každoročného mamografického vyšetrenia, vystavené 10. radom žiarenia na každý prsník. Ako bolo zdôrazňované už pred tridsiatimi rokmi, prsník ženy, ktorá je v predmenopauzálnom období, je omnoho citlivejší na radiáciu[8]. Toto riziko sa ešte zvyšuje u mladších žien, u ktorých nie sú na mamografiu relevantné dôvody. Riziko vzniku rakoviny je až štvornásobne vyššie u žien, ktoré sú nositeľmi génu A-T (ataxia-telangiectasia), čo znižuje ich odolnosť voči karcinogénnym vplyvom žiarenia[9], čo podľa mnohých výskumníkov prispieva až 20. percentami k ročnému výskytu rakoviny prsníka[10]. Nebezpečie z ožiarenia neznižujú ani novodobé digitálne mamografy, ako poniektorí verne hlásajú, ale ide len o marketingový triumf.[11] Riziko rakoviny spôsobené stlačením prsníka Už dávno v roku 1928 boli lekári varovaní, aby manipulovali s “nádorovým prsníkom opatrne, z dôvodu obáv, aby sa nerozšírili nádorové bunky” a nerozniesla sa tak rakovina[12]. Napriek týmto varovaniam sa zaviedla a propaguje mamografia, ktorá spôsobuje pevné a často až bolestivé stlačenie prsníka. To môže viesť k rozsiahlemu a smrteľnému rozšíreniu zhubných buniek z pretrhnutých malých ciev vo vnútri alebo okolí zatiaľ neisteného nádoru[13]. NESPOĽAHLIVOSŤ MAMOGRAFIE Falošne negatívne výsledky Prehliadnutia nádorov sú bežné hlavne u žien v predmenopauzálnom období a to z dôvodu hustoty tkaniva a žľazovej štruktúry prsníkov a zrýchleného rastu buniek počas menštruačného cyklu[14],[15] Prehliadnuté nádory sú tiež bežné u žien v postmenštruačnom období, ktoré podstupujú hormonálnu liečbu[16], keďže až u 20. percent žien sa vyvinie taká hustota prsníkového tkaniva, ktorá nedovoľuje mamografu dostatočne snímať a odhaliť zhubné tkanivo[17]. Rakoviny medzi dvoma intervalmi mamografie Približne jedna tretina všetkých rakovín prsníka a takmer všetky rakoviny prsníka v predmenopauzálnom období, sú agresívne do takej miery, že môže dôjsť až k ich dvojnásobnému zväčšeniu v priebehu mesiaca a majú tendenciu metastázovať, sú zvyčajne diagnostikované v intervale medzi dvoma ročnými mamografickými vyšetreniami.[18] Ženy v predmenopauze, obzvlášť, sú však uspokojené falošným pocitom istoty, vytvorenom negatívnym výsledkom mamografie, a nevyhľadajú lekársku pomoc ani v prípade, keď sa medzi vyšetreniami objavia hmatateľné zmeny prsníka. Falošne pozitívne výsledky Obzvlášť bežné sú však falošne pozitívne diagnózy neexistujúcich nádorov u žien v predmenopauze a u žien podstupujúcich hormonálnu liečbu estrogénom, výsledkom čoho sú zbytočný strach, ďalšie mamografy, a zbytočné biopsie, ktoré tiež poškodzujú jemné tkanivo prsníka.[19],[20] U žien, ktoré sú vystavené mnohým rizikovým faktorom, ako častý výskyt rakoviny v rodine, dlhodobé používanie hormonálnej antikoncepcie, predčasné menarche a nuliparita[21], ktorým sa najčastejšie prízvukuje každoročná mamografia, sa kumulatívne riziko nesprávneho diagnostikovania rakovinou počas mamografií v čase predmenopauzálnej dekáde zvyšuje až na 100 percent.[22] Prehnané diagnózy Prehnané a nesprávne diagnózy a následná zbytočná liečba sú najmarkantnejšími rizikami mamografie. V industriálnom svete tak rozšírené, propagované a ženami bezhlavo akceptované mamografie, sú výsledkom dramatického nárastu výskytu duktálneho karcinómu-in-situ[23] (ďalej len DCIS) a pre-invazívnej rakoviny. DCIS sú zvyčajne považované za mikrokalcifikáciu a všeobecne liečené odstránením ložiska (lupektómiou) a radiáciou, niekedy aj mastektómiou a chemoterapiou.[24] Faktom však je, že 80 percent DCIS sa nikdy nezvrhnú do invazívnych, ak sa nechajú neporušené a nie sú liečené.[25] Navyše, úmrtnosť na DCIS je rovnaká, približne 1. percento, u oboch skupín žien, tých diagnostikovaných a liečených včasne, aj u žien diagnostikovaných neskôr, až po rozvinutí invazívnej rakoviny.[26] To, že včasné objavenie DCIS neznižuje úmrtnosť, bolo taktiež potvrdené 13 ročnou štúdiou Canadian National Breast Screening Study (Národná kanadská štúdia vyšetrenia prsníkov).[27] Žiaľ, nedávno bolo poukázané na to, že “verejnosť je omnoho menej informovaná o prehnanom diagnostikovaní, ako o falošne pozitívnych výsledkoch. V nedávnom národnom prieskume žien, 99 percent respondentov si bolo vedomých o falošne pozitívnych výsledkoch z mamografie, ale len 6 percent si malo poznatok o DCIS a o fakte, že mamografia môže diagnostikovať 'nádor', ktorý nie je aktívny a pravdepodobne sa nikdy nerozvinie.”[28] Kontrola kvality V roku 1992 Kongres schválil zákon o kvalitatívnych štandardoch národnej mamografie, vyžadujúci, aby Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA[29]) zabezpečil, aby mamografické centrá neustále prehodnocovali svoje výsledky a výkon, konkrétne, aby zaznamenávali údaje z výsledkov biopsii a porovnávali ich s pôvodnou interpretáciou snímok rádiológmi[30] za účelom zistenia, či mamografické diagnostikovanie nádoru skutočne zodpovedá realite. Avšak, centrá tieto údaje zaznamenávajú, ale nezverejňujú, keďže im túto povinnosť zákon neukladá. Je preto dôležité, aby boli tieto informácie verejnosti prístupné, aby sa tak obavy o spoľahlivosti mamografie dostatočne preverili a zhodnotili. Aktivisti za zdravie žien, ako aj onkologické charity, by mali požiadavky na tieto informácie podporiť, ba dokonca ich zverejnenie vymáhať. NESCHOPNOSŤ ZNÍŽIŤ ÚMRTNOSŤ PRI RAKOVINE PRSNÍKA Napriek neustálym tvrdeniam, že rutinné mamografie pomáhajú skorému odhaleniu a liečbe prsníka, a teda zníženiu úmrtnosti, sú takéto tvrdenia nanajvýš otázne a nepodložené. Je evidentné, že “väčšina nádorov prsníka nie je ovplyvnená včasným diagnostikovaním buď preto, lebo sú príliš agresívne, alebo preto, že sa rozvíjajú veľmi pomaly”. 21 Existujú mnohé dôkazy o tom, že hlavným variabilným činiteľom určujúcim prežitie, je skôr “biologická podstata – kombinácia zhubnosti individuálneho nádoru a imunologická odpoveď hostiteľa nádoru”, a nie včasná diagnostika.[31] Tvrdenia o úžitkoch mamografického vyšetrenia a znižovaní úmrtnosti na rakovinu prsníka sú založené na ôsmych medzinárodných kontrolovaných štúdiách, zahŕňajúcich asi 500,000 žien.[32] Avšak, nedávna meta-analýza[33] týchto štúdií zistila, že len dve z nich, zahŕňajúce 66,000 žien v postmenopauze, boli adekvátne vykonané tak, že bolo možné urobiť štatisticky platné závery. Na základe týchto dvoch štúdií autori prišli k záveru, že “neexistuje žiadny spoľahlivý dôkaz o tom, že mamografické vyšetrenia znižujú úmrtnosť, ba nemajú ani tendenciu byť efektívne v správnej diagnostike”. V závere autori taktiež prehlásili, že už viac niet klinických dôvodov na to, aby zdravotníctvo s mamografiami pokračovalo. Detailné dôkazy o týchto tvrdeniach boli prednesené 6. mája 2001 na výročnom stretnutí Národnej koalície rakoviny prsníka vo Washingtone a publikované v júli v Nordic Cochrane Centre.[34] Mylné a realite vzdialené sú aj predstavy o tom, že vysoko kvalitné mamografické vyšetrenia všetkých žien vo veku od 50 do 59 rokov, znížia úmrtnosť na rakovinu prsníka o 25 percent. U žien v tejto vekovej kategórii je pravdepodobnosť vzniku rakoviny u 4. percent z týchto žien, pričom riziko úmrtia je 1. percenta z celej skupiny. To fakticky znamená, že 99% žien nemá žiadny úžitok z mamografií. USA VERSUS INÉ KRAJINY V žiadnej inej krajine okrem USA nie sú mamografie úplnou samozrejmosťou. V tomto kontexte je treba podotknúť, že v januári 1997 Národný inštitút konsenzu zdravia vyjadril odporúčanie, aby sa skríning predmenopauzálnych žien zastavil[35], čo NCI (ale nie ACS), akceptoval4. Avšak, pod tlakom Kongresu a ACS, NCI svoje rozhodnutie, pozastaviť rutinné mamografie, o 3 mesiace zrušil. A tak zriadenia v USA naďalej poškodzujú ženy rutinnými ročnými mamografiami. Vo väčšine iných krajín sa praktizuje zdržanlivé mamografické vyšetrenie a to každé 4 roky, s len jedným (nie štyrmi) snímkom každého prsníka. TRADIČNÉ VYŠETRENIE PRSNÍKA JE BEZPEČNOU A EFEKTÍVNOU ALTERNATÍVOU To, že väčšina nádorov prsníka je objavených samotnými ženami, bolo uznané už v roku 1985 a to samou ACS, ktorá je napriek tomu agresívnym zástancom rutinných mamografií pre všetky ženy nad 40 rokov. „Treba mať na pamäti, že minimálne 90% žien, u ktorých sa vyvinie rakovina prsníka, ho objavia samé“.[36] Navyše, ako sme už spomenuli, „osveta, výučba a tréning samovyšetrenia prsníkov zvyšuje frekvenciu samovyšetrení, ako aj pravdepodobnosť objavenia menších nálezov v skorom štádiu.[37] Prieskum v roku 1993 zistil, že ženy, ktoré si pravidelne samovyšetrujú prsníky, sú schopné odhalenia už malých pozitívnych uzlín a nádorčekov, oproti ženám, ktoré samovyšetrenie zanedbávajú.[38] Existuje všeobecná zhoda na tom, že istota ženy pri samovyšetrení je podporená ročným klinickým vyšetrením prsníka školeným špecialistom, lekárom alebo sestrou, ktorí môžu zároveň dohliadnuť na správnosť pri samovyšetrení pacientkou.[39] Kritický význam a spoľahlivosť CBE bol jasne potvrdený spomínanou Národnou kanadskou štúdiou vyšetrenia prsníkov19,26. Táto priniesla výsledky unikátnych kontrolných prieskumov s náhodným výberom, ktorých sa zúčastnilo asi 40,000 žien vo veku od 50 do 59 rokov v priebehu 13 až 15 rokov. Polovica žien vykonávala BSE mesačne po dôkladnom tréningu, zúčastnila sa ročného CBE (v trvaní asi 10 minút) kvalifikovanou sestrou a podstúpila ročné mamografické vyšetrenie. Druhá skupina žien praktizovala BSE, zúčastnila sa každoročne CBE, avšak, nepodstúpila mamografiu. Treba podotknúť, že CBE vykonávane kvalifikovanou sestrou boli rovnako spoľahlivé a kvalitné, ak nie lepšie, ako tie, ktoré boli vykonávane lekárom[40]. Rastú totiž názory že profesionálne školená žena má citlivejší prístup k tkanivu prsníka ženy, ako lekár - muž[41]. Výsledok tejto rozsiahlej štúdie je jasným dôkazom spoľahlivosti BSE spolu s CBE. U žien v rokoch od 50 do 59, ktoré dodržiavajú BSE a ročné CBE, “mamografia nemá žiadny význam a nijako neznižuje úmrtnosť na rakovinu prsníka. Inými slovami, snaha mamografického diagnostikovania ťažko hmatateľných nálezov nemá vplyv na úmrtnosť a teda nemá význam a to v tom zmysle, že väčšina malých nálezov, odhalená mamografmi, predstavuje pseudo-chorobu, alebo prehnané diagnostikovanie neexistujúceho nádoru”[42], Oficiálne potvrdenie tohto podozrenia je v štádiu výskumu typu: porovnanie samostatnej mamografie verzus samostatné pohmatové vyšetrenie prsníka. Je tiež potrebné podotknúť, že pri mamografických vyšetreniach je až 3. násobný výskyt falošne pozitívnych diagnóz, ako pri vyšetrení pohmatom. Tieto falošné diagnózy majú za výsledok zbytočné biopsie. Efektívnosť a spoľahlivosť vyšetrenia pohmatom, v tomto prípade CBE, bola tiež dokázaná výsledkami japonského masového výskumu v rokoch 1986-1990 a 1991-1995.[43] Úmrtnosť na rakovinu prsníka bola o 40 percent nižšia v oblastiach, kde bola osveta zmeraná na CBE, v kontraste s len 3. percentným znížením úmrtnosti tam, kde sa propagovala mamografia. Napriek takýmto pozoruhodným dôkazom, ACS (spoločnosť podobná Lige proti rakovine) spolu s rádiológmi ustavične zaujímajú odmietavý postoj voči BSE a CBE, hlavne ak sa tieto odporúčajú ako spoľahlivá a bezpečná náhrada podľa nich, 'účinných' mamografií.[44]. NCI viac nezahŕňa BSE v brožúre o rakovine prsníka, tvrdiac, že niet dôkazov o tom, že BSE je užitočnou metódou. Podobne, ani ACS viac nedistribuuje letáky o samovyšetrení prsníkov. ČO ODPORÚČAME Je tu obrovská potreba obnovenia programov na školenie žien na samovyšetrenie prsníkov, ako aj na školenia zdravotných sestier na ročné odborné vyšetrenie prsníkov. Ak takéto programy z istých dôvodov vládne a onkologické ustanovizne nepodporujú, je nutné zriadiť na to určené kliniky, financované sponzormi a charitatívnou činnosťou. Je tiež potrebná afektívna osveta a šírenie pravdivých a nezaujatých informácii o daných veciach, aby sa tak zabránilo agresívnemu šíreniu nepodložených a zaujatých tvrdení ustanovizní. Nakoniec, je potrebné šírenie osvety o významnom vplyve životného štýlu a reproduktívnych rizikových faktoroch, s prízvukom na masívne a prehnané predpisovanie HAK (hormonálnych antikoncepcii) a iných karcinogénnych hormonálnych liekov a na vystavenie sa petrochemickým (vrátane deodorantov vstrekovaných rovno do lymfatických uzlín pri prsníkoch pod pazuchami) a radiačným (vrátane mobilných telefónov) faktorom v prostredí.[45],[46],[47] STRET ZÁUJMOV, ALEBO, PREČO SA PROPAGUJE MAMOGRAFIA ACS (organizácia podobná niektorým onkologickým 'charitám' a občianským združeniam na SK a CZ) má úzke prepojenia na mamografický priemysel.[48] Až 5 rádiológov sa neskôr stalo prezidentmi ACS a táto organizácia navyše mnohými svojimi činnosťami podporuje záujmy hlavných výrobcov mamografov a filmov, ako Siemens, DuPont, General Electronic, Eastman Kodak a Piker. Mamografický priemysel taktiež vedie mnohé výskumy pre ACS a je zdrojom grantov, dotácií, sponzorských darov a jeho členovia sedia v dozornej rade ACS. Firma DuPont stojí za ACS propagovaným národným programom zdravia prsníkov, usporadúva televízne vystúpenia, tlačí propagačné letáky, literatúru, a mnohé iné mediálne aktivity propagujúce mamografiu a, samozrejme, lobuje v Kongrese za zákony umožňujúce čo najviac mamografických vyšetrení. Virtuálne v každej dôležitej aktivite je ACS silne prepojená s mamografickým priemyslom, zatiaľ čo ignoruje a napadá všetky ostatné, dokázané, bezpečnejšie a spoľahlivejšie alternatívy.47 Propagácia ACS pokračuje v naháňaní žien všetkých vekových kategórií do mamografických centier, vzbudzujúc u nich dojem, že mamografia je ich jediná nádej proti rakovine prsníka. Popredný Massachusettský denník uverejnil fotografie dvoch dievčat vo veku asi 20 rokov, v reklame ACS, ktorá sľubovala skoré zistenie rakoviny so slovami “takmer 100% načas”. Riaditeľ ACS pre styk s verejnosťou pri rozhovore so žurnalistkou Kate Dempseyovou z periodika Massachusetts Women's Community's journal Cancer priznal, že “reklama nebola robená na základe výskumu. Keď robíte reklamu”, povedal, “poviete čokoľvek preto, aby ženy prišli do centra. Jednoducho to trochu to preženiete… Mamografia je dnes lukratívny a vysokokonkurenčný obchod”, uzavrel.47 ZÁVER Mamografia je pozoruhodná paradigma honu úplne nič netušiacich a nevinných žien mocnými technológiami a globálnym farmaceutickým priemyslom, za spoluúčasti rakovinových ustanovizní, obzvlášť ACS, podporovanou médiami. Propaganda multimiliardového mamografického priemyslu sa stala korytom, pri ktorom sa zbehli zákonodarcovia a tzv., za práva žien bojujúce skupiny, vykrikujúce, ako všemožne chránia ženu, a pritom sa zároveň a úmyselne vyhýbajú témam o podstate prevencie, predvídateľných rizikových faktoroch vzniku rakoviny prsníka a iných nádorov. Nebezpečné mamografie je potrebné čo najskôr výrazne obmedziť a to v prospech ročných klinických vyšetrení prsníka odborníkom a samovyšetrení prsníkov, keďže tieto metódy sú efektívne, spoľahlivé, bezpečné a lacné alternatívy. Mamografie je treba využívať výlučne v nevyhnutných prípadoch. Zaujatie takéhoto postoja je urgentné, keďže existujú ignorované dôkazy o tom, že mamografie nevedú ku zníženej úmrtnosti žien a ani nezvyšujú vyhliadky na efektívnejšiu a úspešnú liečbu. Pojmy BSE (Breast Self Examination) – Samovyšetrenie prsníka CBE (Clinical Breast Examination) – Klinické (alebo odborné) vyšetrenie prsníka lekárom alebo kvalifikovanou zdravotnou sestrou ACS (American Cancer Society) - Americké združenie proti rakovine NCI (National Cancer Institute) - Národný inštitút rakovinových ochorení Pripravil: Damián Kampaň za pravdu v medicíne http://www.zdravie.sro.sk (http://www.badatel.sk) Email: kampan@zdravie.sro.skTáto e-mailová adresa je chránená pred spamovými robotmi, potrebujete mať zapnutý Javascript aby ste ju mohli vidieť. Referencie -------------------------------------------------------------------------------- [1] NCI – National Cancer Institute [2] ACS - American Cancer Society [3] Aj to je však rovnako nebezpečné (Pozn. prekl.) [4] Gofman, J. W. Preventing Breast Cancer: The Story of a Major Proven Preventable Cause of this Disease. Committee for Nuclear Responsibility, San Francisco, 1995. [5] Epstein, S. S., Steinman, D., and LeVert, S. The Breast Cancer Prevention Program, Ed. 2. Macmillan, New York, 1998. [6] Bertell, R. Breast cancer and mammography. Mothering, Summer 1992, pp. 49- 52. [7] Rad – dávka (absorbovaná). Absorbovaná dávka radiácie. [8] National Academy of Sciences- National Research Council, Advisory Committee. Biological Effects of Ionizing Radiation (BEIR). Washington, D. C., 1972. [9] Swift, M. Ionizing radiation, breast cancer, and ataxia-telangiectasia. J. Natl. Cancer Inst. 86( 21): 1571- 1572, 1994. [10] Bridges, B. A., and Arlett, C. F. Risk of breast cancer in ataxia-telangiectasia. N. Engl. J. Med. 326( 20): 1357, 1992. [11] John, L. Digital imaging: A marketing triumph. Breast Cancer Action Newsletter, No. 62, November-December 2000. [12] Quigley, D. T. Some neglected points in the pathology of breast cancer, and treatment of breast cancer. Radiology, May 1928, pp. 338- 346. [13] Watmough, D. J., and Quan, K. M. X-ray mammography and breast compression. Lancet 340: 122, 1992. [14] Vogel, V. G. Screening younger women at risk for breast cancer. J. Natl. Cancer Inst. Monogr. 16: 55- 60, 1994. [15] Baines, C. J., and Dayan, R. A tangled web: Factors likely to affect the efficacy of screening mammography. J. Natl. Cancer Inst. 91( 10): 833- 838, 1999. [16] Hormonálna liečba HRT (Hormone Replacement Therapy), konkrétne ERT (Estrogen Replacament Therapy), (Pozn. prekl). [17] Laya, M. B. Effect of estrogen replacement therapy on the specificity and sensitivity of screening mammography. J. Natl. Cancer Inst. 88( 10): 643- 649, 1996. [18] Spratt, J. S., and Spratt, S. W. Legal perspectives on mammography and self-referral. Cancer 69(2): 599- 600, 1992. [19] Skrabanek, P. Shadows over screening mammography. Clin. Radiol. 40: 4- 5, 1989. [20] Davis, D. L., and Love, S. J. Mammography screening. JAMA 271( 2): 152- 153, 1994. [21] Nuliparita, výraz, označujúci ženu, ktorá nikdy nerodila a nebola tehotná. [22] Christiansen, C. L., et al. Predicting the cumulative risk of false-positive mammograms. J. Natl. Cancer Inst. 92( 20): 1657- 1666, 2000. [23] Duktálny karcinóm-in-situ – včasné nádorové ložisko v kanáliku prsnej žľazy, ktoré sa nerozšírilo do okolitého tkaniva (Pozn. prekl.) [24] Napoli, M. Overdiagnosis and overtreatment: The hidden pitfalls of cancer screening. Am. J. Nurs., 2001, in press. [25] Baum, M. Epidemiology versus scaremongering: The case for humane interpretation of statistics and breast cancer. Breast J. 6( 5): 331- 334, 2000. [26] Napoli, M. Overdiagnosis and overtreatment: The hidden pitfalls of cancer screening. Am. J. Nurs., 2001, in press. [27] Miller, A. B., et al. Canadian National Breast Screening Study-2: 13-year results of a randomized trial in women aged 50- 59 years. J. Natl. Cancer Inst. 92( 18): 1490- 1499, 2000. [28] Black, W. C. Overdiagnosis: An under-recognized cause of confusion and harm in cancer screening. J. Natl. Cancer Inst. 92( 16): 1280- 1282, 2000. [29] FDA – Food and Drug Administration [30] Napoli, M. What do women want to know. J. Natl. Cancer Inst. Monogr. [31] Lerner, B. H. Public health then and now: Great expectations: Historical perspectives on genetic breast cancer testing. Am. J. Public Health 89( 6): 938- 944, 1999. [32] Gotzsche, P. C., and Olsen, O. Is screening for breast cancer with mammography justifiable? Lancet 355: 129- 134, 2000. [33] Metaanalýza je rozsiahlá analýza veľkého množstva porovnateľných štúdií a odborných správ z celého sveta za účelom ich integrovania a posúdenia efektívnosti. Môže trvať až niekoľko rokov. [34] Nordic Cochrane Centre je centrom nezávislého výskumu a informácií. http://www.cochrane.dk [35] National Institutes of Health Consensus Development Conference Statement. Breast cancer screening for women ages 40- 49, January 21- 23, 1997. J. Natl. Cancer Inst. Monogr. 22: 7- 18, 1997 [36] Ross, W. S. Crusade: The Official History of the American Cancer Society, p. 96. Arbor House, New York, 1987. [37] Hall, D. C., et al. Improved detection of human breast lesions following experimental training. Cancer 46( 2): 408- 414, 1980. [38] Smigel, K. Perception of risk heightens stress of breast cancer. J. Natl. Cancer Inst. 85( 7): 525- 526, 1993. [39] Leight, S. B., et al. The effect of structured training on breast self-examination search behaviors as measured using biomedical instrumentation. Nurs. Res. 49( 5): 283- 289, 2000. [40] Baines, C. J., Miller, A. B., and Bassett, A. A. Physical examination: Its role as a single screening modality in the Canadian National Breast Screening Study. Cancer 63: 1816- 1822, 1989. [41] Lewis, T. Women's health is no longer a man's world. New York Times, February 7, 2001, p. 1. [42] Miller, A. B., Baines, C. J., and Wall, C. Correspondence. J. Natl. Cancer Inst. 93( 5): 396, 2001. [43] Kuroishi, T., et al. Effectiveness of mass screening for breast cancer in Japan. Breast Cancer 7( 1): 1- 8, 2000. [44] Gehrke, A. Breast self-examination: A mixed message. J. Natl. Cancer Inst. 92( 14): 1120- 1121, 2000. [45] Epstein, S. S. American Cancer Society: The world's wealthiest "non-profit" institution. Int. J. Health Serv. 29( 3): 565- 578, 1999. [46] Epstein, S. S., and Gross, L. The high stakes of cancer prevention. Tikkun 15( 6): 33- 39, 2000. [47] Epstein, S. S. The Politics of Cancer Revisited. East Ridge Press, Hankins, N. Y., 1998. [48] Epstein, S. S. American Cancer Society: The world's wealthiest "non-profit" institution. Int. J. Health Serv. 29( 3): 565- 578, 1999
32 posts
• Page 2 of 2 • 1, 2