Tu sú niektoré z nich:
The Scandinavian Center for Shamanic Studies
Seidr & Norse Shamanism
Northern European Shamanism
The Sámi of Far Northern Europe
Dúfam, že sa mi duchovia Severu prihovoria na mojej prvej ceste do ich kraja.
![flora008 [smilie=flora008.gif]](http://forum.annwin.sk/images/smilies/flora008.gif)
Šamanizmus v ŠkandináviiModerator: WhiteWolfSix
Keywords for this topic
url, www, http, html, shamanism, šamanizmus, the, northern, seidr, com, škandinávii, european, arcticcircle, uconn, tento
21 posts
• Page 1 of 2 • 1, 2
Šamanizmus v ŠkandináviiKeďže tento víkend odchádzam na pracovný pobyt do Nórska, nedalo mi, aby som si nevyhľadal zaujímavé stránky, ktoré sa zaoberajú šamanizmom v celom tom regióne (Škandinávia).
Tu sú niektoré z nich: The Scandinavian Center for Shamanic Studies Seidr & Norse Shamanism Northern European Shamanism The Sámi of Far Northern Europe Dúfam, že sa mi duchovia Severu prihovoria na mojej prvej ceste do ich kraja. ![]()
Ďakujem Nopaliq
Inak, ideme tam celá vlčia rodinka, tzn. aj malý vĺčik ide s nami. Už sa všetci tešíme... ![]()
![]() Bola to veľmi zaujímavá cesta. Priznám sa, že to bola moja prvá cesta do Škandinávie a aj preto som sa veľmi tešil. Duchovia zariadili moju pracovnú cestu tak, že sme namiesto pobytu v Oslo cestovali do hôr. Bol som zvedavý či tam bude sneh. Na moje prekvapenie, keď sme tam dorazili, tak sneh napadaný nebol a stromy boli ešte obsypané lístím. ![]() Druhý deň večer sme sa vybrali pozrieť jeden z najkrajších výhľadov v Nórsku, tzv. Queen's View (Kráľovnin výhľad). Toto miesto sa nachádzalo len niekoľko (4-5) kilometrov od hotela, kde sme boli ubytovaní. Napriek tomu, miesto bolo nádherne pokryté snehom a tak si môj syn užil svoj prvý sneh túto zimu. ![]() Aké bolo naše prekvapenie, keď sme sa tretí deň zobudili do nádherne bielej krajiny. Ešte večer predtým bola obloha čistá a jasná (viď fotky) a už druhý deň bolo napadaných 30 cm snehu. Prvú (alebo druhú?) noc ma prišiel počas sna navštíviť nórsky trol, ktorý nevyzeral ako trpaslík, skôr bol ako obor. Až neskôr som sa dozvedel, že trolovia môžu byť trpaslíci ako aj obri. Tento ma vzal so sebou do stredu Nórska, kde mi ukázal zvláštnu kamennú mohylu. Požiadal ma, či by som mu nepomohol mohylu zbúrať. Bolo na ňom vidieť, že mu na tom veľmi záleží a tak aj keď som netušil, prečo tak robím, mohylu som začal postupne búrať. Neviem ako dlho to trvalo, no keď som skončil, spod posledných kameňov na mňa začalo niečo jasne žiariť. Vzal som tú žiarivú "vecičku" do dlaní a obrátil som sa na trolla. Ten bol veľmi dojatý a prezradil mi, že som mu pomohol vyslobodiť srdce Nórska. Ako to dopovedal, veľký vír vetra ma vrátil späť do hotela a znovu som sa prepadol do tvrdého spánku. Zaujímavé na tom príbehu bolo jeho pokračovanie druhý deň ráno. V pracovnej skupine, v ktorej boli Angličania, Litovci, Nóri, Poliaci, Slováci a Slovinci, sa začalo rozprávať o uzatvorenosti Nórov v zimných mesiacoch. V tom období sa Nóri uzatvárajú do seba, strácajú kontakti s priateľmi, so známymi. Som zvedavý, či sa túto zimu niečo zmenilo u ľudí, ktorých som tam stretol. V máji by som ich mal znovu stretnúť a tak sa ich určite na to opýtam. ![]()
Pevne verím, že sa zmenilo. Vďaka za Tvoj záujem. ![]() Pozn.: Ospravedlňujem sa za nízku kvalitu fotiek
V máji sa s nimi stretnem, tak Ti poviem. Odvtedy som s nimi bol niekoľkokrát a vždy sa o trošičku viac otvorili. Myslím si, že to ešte potrvá nejakú dobu, kým sa to riadne prejaví.
Re: Šamanizmus v Škandináviiwĺčko, ako si to vtedy v máji vnímal s tou nórskou otvorenosťou? či už si nespomenieš?
![]() ![]() Nesmiem sa báť. Strach zabíja myseľ. Otočím sa k nemu čelom. Dovolím mu, nech prejde okolo mňa a skrze mňa. A keď bude preč, obzriem sa za ním vnútorným zrakom. Uvidím cestu, ktorou šiel. Ale nič tam nebude. Iba ja. (Duna >>)
Re: Šamanizmus v ŠkandináviiOdvtedy prešli pomaly dva roky, ale čo si spomínam, tak boli o trošku viac otvorenejší. Mohlo to byť aj tým, že sme sa už poznali o čosi viac.
Re: Šamanizmus v Škandináviiehm, bol si tam na pracovnej ceste v rámci šamanizmu či iných vecí? tipujem to druhé... myslel si tým duchov severu v rámci duchov štyroch svetových strán (vetrov) alebo proste duchov miesta (severných krajín)? krásna cesta ![]() tosomja opísal podobnú cestu k srdcu tatier, bolo to kúsok po prvej víchrici (19. 11. 2004), čo poničila tatry ![]() Nesmiem sa báť. Strach zabíja myseľ. Otočím sa k nemu čelom. Dovolím mu, nech prejde okolo mňa a skrze mňa. A keď bude preč, obzriem sa za ním vnútorným zrakom. Uvidím cestu, ktorou šiel. Ale nič tam nebude. Iba ja. (Duna >>)
Re: Šamanizmus v ŠkandináviiBola to projektová pracovná cesta. Áno, mal som na mysli duchov miesta.
P.S.: Dnes len telegraficky, keďže poobede začínam intenzívku. ![]()
Re: Šamanizmus v Škandináviivďaka za info
![]() Offtopic: som myslela, že tá intenzívka sa nenaplnila. každopádne držím všetkým palce ![]() ![]() Nesmiem sa báť. Strach zabíja myseľ. Otočím sa k nemu čelom. Dovolím mu, nech prejde okolo mňa a skrze mňa. A keď bude preč, obzriem sa za ním vnútorným zrakom. Uvidím cestu, ktorou šiel. Ale nič tam nebude. Iba ja. (Duna >>)
Re: Šamanizmus v ŠkandináviiOfftopic: Naplnila, ale nie úplne.
![]()
Re:Prvú (alebo druhú?) noc ma prišiel počas sna navštíviť nórsky trol, ktorý nevyzeral ako trpaslík, skôr bol ako obor. Až neskôr som sa dozvedel, že trolovia môžu byť trpaslíci ako aj obri. Tento ma vzal so sebou do stredu Nórska, kde mi ukázal zvláštnu kamennú mohylu. Požiadal ma, či by som mu nepomohol mohylu zbúrať. Bolo na ňom vidieť, že mu na tom veľmi záleží a tak aj keď som netušil, prečo tak robím, mohylu som začal postupne búrať. Neviem ako dlho to trvalo, no keď som skončil, spod posledných kameňov na mňa začalo niečo jasne žiariť. Vzal som tú žiarivú "vecičku" do dlaní a obrátil som sa na trolla. Ten bol veľmi dojatý a prezradil mi, že som mu pomohol vyslobodiť srdce Nórska. Ako to dopovedal, veľký vír vetra ma vrátil späť do hotela a znovu som sa prepadol do tvrdého spánku.
Hm.Kto vie,co to na teba ten troll nasil.Trolovia boli vzdy bytosti skodiace ludom.
21 posts
• Page 1 of 2 • 1, 2