Šamanov ako smetí.Moderator: WhiteWolfSix
Keywords for this topic
som, sam, ako, nazvat, smetí, seba, osobne, asi, fakt, samanom, clovek, vsetkych, dnes, šamanov, odpisat
88 posts
• Page 1 of 5 • 1, 2, 3, 4, 5
Šamanov ako smetí.Tak dnes som trochu lietal po nete, a objavil som tolko stranok o samozvanych pseudosamanoch ze mi je z toho blbe. chcel by som sa spytat, ci sa skutocny saman fakt potrebuje zviditelnovat na internete, ponukat- predavat svoje akoze sluzby? Osobne zastavam nazor ze nazvat sam seba samanom je velmi lahka vec, hlavne ked to robi clovek so zamerom zviditelnenia vlastneho ega. pripustam ze nemozem odpisat vsetkych, pretoze to by som musel vsetkych osobne poznat, no dnes mi fakt zastaval rozum co sa to deje. ooo ake krasne asi je nazvat sam seba samanom, byt nieco ine ako ostatni sedivci okolo, prepisat na net par halusiek a robit mudry xicht. oddelit zrno od pliev si musi asi kazdy clovek sam.
Tak som si dnes prečítal Tvoj príspevok odpredu aj odzadu, len mi akosi unikol význam toho, čo si chcel tým povedať. Keď si zadáš do akéhokoľvek vyhľadávača akékoľvek slovo, ktoré je spojené s nejakým duchovným smerom, nájdeš k nemu množstvo stránok.
Neodvážim sa posudzovať na základe webovej prezentácie či je niekto pseudo alebo pseudo nie je a už vonkoncom nie to, čo je jeho vnútorná motivácia, prečo tak robí. Ooo aké je ľahké ľudí posudzovať, odsudzovať a robiť sa pritom múdry. Máš pravdu, každý musí sám vedieť oddeliť plevy od zrna, tak načo potom podsúvaš svoje nepodložené názory?
Galoo, naprostej souhlas. A netýká se to zdaleka jen šamanů. Kdejakej nýmand sepíše pár duchovních blábolů a v knihkupectvích aby člověk vidlema přehazoval ty hromady sr... No, aspoň jsem přestal ztrácet čas čtením
Diletanti po absolvování nějakého kurzu či pár týdnech tréninku už zakládají nové styly v bojových uměních nebo aspoň kurzy pozitivního bůhvíčeho. Přesně podle poučky, kdo neumí, učí. Ale věrni prověřeným marketingovým zásadám věnují maximum energie sebeprezentaci v médiích. Poptávka roste a nabídka nestíhá. Příležitost dělat byznys. Někdo někde tuhle explozi duchovnosti vtipně a výstižně nazval konjunkturální kulty.
Galo, asi si si nestihol pri tom lietaní po nete uvedomiť, že net je info médium. Od úžasných vecí, ktoré sa na webe dajú objaviť môžeš samozrejme naraziť aj na neskutočne veľa balastu. Záleží len na Tvojom zámere, čo si vlastne hľadal a čo si chcel objaviť. Našťastie si môžeme vybrať, nemyslíš ? Každý máme v sebe určitý svet s určitou výškou, aj hĺbkou poznania. Je dobré, keď poznáme kvalitu toho sveta, ktorý nosíme v sebe a pri hľadaní seba v druhých svetoch potom vieme, že nemáme zablúdiť. Ak Ti prišlo až zle, tak si si asi všímal ilúziu svetov, ktorá nedosahuje Tebou požadovanú kvalitu. To, čo si tu napísal, bolo by iste účinnejšie, keby si bol napísal tam, kde si tak odveci zablúdil. Všeobecný balast je dobre nechať tam, kde je, lebo tu určite nemá miesto a nemá nám čo povedať. Ale ak Ti to pomohlo, že si sa tu z emócií vysypal, tak nech Ti padne nazdravie Dobré veci sa vyvíjajú takmer vždy pomaly, tak skús aj Ty po nete nelietať rýchlo, ale s rozvahou a pomaly si vyberaj. A potom nám konkrétne prezraď, aký máš svet v sebe Ty, nech sa na ANNWIN vieme s Tebou potešiť. ![]()
re: Nopal, to čo si napísala sa mi veľmi páčilo
![]() re: gallo, rom - Možno by ste nám mohli teraz pre zmenu napísať, čo pre Vás blábol nie je. Veľmi by ma zaujímalo, aká je asi Vaša cesta. Pretože ak nepoznáme druhú stranu mince tak nemôžeme ani približne poznať pohnútky tohoto Vášho písania. Hoci je zase pravda, že aj vyplakať sa pomôže... ![]()
tosomja: Proč tě zajímá moje motivace a ne obsah mého příspěvku. Byl bych radši, kdybys polemizoval s tím, co jsem tu napsal. V tom je všechno, i moje pohnutky. Napiš, v čem mám pravdu a v čem se mýlím a proč. Napiš, jak ty vnímáš tohle téma.
WW6: Z webové prezentace nebo obálky knihy nebo jiných vnějších znaků opravdu těžko soudit, jaká je něčí vnitřní motivace toho, co ten člověk dělá a prezentuje. V podstatě mě tato motivace ani nezajímá, protože už z těchto vnějších znaků získám nějaký pocit, zda se mi to líbí či nelíbí, kvality či jalovosti atd. Tento pocit sice nemusí vypovídat nic o vnitřní motivaci autora, ale pro mě je důležitý jakožto základní kámen mého posuzování. Pokud se člověk něčím zabývá déle, mívá tento pocit nastavený kritičtěji. Asi jako muzikant s dobrým hudebním sluchem bude citlivější na falešné tóny. Ale samozřejmě stále je to pouze jeho vlastní pohled na věc, nic univerzálního a taky je důležité, jakým způsobem svou kritiku prezentuje. O tom všem lze dobře podebatit.
Preto, lebo ten obsah je pre mňa nepodstatný a ničím ma neoslovuje. Ja si viem vybrať, čo je pre mňa dôležité a "bláboly" z netu, ani z kníhkupectiev nečítam. Práve preto ma zaujíma Tvoja motivácia, lebo obsah toho, čo si napísal je pre mňa dosť nezaujímavý a Tvoje postrehy a ich prezentácia tu podľa mňa nič neriešia. Naozaj mi to pripadá len ako také vyplakanie sa v ANNWIN. Možno práve Tvoja skutočná motivácia bude pre mňa zaujímavejšia, ale ani proti plaču nič nemám, len je pre mňa dosť nezaujímavý ten Tvoj dôvod na plač.
V tomto plne súhlasím s tosomja.
tosomja:
Nic víc než to, co jsem napsal, v tom není. Víc pro tebe nemám, určitě ne žádnou "skutečnou" či jinou motivaci. Vyjádřil jsem pouze souhlas s pocitem, který tady prezentoval galoo. Nic jsem tím neřešil, konstatoval jsem, že vnímám věc podobně. WW6: Kousek výše jsem napsal, že neprezentuju žádný univerzální názor, nýbrž jen a jedině svůj vlastní a ten jsem vyjádřil, nikomu nic nevnucuju, tedy pokud příspěvek na tomto fóru nepovažuješ za vnucování vlastních názorů. Ani galoo nikomu nic nepodsouvá, jen založil nové téma. Můžeš to nazvat zbytečným pláčem nad rozlitým mlékem, já to můžu nazvat třeba bouchnutím pěstí do stolu. Nic tím nevyřešíme, ale diskuzních fórech se toho stejně mnoho nevyřeší, je možné se tu inspirovat z diverzity názorů a pohledů a jejich střetávání se. A ze zbytečného pláče se může stát docela zajímavá diskuze třeba o motivacích či duchovním byznysu nebo třeba o tom, jesli se šamani potřebují prezentovat na internetu. Anebo to lze nechat ležet jako nazajímavé téma - bez připomínek. gabriel: Souhlasil. Ale zasluhuje si to víc rpzvést a já musím už běžet, zítra či pozítří snad napíšu víc. Pěkný večer a těším se na další "střetnutí".
Dnes som sa znovu vrátil k pôvodnému galoovmu príspevku, pretože je začiatkom tejto diskusie.
To, čo vidím v tom príspevku je všobecné posudzovanie, ktoré v konečnom dôsledku nevedie k ničomu. A vonkoncom nie k zmysluplnej diskusii. Ja môžem diskutovať o abstraktných veciach, konkrétnych veciach, no o všeobecnom posudzovaní či odsudzovaní rozumne diskutovať neviem, pretože sa nemám čoho zachytiť. Ja tomu rozumiem, že niekoho štve aká literatúra sa predáva, aké spirituálne systémy sa na webe prezentujú. No nerozumiem tomu, prečo s tým ide sem na fórum, ak nechce byť konkrétny. A ak je niekto naštvaný tak, že si potrebuje buchnúť do stola, nech tak spraví, ale skutočne a nie takto prenesene. Na kritizovanie druhých nie je potreba veľkej inteligencie a už vôbec nie nejaký duchovný rozvoj. Stačí zájsť do prvej krčmy a môže si užiť. Čo sa týka tosomja a jeho otázok na motiváciu, on si dal aspoň námahu neinterpretovať motiváciu, prípadne zámer iného vyjadreniami typu: Ja len hádam, že sa tomu snažil porozumieť, no nemôžem to tvrdiť. To rom: ja nemám nič proti vyjadreniu akéhokoľvek názoru Last edited by WhiteWolfSix on Friday, 11. February 2005, 15:13, edited 2 times in total.
Áno, presne tak, snažil som sa tomu porozumieť, preto som sa pýtal na motiváciu. Aj keď pre niekoho môže byť motivácia "múrom" k videniu, ja som cez túto otázku chcel trochu vidieť do galoo-a a do rom-a, pretože to, čo píšu ich pre mňa zneviditeľňuje.
Označenie ŠamanTak ma teraz napadla pri tejto neustálej trenici ohladne označenia šaman jedna moja nedávna skúsenosť. Mal som ísť na jeden šamanský seminár a veľmi som sa naň tešil. Mala ho učiť jedna šamanka zo zahraničia a bol som na ňu zvedavý. A zdalo sa, že aj tématicky mi ten seminár bude veľmi vyhovovať. Keď som tam prišiel, po troch prenudených hodinách som počas obedňajšej prestávky vstal, poďakoval sa a bral som sa k odchodu. Seminár ma tématicky absolútne nezaujal (očakával som niečo úplne iné) a necítil som ani zo samotnej šamanky nič také, pre čo by som tam ostával, čiže žiadna odozva v mojom vnútri. Takže veľmi sklamaný a trochu nahnevaný som potichu vykĺzol na chodbu a stihol som zachytiť pár rozpačitých pohľadov. Lenže na chodbe som uvidel šamanku. Stála otočená chrbtom ku mne. Keď som ošiel okolo nej, zrazu ku mne otočila hlavu a obdarila ma nádherným úsmevom a tichým: Dasvidánia. A keď som už bol v trolejbuse a mal som pred očami ten nádherný úsmev, tak až potom prišla odozva. A keď som bol už doma nadobudol som presvedčenie - áno, toto mohla byť naozaj ŠAMANKA. Rozhodne mala ten správny šamanský nadhľad. Nemyslím, že by sa jej môj tak trochu demonštratívny odchod nejako dotkol. Naopak, dostal som dar. Keď som nasledujúci deň robil šamanskú cestu bol som na nej obdarovaný jej učiteľkou. Ale o tom nateraz pomlčím...
no vyborne, nez som precital vsetky prispevky na toto tema tak som nacisto zblbol z tych tahanic sa za slovka. som si to fsimol aj v inych temach. nuz ale k veci aby zas nemal niegdo problem s pochopenim :
http://www.nagual.info/index.php?webID=m&pid=0_2 takze dufam ze aspon jeden priklad za vsetky staci :vom: . dnes ma fsak zaskocilo este viac ta sila davu ktora sa tu dokaze zorganizovat aby doje.... neziaduceho clena spolocenstva (prstenov) ktery ma iny nazor nez kmenova vacsina. len tak dalej sudruhovia (a sudruzky).
To galoo: Ja si ešte dobre pamätám obdobie súdruhov a súdružiek a moje šťastie, že sa to obdobie skončilo keď som bol študent. To, čo si však pamätám bolo, že páni súdruhovia a pani súdružky radi kritizovali, no pre istotu kritizovali radšej všeobecne, než konkrétne, aby neboli náhodou doje... spoločenstvom kladiva a kosáku. A keď sa pozerám na Tvoj úvodný príspevok, pripomína mi to naozaj to obdobie...
88 posts
• Page 1 of 5 • 1, 2, 3, 4, 5