Šaman a dokonalosť...

Praktické skúsenosti so šamanstvom a šamanskými technikami, šamanská liečba, šamanizmus na Slovensku

Moderator: WhiteWolfSix

Keywords for this topic
ale, straně, druhé, společenstva, osobou, vně, být, mohli, sami, právě, níž, obávanou, museli, společenstvo, jej

Postby Anonymous » Thursday, 02. June 2005, 07:36

Dalším příkladem solitérů by mohli být třeba indičtí nágové, kteří se sice čas od času objevují "mezi lidmi"(při khumbaméle), ale většinou žijí v ústraní. I toltécká bratrstva žila v izolaci od větší části společenstva. Postavení šamana bylo každopádně ambivalentní: na jedné straně přinášel informace důležité k léčení, výkladu světa, ... z izolace a samotářských cest a užíval jich pro potřebu společenstva, do něhož náležel, na druhé straně byl z těch samých důvodů nejen uctívanou a vyhledávanou osobou, ale také osobou obávanou, od níž se právě to společenstvo, které jej potřebovalo, zároveň distancovalo.Stál jednou nohou uvnitř a druhou vně. Vyplývá to ze samotné životní pouťi ťechto zřeců. Aby mohli dosáhnout na něco jiné než na tu běžně socializovanou realitu, museli být vně-sami, ale na druhé straně to nebyli totální Robinsoni.
Anonymous

Users Information

Share on ...

Share on FacebookShare on TwitterShare on MySpace

Postby Mohy » Thursday, 02. June 2005, 22:50

Wolfi, velmi pekne dakujem, poprečitujem čo treba. S tým vznikom šamanizmu je to zaujímavé... ozvem sa tuna, ked si doplním vedomosti, aby som sa nepýtal nato, čo už tu bolo popísané :wink:
Mohy

VIP

Users Information

Postby Anonymous » Friday, 03. June 2005, 02:34

Mohy wrote:Wolfi, velmi pekne dakujem, poprečitujem čo treba. S tým vznikom šamanizmu je to zaujímavé... ozvem sa tuna, ked si doplním vedomosti, aby som sa nepýtal nato, čo už tu bolo popísané :wink:

Mohy, Wlk to fakt zhrnul veľmi fajne a výstižne pár vetami. Ak by Ťa zaujímala trebárs história šamanizmu a jeho rôzne prejavy na svete, tak Ti odporúčam staršiu, ale výbornú knihu

Šamanismus a nejstarší techniky extáze, autor: Mircea Eliade, vyd. Argo, Praha 2000.

Ak by Ťa to zaujímalo podrobnejšie, tak sa ozvi, ale myslím, že aj tak Ťa viac bude zaujímať prax ako to, že v kmeni takom a takom šamani robia napríklad aj to a hento, :D

Druhá vec je, že na katedre v Bratislave mám odložený článok o súčasných mestských šamanoch v Burjatsku od britskej antropologičky Caroline Humphrey, ktorý by bol myslím veľmi zaujímavý aj pre ostatných. Hm, otázka, ako sa k nemu dostať na diaľku... Asi len šamanským cestovaním, inak to nevidím, :D
Anonymous

Users Information

Postby WhiteWolfSix » Friday, 03. June 2005, 05:53

Kto sa chce dozvedieť niečo viac o šamanizme a vie aspoň trošku anglicky, tak si môže prečítať výstižné otázky a odpovede, originálne napísané pre alt.religion.shamanism diskusnú skupinu. Tento text je webovým obrazom FAQ spomínanej diskusnej skupiny.
ImageImage
WhiteWolfSix (WW6) | ANNWIN | ANNWIN portál | Môj PicasaWeb | Image
WhiteWolfSix

Hlavný admin

Users Information

Postby Mohy » Friday, 03. June 2005, 08:26

gorimir wrote:Mohy, Wlk to fakt zhrnul veľmi fajne a výstižne pár vetami. Ak by Ťa zaujímala trebárs história šamanizmu a jeho rôzne prejavy na svete, tak Ti odporúčam staršiu, ale výbornú knihu

Ano plne súhlasím, mám už poprečitované čo tu vĺčko popísmenkoval.

gorimir wrote:k by Ťa to zaujímalo podrobnejšie, tak sa ozvi, ale myslím, že aj tak Ťa viac bude zaujímať prax ako to, že v kmeni takom a takom šamani robia napríklad aj to a hento, Very Happy

No ja sa tuším v tomto živote orientujem viac na teoriu, ako na prax :D
Zatlaľ teda. Možno mi v mozgovni niečo prepne :box: alebo [smilie=sm033.gif] a začnem všetky poznatky a vedomosti praktizovať. Ked sa tak stane, tak viem, kde sa môžem obrátiť. Teda ak ponuka bude stále platiť :D

Knižku si pridám do zoznamu knih, ktoré si chcem prečítať. Na dôchodku sa aspom nebudem nudiť :smt081
Mohy

VIP

Users Information

Postby Anonymous » Thursday, 23. June 2005, 12:52

Zdravím všetkých šamanov aj nešamanov, zajtra odchádzam na seminár o šamanskej extrakcii a uz teraz to vo mne pracuje... :cheer: Tuto noc evidentne veľa nenaspím, som veľmi vzrušený, tak som sa chcel s Vami o tento pocit podeliť, nech sa to rozloží... *4* *4* *4*
Anonymous

Users Information

Postby ramadanite » Thursday, 23. June 2005, 12:55

tosomja, zelam Ti uspech! a ***me na nas spor *82*
ramadanite

Users Information

Postby Anonymous » Thursday, 23. June 2005, 13:31

ramadanite wrote:tosomja, zelam Ti uspech! a ***me na nas spor *82*

Aaale veď to už ani pravda nie je. Intenzívne na to ***em. Moje negatívne ja je každý deň hladkané a čičíkané a je mu poskytovaná komplexná starostlivosť, takže sa takmer nehlási. [smilie=doma047.gif] *100* Pekné letné dni Ti prajem!
Anonymous

Users Information

Postby Nopal » Sunday, 26. June 2005, 02:07

ramadanite : :smt058
tosomja : :smt058
Teraz ste ma vytešili *28*
Tento Váš prejav môže byť naozaj príkladom, že má snahu byť dokonalý
:smt023
Nopal

Moderátor

Users Information

Postby Anonymous » Tuesday, 28. June 2005, 09:18

NOPAL: :smt058 :heart: :smt039
Anonymous

Users Information

Postby svetlo » Sunday, 24. September 2006, 07:40

WhiteWolfSix wrote:v šamanských kultúrach má počiatok cesty šamana tiež iniciačný charakter. Niekedy je ním tzv. šamanská choroba, inokedy je to úloha, ktorou svojho nástupcu poverí šaman

:wink: a nedalo by sa o tom trošku viac ? Tak to nejako trošku priblížiť ak je to čo i len kúsok možné *18*
Čo to je šamanská choroba ? :roll:
svetlo

VIP

Users Information

Postby WhiteWolfSix » Sunday, 24. September 2006, 08:03

Šamanská choroba vo svojej podstate vlastne ani chorobou nie je. Je to spôsob iniciácie človeka, aby sa stal šamanom. Častokrát býva sprevádzaná závažnými symptómami, ktoré sú bežne vyhodnotené ako ochorenie. V podstate ide o to, ako duchovia takéhoto "vyvoleného" človeka privedú k šamanizmu, t.j. pomoci iným. Napriek tomu, že je niekto pripravený a predurčený k šamanizmu, jeho spôsob života, postoje a presvedčenia mu bránia nastúpiť na túto cestu. Je akoby slepý a hluchý k volaniu duchov a tak ho títo "dovedú" k šamanovi. Šaman, pri práci s človekom, trpiacim na šamanskú chorobu, toto rýchlo odhalí a začne ho učiť, čím symptómy ochorenia vymiznú. *18* :smt023

Je to stručná a zjednodušená odpoveď. Mnohokrát to býva omnoho komplikovanejšie, no to je už prípad od prípadu. Napísal som taký základný princíp ako sa chápe šamanská choroba.
ImageImage
WhiteWolfSix

Hlavný admin

Users Information

Postby svetlo » Sunday, 24. September 2006, 11:08

WhiteWolfSix wrote:Šamanská choroba vo svojej podstate vlastne ani chorobou nie je.

Tomuto rozumiem. Aspoň si to myslím.

WhiteWolfSix wrote:Je to spôsob iniciácie človeka, aby sa stal šamanom.

Mám tomu rozumieť tak, že „nejaký“ človek je vopred predurčený, aby sa venoval šamanizmu, napriek tomu, že ho takáto myšlienka v živote ani nenapadla ?
Alebo si nejako nevedome mohol „sám“ privodiť šamanskú chorobu (o tomto ale pochybujem – to som asi dobre tresla). :wink:

WhiteWolfSix wrote: V podstate ide o to, ako duchovia takéhoto "vyvoleného" človeka privedú k šamanizmu, t.j. pomoci iným

Aha, tak tu to je - „vyvolený“. Napriek tomu že nechce ? Alebo to nechcenie pramení práve z toho nevedomia ? :roll:

WhiteWolfSix wrote:Napriek tomu, že je niekto pripravený a predurčený k šamanizmu, jeho spôsob života, postoje a presvedčenia mu bránia nastúpiť na túto cestu. Je akoby slepý a hluchý k volaniu duchov a tak ho títo "dovedú" k šamanovi.

Duchovia – k šamanovi. Hmmm :-k Určite nie každý, koho duchovia dovedú k šamanovi nie je predurčený sa šamanizmu aj venovať. Keďže takýto ľudia sú takpovediac „hluchí a slepí“ ako vlastne zistia že „áno“ – to je práve ono. Stále mi to nejako nejde do hlavy, neviem, stále mi to potom pripadá ako rozhodnutie niekoho iného a nie rozhodnutie práve toho človeka. :-k

WhiteWolfSix wrote:Šaman, pri práci s človekom, trpiacim na šamanskú chorobu, toto rýchlo odhalí a začne ho učiť, čím symptómy ochorenia vymiznú.

Neviem prečo, ale mám taký pocit že mu šaman asi priamo nepovie o čo ide. Možno by dotyčný také niečo ani neprijal ak by mu to bolo povedané priamo, alebo by to naopak bolo príliš jednoduché ? Alebo sa mýlim. Alebo ho postupne učením privedie k tomu, aby prišiel na to sám ? V čom spočíva také učenie ? No, ono to asi bude individuálne, ale predsa ...

Ak kladiem nevhodné otázky, kľudne ma usmernite, ale zaujíma ma to. [smilie=flora008.gif]
svetlo

VIP

Users Information

Postby GigiViera » Sunday, 24. September 2006, 11:58

svetlo wrote:Mám tomu rozumieť tak, že „nejaký“ človek je vopred predurčený, aby sa venoval šamanizmu, napriek tomu, že ho takáto myšlienka v živote ani nenapadla ?
Alebo si nejako nevedome mohol „sám“ privodiť šamanskú chorobu (o tomto ale pochybujem – to som asi dobre tresla). :wink:

Nemusí ísť len o šamanizmus, ale aj iné formy práce s duchovným svetom - to si aspon myslím ja - hlavne o sprostredkovanie informácií z duchovného sveta pre ľudí - lebo v širšom slova zmylse je šamanizmus o tom.

svetlo wrote:Aha, tak tu to je - „vyvolený“. Napriek tomu že nechce ? Alebo to nechcenie pramení práve z toho nevedomia ? :roll:

traduje sa,že si ho duchovia vyvolili - teda nás, hocikoho kto môže mať v životnom programe tento smer. AK sa bráni alebo o tom nevie, vtedy práve vznikne choroba.

svetlo wrote:Duchovia – k šamanovi. Hmmm :-k Určite nie každý, koho duchovia dovedú k šamanovi nie je predurčený sa šamanizmu aj venovať. Keďže takýto ľudia sú takpovediac „hluchí a slepí“ ako vlastne zistia že „áno“ – to je práve ono. Stále mi to nejako nejde do hlavy, neviem, stále mi to potom pripadá ako rozhodnutie niekoho iného a nie rozhodnutie práve toho človeka. :-k

V prírodných národoch vždy prišiel k šamanovi, lebo k inému nemal ku komu... *47* opačne to nepletí, lebo šaman liečil aj iných, nie všetci boli predurčení byť tiež šamanmi. Ja myslím že akýkoľvek jasnovidný liečiteľ na dobrej úrovni musí byť schopný rozoznať že ide o takýto typ ochorenia a doporučí tomu človeku aby sa viac cenoval duchovným veciam. Cesta si ho potom "nájde". A to že Ti to pripadá ako rozhodnutie niekoho iného - nakoniec sa musí vedome rozhodnúť ten človek, ale duchovia ho "volajú" cez jeho problémy a je na ňom či odpovie, Ak nie, bude chorý aj ďalej. Mnoho ľudí pri chorobe prehodnotí svoje priority, dostane sa k iným veciam - mali to možno v tom svojom poslaní tu na zemi a život či duchovia ich k tomu vždy vedú.

WhiteWolfSix wrote:Šaman, pri práci s človekom, trpiacim na šamanskú chorobu, toto rýchlo odhalí a začne ho učiť, čím symptómy ochorenia vymiznú.

svetlo wrote:Neviem prečo, ale mám taký pocit že mu šaman asi priamo nepovie o čo ide. Možno by dotyčný také niečo ani neprijal ak by mu to bolo povedané priamo, alebo by to naopak bolo príliš jednoduché ? Alebo sa mýlim. Alebo ho postupne učením privedie k tomu, aby prišiel na to sám ? V čom spočíva také učenie ? No, ono to asi bude individuálne, ale predsa ...

Ak kladiem nevhodné otázky, kľudne ma usmernite, ale zaujíma ma to. [smilie=flora008.gif]

Neexistuju nevhodne otazky, Svetielko.
ALe myslim ze povedat sa mu to može, vhodnym sposobom, na to ti skorej povie ww6 - ale ked uz niekto pride na tu liecbu, prijme asi aj toto.
*48*
Image
Láska je viac než len byť otvorený trápeniam iných. Láska je aj zrelosť žiť s vedomím, že nemôžeme urobiť nič, aby sme ich od ich trápenia oslobodili.
http://vierasimkovicova.blog.sme.sk/
GigiViera

VIP

Users Information

Postby WhiteWolfSix » Sunday, 24. September 2006, 12:08

GigiViera wrote:
svetlo wrote:Neviem prečo, ale mám taký pocit že mu šaman asi priamo nepovie o čo ide. Možno by dotyčný také niečo ani neprijal ak by mu to bolo povedané priamo, alebo by to naopak bolo príliš jednoduché ? Alebo sa mýlim. Alebo ho postupne učením privedie k tomu, aby prišiel na to sám ? V čom spočíva také učenie ? No, ono to asi bude individuálne, ale predsa ...

Neexistuju nevhodne otazky, Svetielko.
ALe myslim ze povedat sa mu to može, vhodnym sposobom, na to ti skorej povie ww6 - ale ked uz niekto pride na tu liecbu, prijme asi aj toto.
*48*

jj, nie sú nevhodné otázky. [smilie=flora008.gif] Či to šaman povie klientovi priamo alebo mu to nepovie je vždy na šamanovi a na konkrétnej situácii, v ktorej sa "chorý" nachádza.

Mal som raz jednu klientku, ktorej keď som povedal, že podstata jej problémov tkvie v tzv. šamanskej chorobe, vysmiala sa mi a hneď to odmietla. Ja som ju do ničoho nenútil, pretože som jej poskytol dôležitú informáciu a už sa nemohla "tváriť", že netuší kde je jej problém. Trvalo vyše roka, kým to v sebe "prežula" a povedala mi, že sa rozhodla šamanizmus naučiť. *18*
ImageImage
WhiteWolfSix

Hlavný admin

Users Information

Postby svetlo » Sunday, 24. September 2006, 18:03

GigiViera wrote:ale duchovia ho "volajú" cez jeho problémy a je na ňom či odpovie

Ale čo keď človek nevie, nerozumie tomu, nerozumie spôsobu akým ho volajú, čo od neho chcú ...

GigiViera wrote:Ak nie, bude chorý aj ďalej. Mnoho ľudí pri chorobe prehodnotí svoje priority, dostane sa k iným veciam - mali to možno v tom svojom poslaní tu na zemi a život či duchovia ich k tomu vždy vedú.

Duchovia ich k tomu vždy vedú - duchovia - pre mňa veľmi široký pojem. Ako spoznám, že práve títo duchovia mi chcú pomôcť, usmerniť ma, ukázať kam ...
Čo ak človek aj chce, robí zmeny, mení priority a napriek tomu ho niekedy prepadne pocit že bezúspešne. Napriek tomu sa nevzdáva. Je možné že neurobil tie správne kroky ? Je to ťažké ...

Za každý nový poznatok a skúsenosť som vďačná a nič neľutujem. [smilie=flora008.gif]
svetlo

VIP

Users Information

Postby WhiteWolfSix » Sunday, 24. September 2006, 18:54

svetlo wrote:
GigiViera wrote:ale duchovia ho "volajú" cez jeho problémy a je na ňom či odpovie

Ale čo keď človek nevie, nerozumie tomu, nerozumie spôsobu akým ho volajú, čo od neho chcú ...

To sa práve deje tou šamanskou chorobou. Duchovia toho človeka jednoducho privedú k šamanovi a ten mu pomôže tomu volaniu porozumieť. [smilie=sm033.gif]

svetlo wrote:
GigiViera wrote:Ak nie, bude chorý aj ďalej. Mnoho ľudí pri chorobe prehodnotí svoje priority, dostane sa k iným veciam - mali to možno v tom svojom poslaní tu na zemi a život či duchovia ich k tomu vždy vedú.

Duchovia ich k tomu vždy vedú - duchovia - pre mňa veľmi široký pojem. Ako spoznám, že práve títo duchovia mi chcú pomôcť, usmerniť ma, ukázať kam ...

Najskôr sa musíš s nimi naučiť komunikovať, dôverovať im a potom sa môžeš nechať nimi vedome viesť.

svetlo wrote:Čo ak človek aj chce, robí zmeny, mení priority a napriek tomu ho niekedy prepadne pocit že bezúspešne. Napriek tomu sa nevzdáva. Je možné že neurobil tie správne kroky ? Je to ťažké ...

Život býva ťažký. *18* Hovorí sa, že život je zmena a každá zmena prináša neistoty. Človek na duchovnej ceste, ceste zmien sa musí naučiť žiť s neistotami a s tými niekedy ruka v ruke prichádza aj pocit bezúspešnosti. To ho však nemôže z nastúpenej cesty zviesť, pretože by prestal žiť svoj život. [smilie=flora008.gif]

svetlo wrote:Za každý nový poznatok a skúsenosť som vďačná a nič neľutujem. [smilie=flora008.gif]

Som rád, že to takto vnímaš. :smt023 *100*
ImageImage
WhiteWolfSix

Hlavný admin

Users Information

Postby svetlo » Monday, 25. September 2006, 13:32

WhiteWolfSix wrote:Najskôr sa musíš s nimi naučiť komunikovať, dôverovať im a potom sa môžeš nechať nimi vedome viesť.

A som doma *1* Snáď sa nejaká cestička nájde *18*
svetlo

VIP

Users Information

Previous