|
Praktické skúsenosti so šamanstvom a šamanskými technikami, šamanská liečba, šamanizmus na Slovensku
Moderator: WhiteWolfSix
Keywords for this topic
url, knih, htx, quote, vecí, prehľadovú, samozrejme, dosť, bibliografiu, tak, viac, som, zohnal, link, tete
by Anonymous » Sunday, 29. May 2005, 13:03
gorimir wrote:Kováč, Milan: Ostrá hora plná mora a iné príbehy ľudovej viery a mágie zo severu Bielych Karpát. In: Hieron, III, 1998, s. 144-182.
... no a kto by si chcel dať tú snahu a naštudovať si o "bohyních" z Kopanic viac, tak tu som zohnal link na prehľadovú bibliografiu, samozrejme, dosť vecí je tam aj o zmienenej tete Irme Gabrhelovej... http://knihovna.slovackemuzeum.cz/cgi-bin/knih?Htx=knih.htx&KLIC=bohyne
-

Anonymous
-
Users Information
- Group: Guests
-
by Anonymous » Monday, 30. May 2005, 12:22
Mohy wrote:Mám obraz šamana, ktorý spoznáva svet prírody, mieša rôzne liečivé odvary, mastičky a podobné veci. Páči sa mi na tom najme to, že keby šamani nekomunikovali s týmto svetom, tak by ťažko metódou pokus-omyl zisťovali, ktorá rastlinka má aké účinky na človeka. V tomto vidím veľký prínos a takýto šaman sa mi najviac páči, taký je mi najbližší. A z celej tejto jeho činnosti potom vyplýva aj prínos pre spoločnosť.
Chvíľu som rozmýšľal, čo to napísať, ale napíšem to. Mne takýto obraz šamana nie je blízky. Spojitosť s prírodou samozrejme áno. Ale to miešanie liečivých odvarov a mastičiek - ee..  Možno som určitá výnimka, keďže ma takéto veci nelákajú. Keď aj liečim tak výlučne na spirituálnej úrovni a šamanské cesty sú pre mňa tým najdôležitejším zo šamanstva. Čo sa týka spojitosti s prírodou tak komunikácia s duchmi zvierat , rastlín, vôd, hôr, to je presne to, čo ma láka, aj keď nemám veľa skúseností... Niekto by možno povedal, že odtiaľ je len krôčik k tým odvarom a mastičkám, ale ja mám k tomu ďaleko. Ale veľmi rád sa napríklad spájam s duchom Dunaja a počúvam jeho spev. Je to zatiaľ pre mňa ten najvýrečnejší duch...  Dokázal by som sedieť pri Dunaji aj celé hodiny a držať spojenie. Duch Dunaja vie o mne všetko.
-

Anonymous
-
Users Information
-
by Anonymous » Monday, 30. May 2005, 14:59
Tosomja, ono pre šamana je asi naozaj najdôležitejšie rozlišovacie znamenie tá šamanská cesta v zmenenom stave vedomia. Plus, ako podotkol WW6, v spolupráci s duchovnými sprievodcami.
Okrem toho by sa samozrejme dali nájsť aj iné - napríklad iniciačná cesta spojená s výstupom do Horného sveta a zostupom do Podsvetia, duchovná smrť a znovuzrodenie (napr. štvrtenie tela a jeho opätovné zostavenie), magické teplo (oheň), magický let - ale toto všetko sú len sprievodné prejavy a NEMUSIA byť zastúpené vždy a u každého.
Napríklad - ako sa človek stane šamanom - to sa tiež líši; v zásade si ho musia duchovia "vyvoliť" - a to sa môže prejaviť rôznymi spôsobmi (ťažká choroba, úraz, samotné narodenie sa v rodine šamana, zvláštne sny alebo vízie...).
Ale toto všetko sa líši od kultúry ku kultúre, pomaly od šamana k šamanovi.
Čo sa týka tých znalostí - hej, šamani tradične boli nositeľmi aj "poznania kmeňa" - boli expertami na mnohé oblasti. Nemohlo to ani byť ináč, ak mal šaman účinne pomôcť, musel k tomu použiť čo najlepšie prostriedky. A nemohol to byť nejaký tupec, skôr naopak. Takže hej, poznali rastliny, vedeli, ako z nich robiť lieky atď. - ale tieto znalosti samotné z nich nerobil šamanov. Skôr "babky korenárky"....
Tvojou otázkou/poznámkou ma ale privádzaš k takému nejakému zamysleniu, v čom vlastne by mal byť "expert" súčasný, mestský šaman. Teraz mám na mysli tie poznatky získané vzdelávaním, nie cestami v "Nie-každodennej realite". Ehm, alebo zas Off-topic, ktorý nemá nič s "dokonalosťou šamana"? IMHO nie.
-

Anonymous
-
Users Information
-
by Anonymous » Monday, 30. May 2005, 15:06
tosomja, mne trochu uniká, prečo si nazval tému "Šaman a dokonalosť"?
-

Anonymous
-
Users Information
-
by Anonymous » Monday, 30. May 2005, 15:20
gorimir wrote:Okrem toho by sa samozrejme dali nájsť aj iné - napríklad iniciačná cesta spojená s výstupom do Horného sveta a zostupom do Podsvetia, duchovná smrť a znovuzrodenie (napr. štvrtenie tela a jeho opätovné zostavenie), magické teplo (oheň), magický let - ale toto všetko sú len sprievodné prejavy a NEMUSIA byť zastúpené vždy a u každého.
Ó áno, toto je mi nesmierne blízke, zažil som už aj šamanské roztrhanie a veľakrát som na šamanskej ceste zhorel na popol a potom som opäť ožil. Mój učiteľ v Hornom svete ma takto lieči uplne bežne... gorimir wrote:Napríklad - ako sa človek stane šamanom - to sa tiež líši; v zásade si ho musia duchovia "vyvoliť" - a to sa môže prejaviť rôznymi spôsobmi (ťažká choroba, úraz, samotné narodenie sa v rodine šamana, zvláštne sny alebo vízie...).
Toto som napríklad vôbec nevedel, myslel som si totiž, že každý môže komunikovať so svojimi spojencami na šamanskej ceste a preto každý môže byť šaman, keď chce... a že len ľudia, ktorí nedôverujú svojmu vnútru sa nikam nedostanú, respektíve dostanú, ale neuveria... gorimir wrote:Tvojou otázkou/poznámkou ma ale privádzaš k takému nejakému zamysleniu, v čom vlastne by mal byť "expert" súčasný, mestský šaman. Teraz mám na mysli tie poznatky získané vzdelávaním, nie cestami v "Nie-každodennej realite". Ehm, alebo zas Off-topic, ktorý nemá nič s "dokonalosťou šamana"? IMHO nie.
Presne toto som mal na mysli, keď som zakladal túto tému. Zaujímalo ma, čo sa vlastne čaká od šamana ako takého, nie len mestského. Preto tie otázky na začiatku. Čo si kto predstavuje pod pojmom šaman a aké vlastnosti a vedomosti od šamana očakáva... 
-

Anonymous
-
Users Information
-
by Anonymous » Monday, 30. May 2005, 15:23
dreamingwolf wrote:tosomja, mne trochu uniká, prečo si nazval tému "Šaman a dokonalosť"?
Bola to vlastne tak trochu provokácia.  Chcel som zistiť, ako na slovo dokonalosť v spojení so šamanom zareagujú ľudia... 
-

Anonymous
-
Users Information
-
by WhiteWolfSix » Monday, 30. May 2005, 15:54
tosomja wrote:gorimir wrote:Tvojou otázkou/poznámkou ma ale privádzaš k takému nejakému zamysleniu, v čom vlastne by mal byť "expert" súčasný, mestský šaman. Teraz mám na mysli tie poznatky získané vzdelávaním, nie cestami v "Nie-každodennej realite". Ehm, alebo zas Off-topic, ktorý nemá nič s "dokonalosťou šamana"? IMHO nie.
Presne toto som mal na mysli, keď som zakladal túto tému. Zaujímalo ma, čo sa vlastne čaká od šamana ako takého, nie len mestského. Preto tie otázky na začiatku. Čo si kto predstavuje pod pojmom šaman a aké vlastnosti a vedomosti od šamana očakáva... 
Prolém je, čo ľudia našej civilizácie vedia o šamanoch a nie až tak čo od nich môžu očakávať. Dlho som sa stretával s povrchným názorom, že od šamanov sa dajú očakávať praktiky známe pod označením woo-doo. Ďalšou dôležitou vecou je, čo od seba sám očakáva šaman. Povedzme si na rovinu, že každému vyhovuje niečo iné. Niekto sa môže zameriavať na podporu prírody a zachovávania harmónie v nej. Iný sa zas môže upriamiť na liečbu ľudí, ďalší na odprevádzanie duší mŕtvych. Ako tu už bolo viackrát spomenuté, väčšinou sa jedná o pomoc komunite, v ktorej daný šaman žije.
-

WhiteWolfSix
- Hlavný admin

-
Users Information
- Articles: 22
- Group: Administrators
 - Country:
 - Images: 421
- Blog: View Blog (32)
-
-
by Anonymous » Tuesday, 31. May 2005, 15:26
WhiteWolfSix wrote: Dlho som sa stretával s povrchným názorom, že od šamanov sa dajú očakávať praktiky známe pod označením woo-doo.
Hehe  aj mňa sa už zo dvaja ľudia spytovali, či náhodou nerobím woo-doo... Aj som si celkom odvykol informovať o svojom záujme o šamanizmus, pretože som zistil, že niekedy strácam ľudí skôr, ako som ich spoznal a ako oni spoznali mňa. Stačilo len povedať: "Zaujíma ma šamanizmus." 
-

Anonymous
-
Users Information
-
by Mohy » Wednesday, 01. June 2005, 10:30
WhiteWolfSix wrote: Ako tu už bolo viackrát spomenuté, väčšinou sa jedná o pomoc komunite, v ktorej daný šaman žije.
Mňa by celkom zaujímalo, či pôvodný šamani sa vyskytovali len v komunitách, alebo existovali aj nejaký šamani samotári? Ak áno, čo robili?
-

Mohy
- VIP

-
Users Information
- Group: VIP
-
-
by Anonymous » Wednesday, 01. June 2005, 10:57
Mohy wrote:WhiteWolfSix wrote: Ako tu už bolo viackrát spomenuté, väčšinou sa jedná o pomoc komunite, v ktorej daný šaman žije.
Mňa by celkom zaujímalo, či pôvodný šamani sa vyskytovali len v komunitách, alebo existovali aj nejaký šamani samotári? Ak áno, čo robili?
Predstava šamana - samotára môže vzniknúť len u človeka Západnej kultúry, kde sa jedinci vnímajú ako samostatné, nezávislé "jednotky", fungujúce viac-menej pre seba samých. V tzv. domorodých kultúrach je šaman skupinovou rolou, teda šaman fungoval vždy pre potreby daného kmeňa, danej komunity. Slúžil ľuďom okolo seba; svoje schopnosti využíval pre dobro všetkých. Preto sa nedá hovoriť o šamanoch-samotároch, pretože z ich pohľadu taká rola neexistuje a nemá zmysel. Chápem, že ťa asi zaujíma jedinec, ktorý si putuje do iných realít sám a nelieči ani nepôsobí v skupine. Ale taký sa nenazýva šamanom.
-

Anonymous
-
Users Information
-
by Anonymous » Wednesday, 01. June 2005, 12:28
dreamingwolf wrote:Chápem, že ťa asi zaujíma jedinec, ktorý si putuje do iných realít sám a nelieči ani nepôsobí v skupine. Ale taký sa nenazýva šamanom.
Ani ja sa nechcem nazývať šamanom práve vďaka mojej "samotarskej" púti šamanskými svetmi. A to aj napriek tomu, že že liečim, aj pôsobím v skupine. Nie je mojim cieľom, aby ma vyhľadávali ľudia s problémami, hoci ak sa tak stane, pomoc neodmietnem. To je podľa mňa hlavným znakom šamana, práca pre spoločenstvo ľudí. Ja som najradšej šamanom sám pre seba. Pre mňa je šamanizmus čosi úplne iné. Mohy mal možno na mysli niečo podobné. Akési "exkurzie" v šamanských svetoch. Nič proti tomu, ale ja mám na každú takúto "exkurziu" vždy dosť závažný dôvod, avšak väčšinou sa ten dôvod týka len mňa samého. Pôsobenie v skupine je pre mňa "len" akýmsi doplnkom praktizovania a spôsob, ktorým získavam skúsenosti. 
Last edited by Anonymous on Wednesday, 01. June 2005, 12:37, edited 2 times in total.
-

Anonymous
-
Users Information
-
by Anonymous » Wednesday, 01. June 2005, 12:29
Do jisté míry to souvisí s tím, jak se všeobecně mnohoznačný termín šaman bude chápat. Pokud součástí definice bude to, že působí v rámci komunity a účastní se na společenském životě, potom je vše jasné. Ale třeba tibetský bön, který se v literatuře označuje jako předbuddhistická forma šamanismu, zná instituci solitérů- zřeců, hledačů, kteří žili častokrát jako asketici kdesi vysoko v Himaláji. Jejich učení vykazuje silnou konvergenci k šamanismu.
-

Anonymous
-
Users Information
-
by gabriel » Wednesday, 01. June 2005, 13:04
Tiez mam pocit, ze je to vec definicie. Su predsa rozne "triedy" samanov a niektore vobec neprichadzaju do styku s ludmi individualne, pretoze ich ulohou je udrziavat rovnovahu v spolocenstve ako takom alebo v prirode, ci na celej Zemi.
-

gabriel
-
Users Information
- Group: Registered users
-
by WhiteWolfSix » Wednesday, 01. June 2005, 15:08
gabriel: ehm... triedne rozdelenie sme tu už tuším mali  Keď sa na úlohu šamanov v spoločnosti pozrieme z pohľadu rôznych kultúr či dokonca kontinentov (šamanizmus Severoamerických indiánov, Juhoamerických indiánov, Africký šamanizmus, šamanizmus polynézie, Sibírsky šamanizmus, severský (Európsky) šamanizus, atď.), môžme tvrdiť, že väčšina (väčšina neznamená všetci) šamanov pracuje pre komunitu v ktorej žijú.
-

WhiteWolfSix
- Hlavný admin

-
Users Information
- Articles: 22
- Group: Administrators
 - Country:
 - Images: 421
- Blog: View Blog (32)
-
-
by Anonymous » Wednesday, 01. June 2005, 17:03
Jo, jo. Tak je. Dnes si fakt málokto uvedomuje, že v minulosti sa samotári naozaj vyskytovali len "veľmi výnimočne" = zanedbateľne. Aj tí askéti - keby v danej spoločnosti nemali svoje miesto, tak by si asi neškrtli... Je to paradox, ale je to tak.
-

Anonymous
-
Users Information
-
by Alrisha » Wednesday, 01. June 2005, 21:12
gorimir wrote:... keby v danej spoločnosti nemali svoje miesto, tak by si asi neškrtli... Je to paradox, ale je to tak.
Dakujem ti Gorimir za múdre písmenka, nestihla som doposiaľ reagovať, som rada, že si sa zapojil a píšeš zo skúseností a z poznania. Ja stale mám na mysli šamana mojej dediny. Aj na neho plati: keby nebola dedina, ani by nemal kde a komu predviesť svoje "odrábacie a naprávačske" schopnosti. Býval aj s rodinou dosť ďaleko od dediny, choval ovce, dobytok a možno bol aj hajnikom. Kupovali sme od neho syr a kto mu dôveroval, tak sa tam chodil aj liečiť. Ja som mala veľký rešpekt z toho miesta i z toho ujka. Nik by ma tam nedostal - ktovie prečo? Pritom obe moje babičky boli liečiteľky a ich som sa nebala. 
-

Alrisha
- VIP

-
Users Information
- Blog: View Blog (13)
-
by Mohy » Thursday, 02. June 2005, 05:55
dreamingwolf wrote:...šaman fungoval vždy pre potreby daného kmeňa, danej komunity. Slúžil ľuďom okolo seba; svoje schopnosti využíval pre dobro všetkých. Preto sa nedá hovoriť o šamanoch-samotároch, pretože z ich pohľadu taká rola neexistuje a nemá zmysel. Chápem, že ťa asi zaujíma jedinec, ktorý si putuje do iných realít sám a nelieči ani nepôsobí v skupine. Ale taký sa nenazýva šamanom.
Ďakujem za odpoveď. Presne toto som si myslel a tvoja odpoved mi to pekne potvrdila. Ja osobne by som nemohol byť šamanom, ktorý si IBA putuje do iných realít a ďalšiu činnosť nevykonáva. Lenže každý má inú predstavu a každému vyhovuje niečo iné. DW máš poznatok ako vznikol šamanizmus? Kto je zakladatelom šamanizmu? Rozvinul sa z jedného miesta, alebo vznikol na viacerých sučastne?
-

Mohy
- VIP

-
Users Information
-
-