Šaman a dokonalosť...Moderator: WhiteWolfSix
Keywords for this topic
ale, straně, druhé, společenstva, osobou, vně, být, mohli, sami, právě, níž, obávanou, museli, společenstvo, jej
58 posts
• Page 3 of 3 • 1, 2, 3
Dalším příkladem solitérů by mohli být třeba indičtí nágové, kteří se sice čas od času objevují "mezi lidmi"(při khumbaméle), ale většinou žijí v ústraní. I toltécká bratrstva žila v izolaci od větší části společenstva. Postavení šamana bylo každopádně ambivalentní: na jedné straně přinášel informace důležité k léčení, výkladu světa, ... z izolace a samotářských cest a užíval jich pro potřebu společenstva, do něhož náležel, na druhé straně byl z těch samých důvodů nejen uctívanou a vyhledávanou osobou, ale také osobou obávanou, od níž se právě to společenstvo, které jej potřebovalo, zároveň distancovalo.Stál jednou nohou uvnitř a druhou vně. Vyplývá to ze samotné životní pouťi ťechto zřeců. Aby mohli dosáhnout na něco jiné než na tu běžně socializovanou realitu, museli být vně-sami, ale na druhé straně to nebyli totální Robinsoni.
Mohy, Wlk to fakt zhrnul veľmi fajne a výstižne pár vetami. Ak by Ťa zaujímala trebárs história šamanizmu a jeho rôzne prejavy na svete, tak Ti odporúčam staršiu, ale výbornú knihu Šamanismus a nejstarší techniky extáze, autor: Mircea Eliade, vyd. Argo, Praha 2000. Ak by Ťa to zaujímalo podrobnejšie, tak sa ozvi, ale myslím, že aj tak Ťa viac bude zaujímať prax ako to, že v kmeni takom a takom šamani robia napríklad aj to a hento, Druhá vec je, že na katedre v Bratislave mám odložený článok o súčasných mestských šamanoch v Burjatsku od britskej antropologičky Caroline Humphrey, ktorý by bol myslím veľmi zaujímavý aj pre ostatných. Hm, otázka, ako sa k nemu dostať na diaľku... Asi len šamanským cestovaním, inak to nevidím,
Kto sa chce dozvedieť niečo viac o šamanizme a vie aspoň trošku anglicky, tak si môže prečítať výstižné otázky a odpovede, originálne napísané pre alt.religion.shamanism diskusnú skupinu. Tento text je webovým obrazom FAQ spomínanej diskusnej skupiny.
Ano plne súhlasím, mám už poprečitované čo tu vĺčko popísmenkoval.
No ja sa tuším v tomto živote orientujem viac na teoriu, ako na prax Zatlaľ teda. Možno mi v mozgovni niečo prepne alebo a začnem všetky poznatky a vedomosti praktizovať. Ked sa tak stane, tak viem, kde sa môžem obrátiť. Teda ak ponuka bude stále platiť Knižku si pridám do zoznamu knih, ktoré si chcem prečítať. Na dôchodku sa aspom nebudem nudiť :smt081
Čo to je šamanská choroba ?
Šamanská choroba vo svojej podstate vlastne ani chorobou nie je. Je to spôsob iniciácie človeka, aby sa stal šamanom. Častokrát býva sprevádzaná závažnými symptómami, ktoré sú bežne vyhodnotené ako ochorenie. V podstate ide o to, ako duchovia takéhoto "vyvoleného" človeka privedú k šamanizmu, t.j. pomoci iným. Napriek tomu, že je niekto pripravený a predurčený k šamanizmu, jeho spôsob života, postoje a presvedčenia mu bránia nastúpiť na túto cestu. Je akoby slepý a hluchý k volaniu duchov a tak ho títo "dovedú" k šamanovi. Šaman, pri práci s človekom, trpiacim na šamanskú chorobu, toto rýchlo odhalí a začne ho učiť, čím symptómy ochorenia vymiznú.
![]() Je to stručná a zjednodušená odpoveď. Mnohokrát to býva omnoho komplikovanejšie, no to je už prípad od prípadu. Napísal som taký základný princíp ako sa chápe šamanská choroba.
Tomuto rozumiem. Aspoň si to myslím.
Mám tomu rozumieť tak, že „nejaký“ človek je vopred predurčený, aby sa venoval šamanizmu, napriek tomu, že ho takáto myšlienka v živote ani nenapadla ? Alebo si nejako nevedome mohol „sám“ privodiť šamanskú chorobu (o tomto ale pochybujem – to som asi dobre tresla).
Aha, tak tu to je - „vyvolený“. Napriek tomu že nechce ? Alebo to nechcenie pramení práve z toho nevedomia ?
Duchovia – k šamanovi. Hmmm Určite nie každý, koho duchovia dovedú k šamanovi nie je predurčený sa šamanizmu aj venovať. Keďže takýto ľudia sú takpovediac „hluchí a slepí“ ako vlastne zistia že „áno“ – to je práve ono. Stále mi to nejako nejde do hlavy, neviem, stále mi to potom pripadá ako rozhodnutie niekoho iného a nie rozhodnutie práve toho človeka.
Neviem prečo, ale mám taký pocit že mu šaman asi priamo nepovie o čo ide. Možno by dotyčný také niečo ani neprijal ak by mu to bolo povedané priamo, alebo by to naopak bolo príliš jednoduché ? Alebo sa mýlim. Alebo ho postupne učením privedie k tomu, aby prišiel na to sám ? V čom spočíva také učenie ? No, ono to asi bude individuálne, ale predsa ... Ak kladiem nevhodné otázky, kľudne ma usmernite, ale zaujíma ma to. ![]()
Nemusí ísť len o šamanizmus, ale aj iné formy práce s duchovným svetom - to si aspon myslím ja - hlavne o sprostredkovanie informácií z duchovného sveta pre ľudí - lebo v širšom slova zmylse je šamanizmus o tom.
traduje sa,že si ho duchovia vyvolili - teda nás, hocikoho kto môže mať v životnom programe tento smer. AK sa bráni alebo o tom nevie, vtedy práve vznikne choroba.
V prírodných národoch vždy prišiel k šamanovi, lebo k inému nemal ku komu... opačne to nepletí, lebo šaman liečil aj iných, nie všetci boli predurčení byť tiež šamanmi. Ja myslím že akýkoľvek jasnovidný liečiteľ na dobrej úrovni musí byť schopný rozoznať že ide o takýto typ ochorenia a doporučí tomu človeku aby sa viac cenoval duchovným veciam. Cesta si ho potom "nájde". A to že Ti to pripadá ako rozhodnutie niekoho iného - nakoniec sa musí vedome rozhodnúť ten človek, ale duchovia ho "volajú" cez jeho problémy a je na ňom či odpovie, Ak nie, bude chorý aj ďalej. Mnoho ľudí pri chorobe prehodnotí svoje priority, dostane sa k iným veciam - mali to možno v tom svojom poslaní tu na zemi a život či duchovia ich k tomu vždy vedú.
Neexistuju nevhodne otazky, Svetielko. ALe myslim ze povedat sa mu to može, vhodnym sposobom, na to ti skorej povie ww6 - ale ked uz niekto pride na tu liecbu, prijme asi aj toto. ![]() Láska je viac než len byť otvorený trápeniam iných. Láska je aj zrelosť žiť s vedomím, že nemôžeme urobiť nič, aby sme ich od ich trápenia oslobodili. http://vierasimkovicova.blog.sme.sk/
jj, nie sú nevhodné otázky. Či to šaman povie klientovi priamo alebo mu to nepovie je vždy na šamanovi a na konkrétnej situácii, v ktorej sa "chorý" nachádza.Mal som raz jednu klientku, ktorej keď som povedal, že podstata jej problémov tkvie v tzv. šamanskej chorobe, vysmiala sa mi a hneď to odmietla. Ja som ju do ničoho nenútil, pretože som jej poskytol dôležitú informáciu a už sa nemohla "tváriť", že netuší kde je jej problém. Trvalo vyše roka, kým to v sebe "prežula" a povedala mi, že sa rozhodla šamanizmus naučiť. ![]()
Ale čo keď človek nevie, nerozumie tomu, nerozumie spôsobu akým ho volajú, čo od neho chcú ...
Duchovia ich k tomu vždy vedú - duchovia - pre mňa veľmi široký pojem. Ako spoznám, že práve títo duchovia mi chcú pomôcť, usmerniť ma, ukázať kam ... Čo ak človek aj chce, robí zmeny, mení priority a napriek tomu ho niekedy prepadne pocit že bezúspešne. Napriek tomu sa nevzdáva. Je možné že neurobil tie správne kroky ? Je to ťažké ... Za každý nový poznatok a skúsenosť som vďačná a nič neľutujem. ![]()
To sa práve deje tou šamanskou chorobou. Duchovia toho človeka jednoducho privedú k šamanovi a ten mu pomôže tomu volaniu porozumieť.
Najskôr sa musíš s nimi naučiť komunikovať, dôverovať im a potom sa môžeš nechať nimi vedome viesť.
Život býva ťažký. Hovorí sa, že život je zmena a každá zmena prináša neistoty. Človek na duchovnej ceste, ceste zmien sa musí naučiť žiť s neistotami a s tými niekedy ruka v ruke prichádza aj pocit bezúspešnosti. To ho však nemôže z nastúpenej cesty zviesť, pretože by prestal žiť svoj život.
Som rád, že to takto vnímaš. ![]()
58 posts
• Page 3 of 3 • 1, 2, 3