Šamanova choroba, liečenie samého seba.

Praktické skúsenosti so šamanstvom a šamanskými technikami, šamanská liečba, šamanizmus na Slovensku

Moderator: WhiteWolfSix

Keywords for this topic
samého, seba, vašich, liečenie, choroba, šamanova, spojencov, pomoci, liečenia, pri, spôsoby, iných, problémoch, respektíve, zdravotných

Šamanova choroba, liečenie samého seba.

Postby Anonymous » Wednesday, 03. August 2005, 09:19

Zdravím Vás. Pokúsim sa to tu trochu rozhýbať touto témou. Zaujímali by ma skúsenosti šamanov s liečením samého seba, respektíve liečenia a spôsoby pomoci Vašich spojencov pri Vašich vlastných zdravotných, či iných problémoch. Čo Vy na to? :smt024
Anonymous

Users Information

Share on ...

Share on FacebookShare on TwitterShare on MySpace

Postby WhiteWolfSix » Thursday, 04. August 2005, 08:21

Nemám veľa zážitkov a skúseností so sebaliečením a tak Ti toho veľa nenapíšem. Väčšinou sa jednalo o tzv. šamanské roztrhanie tela a aj to sa konalo najčastejšie v rámci kurzu. Mimo toho sa vždy nechám poliečiť druhou osobou *18*.
ImageImage
WhiteWolfSix (WW6) | ANNWIN | ANNWIN portál | Môj PicasaWeb | Image
WhiteWolfSix

Hlavný admin

Users Information

Postby Anonymous » Thursday, 04. August 2005, 09:12

WhiteWolfSix wrote:Nemám veľa zážitkov a skúseností so sebaliečením a tak Ti toho veľa nenapíšem. Väčšinou sa jednalo o tzv. šamanské roztrhanie tela a aj to sa konalo najčastejšie v rámci kurzu. Mimo toho sa vždy nechám poliečiť druhou osobou *18*.

Ó tak to ja sa nechávam liečiť svojimi spojencami dosť často. Teda hlavne svojim učiteľom. Úplne prvá liečba, ktorá mi bola poskytnutá úplne spontánne mojim učiteľom počas cesty bola extrakcia z pravého oka, následne opaľovanie miesta z ktorého extrahoval nad plameňom *1* no proste milé na prvýkrát. Potom som si už zvykol a na ďalších cestách som bol niekoľkokrát upálený v ohni, tiež niekoľkokrát šamansky roztrhaný, mal som robenú ešte jednu extrakciu z oblasti žlčníka a taktiež vkladané rózne predmety do tretieho oka, najčastejšie kryštál. Veľmi živo si spomínam na cestu, na ktorej ma učiteľ prinútil tancovať s ním v ohni, počas tohoto tanca som samozrejme ja zhorel na uhoľ, ale on v žiadnom prípade... *47* Liečenie mňa samého mojimi spojencami sa už pre mňa stáva doslova rutinou. Ja málokedy žiadam o pomoc iného šamana. Odporúčam všetkým, ktorí to neskúsili, nech to určite skúsia.
Anonymous

Users Information

Postby Anonymous » Monday, 08. August 2005, 21:13

ta si to rozhybal
Anonymous

Users Information

Postby Anonymous » Tuesday, 09. August 2005, 06:59

shaman wrote:ta si to rozhybal

Ta znaš, to je ako s rozmaznanou subretou - bavte ma a ja budem spať... *82* :cheer:
Anonymous

Users Information

Postby ramadanite » Thursday, 11. August 2005, 11:21

tosomja > vzdy som si myslel ze liecenie inym samanom je ucinnejsie ako vlastnymi duchmi; to co pises je velmi zaujimave.
ramadanite

Users Information

Postby WhiteWolfSix » Thursday, 11. August 2005, 12:56

ramadanite wrote:tosomja > vzdy som si myslel ze liecenie inym samanom je ucinnejsie ako vlastnymi duchmi...

Myslím si, že účinnejšie ani nie. Myslím si, že pomoc od iného šamana vychádza z celkovej filozofie (alebo skôr zamerania) šamanizmu a to pomoci iným - práca pre komunitu, než pomoc a práca pre seba.

Naša spoločnosť, či si to priznáme alebo nie, je veľmi individualisticky orientovaná. A tak väčšina z nás, ktorí hľadajú duchovné techniky, ich hľadajú skôr z dôvodu pomoci sebe, než z dôvodu pomoci iným.

Šamanova práca pre druhých vytvára v kozme pozitívnu nerovnováhu, pretože šaman je orientovaný viac na dávanie (rozumej dávať pomoc iným). S dávaním je však úzko spojené aj prijímanie. Naučiť sa prijímať pomoc od iných ľudí býva pre mnohých z nás veľký problém. Radšej hľadáme spôsoby ako tento problém obísť a tak hľadáme spôsoby ako si pomôcť sami sebe. [smilie=flora008.gif]
ImageImage
WhiteWolfSix

Hlavný admin

Users Information

Postby ramadanite » Thursday, 11. August 2005, 14:32

ww > filozoficke pozadie ako si ho ponal sa mi paci - ja som zase skor orientovany na vysledok bez ohladu na vyvazovanie kozmu ktoremu nerozumiem 8) a to s tym prijmanim som si vsimol *8*
ramadanite

Users Information

Postby bojovnicka » Thursday, 11. August 2005, 18:07

WhiteWolfSix wrote:Šamanova práca pre druhých vytvára v kozme pozitívnu nerovnováhu, pretože šaman je orientovaný viac na dávanie (rozumej dávať pomoc iným). S dávaním je však úzko spojené aj prijímanie. Naučiť sa prijímať pomoc od iných ľudí býva pre mnohých z nás veľký problém. Radšej hľadáme spôsoby ako tento problém obísť a tak hľadáme spôsoby ako si pomôcť sami sebe. [smilie=flora008.gif]

Aj mne sa páči tento filozofický prístup.
Aké následky má potom pozitívna nerovnováha?
A prečo je problémom pre šamanov prijímať pomoc od iných, ak je pre nich prirodzené poskytovať pomoc iným?
Aký je rozdiel vo vytváraní pozitívnej nerovnováhy - uvedomenom poskytovaní pomoci iným a vo vytváraní negatívnej nerovnováhy vyplývajúcej napr. z nezvládnutých či uvedomených obáv prijímať to isté - pomoc od iných? Aké sú súvislosti?
Ako je to teda s vytváraním rovnováhy?
Na druhej strane ten, komu môžem pomôcť najúčinnejšie a od koho zmena skutočne začína :) som ja sama...
svet je miesto, kde môžeš byť
bojovnicka

Vylúčení

Users Information

Postby Anonymous » Thursday, 11. August 2005, 19:45

ano a hybeme sa raz dva tri ruky nohy upaz a dole skrc hops hops jams tresks frenks! :cheer: :cheer:
Anonymous

Users Information

Postby WhiteWolfSix » Thursday, 11. August 2005, 20:25

bojovnicka wrote:Aj mne sa páči tento filozofický prístup.
Aké následky má potom pozitívna nerovnováha?

Veľmi jednoduché. Keď na jednej strane veľa dávaš, vytváraš nerovnováhu a teda priestor aby si veľa dostala. Takúto nerovnováhu považujem za pozitívnu (neberiem teraz do úvahy prípad, keď rozdávaš zlo, potom zlo aj dostaneš). :smt039 *4*

bojovnicka wrote:A prečo je problémom pre šamanov prijímať pomoc od iných, ak je pre nich prirodzené poskytovať pomoc iným?

Hihi, tu si ma nepochopila. Ja som nehovoril všeobecne o šamanoch, že majú problém prijímať pomoc. V tejto súvislosti som hovoril všeobecne o ľuďoch a teda aj o nešamanoch. *1*

bojovnicka wrote:Aký je rozdiel vo vytváraní pozitívnej nerovnováhy - uvedomenom poskytovaní pomoci iným a vo vytváraní negatívnej nerovnováhy vyplývajúcej napr. z nezvládnutých či uvedomených obáv prijímať to isté -pomoc od iných? Aké sú súvislosti?

Keby si si mala na túto otázku odpovedať sama, aká by bola Tvoja odpoveď? *40*

bojovnicka wrote:Ako je to teda s vytváraním rovnováhy?

Keď hovoríme o procese vytvárania, znamená to, že to čo vytvárame chýba. Ak teda vytvrárame rovnováhu, musíme si byť vedomí nerovnováhy, no predovšetkým jej všetkých aspektov. Inak rovnováhu nedosiahneme.

bojovnicka wrote:Na druhej strane ten, komu môžem pomôcť najúčinnejšie a od koho zmena skutočne začína :) som ja sama...

Ó áno, toto je najčastejie individualistické oddôvodnenie prečo sa neobrátiť o pomoc na druhého, pretože nik nám nemôže pomôcť len my sami. To, čo tvrdíš je síce pravda, no len čiastočná... [smilie=flora008.gif]
ImageImage
WhiteWolfSix

Hlavný admin

Users Information

Postby bojovnicka » Friday, 12. August 2005, 08:55

Pôsobí to všetko veľmi priamočiaro a jednoducho...
Koľko pozitívnej nerovnováhy potrebuje tento svet k svojej celostnej transformácii?
svet je miesto, kde môžeš byť
bojovnicka

Vylúčení

Users Information

Postby WhiteWolfSix » Friday, 12. August 2005, 10:42

bojovnicka wrote:Pôsobí to všetko veľmi priamočiaro a jednoducho...
Koľko pozitívnej nerovnováhy potrebuje tento svet k svojej celostnej transformácii?

Hihi, tak sme si zvykli všetko komplikovať, až sa nám niečo jednoduché a priamočiare zdá byť podozrivé. *47* *52*

Ešte si si (mi) neodpovedala na otázku (viď vyššie). *18*

Čo považuješ za celostnú transformáciu sveta?
ImageImage
WhiteWolfSix

Hlavný admin

Users Information

Postby Anonymous » Friday, 12. August 2005, 13:55

bojovnicka wrote:A prečo je problémom pre šamanov prijímať pomoc od iných, ak je pre nich prirodzené poskytovať pomoc iným?

No, aspoň u mňa to ani nie je problém prijať pomoc, ale skôr ide o uvedomenie si závažnosti požiadania o pomoc iných šamanov šamanským spôsobom. Tu príde zvažovanie, či je to potrebné, respektíve či môj problém je pre mňa natoľko závažný, aby sa s ním musel zaoberať iný šaman, alebo dokonca kruh šamanov. Takže ja vždy najskôr skúsim hľadať pomoc len u seba, teda u svojich spojencov, až keď som úplne bezradný, tak sa obraciam na iných šamanov a samozrejme cez nich na ich spojencov. Kumulovaná sila šamanského kruhu je totiž taká silná, že človeku, ktorý chce jeho silu použiť, môže spôsobiť utrpenie, áno, pomoc šamanov aj bolí a preto niekedy vôbec nemusí byť vnímaná ako pomoc. Pokiaľ teda existuje menej "agresívny" spôsob pomoci (schválne som to slovo dal do úvodzoviek), tak ho skúšam využiť. Ide o dôveru v spojencov a práve dôvera v spojencov či už mojich, alebo iných ma núti zvažovať, či som vôbec hoden pomoci, alebo či mám unúvať iných, keď si možno viem pomôcť aj sám, alebo čisto cez mojich spojencov. Na svete je veľa utrpenia a v porovnaní s trápením iných sa mi to moje "občasné nepohodlíčko" vidí banálne. A v neposlednom rade - keďže mám schopnosť šamansky cestovať a šamansky pracovať, tak z čisto "profesionálnych" dôvodov je pre mňa dobré skúšať najprv na sebe to, čo možno niekedy inokedy budem potrebovať použiť pri pomoci inému človeku. Takže tak. :smt024
Anonymous

Users Information

Postby Anonymous » Friday, 12. August 2005, 14:15

ramadanite wrote:tosomja > vzdy som si myslel ze liecenie inym samanom je ucinnejsie ako vlastnymi duchmi; to co pises je velmi zaujimave.

Áno, je účinnejšie v tom zmysle, že pri liečení iným šamanom vlastne využívaš súčasne silu jeho, aj svojich spojencov. Takže viac spojencov rovná sa väčšia silaaaaaaa!!! BUM! :smt073 :partyman:
Anonymous

Users Information

Postby WhiteWolfSix » Friday, 12. August 2005, 14:50

tosomja wrote:...skôr ide o uvedomenie si závažnosti požiadania o pomoc iných šamanov šamanským spôsobom.

Problém požiadať o pomoc úzko súvisí s problémom prijímania pomoci ako takej. *4*

Mám svokra, ktorý má s týmto odveký problém a aj keď už niektoré veci fyzicky nezvláda sám (má 79 rokov), stále je pre neho problém požiadať o pomoc. A je úplne jedno či cudzích ľudí alebo rodinu.

Je však pochopiteľné, že je ťažké žiadať o šamanskú pomoc, ak je u Teba táto spojená s prácou celej skupiny a nie jednotlivca. Samozrejme, že taká pomoc je poriadne silná. :-k
ImageImage
WhiteWolfSix

Hlavný admin

Users Information

Postby Anonymous » Wednesday, 17. August 2005, 13:13

WhiteWolfSix wrote:Je však pochopiteľné, že je ťažké žiadať o šamanskú pomoc, ak je u Teba táto spojená s prácou celej skupiny a nie jednotlivca. Samozrejme, že taká pomoc je poriadne silná. :-k

Hm... Ako rozmýšľam, tak rozmýšľam, ale čo sa týka žiadania o pomoc, tak je to u mňa skôr v duchu - čo si vieš urobiť sám, s tým neotravuj iných... Ani by som nepovedal, že je problém v prijímaní pomoci, ale skôr je pre mňa neúčelné chcieť od niekoho to, čo si viem urobiť sám. *8* Vlastne som celkom prekvapený, (teda aspoň som to tak pochopil), že ostatní ľudia, ktorí majú blízko k šamanizmu neliečia najprv samých seba, teda že nepracuju šamansky na sebe. Mne sa to od začiatku zdalo úplne prirodzené. Niekedy sa hovorieva že pomož druhým, pomôžeš sebe, ja by som to teraz otočil - pomôž sebe a budeš môcť pomáhať druhým... :smt024
Anonymous

Users Information

Postby WhiteWolfSix » Wednesday, 17. August 2005, 13:42

tosomja wrote:Vlastne som celkom prekvapený, (teda aspoň som to tak pochopil), že ostatní ľudia, ktorí majú blízko k šamanizmu neliečia najprv samých seba, teda že nepracuju šamansky na sebe.

:-k Osobne by som nevnímal tento výrok celkom za pravdivý, pretože práca na sebe nie je len liečba a šamanizmus nie je len liečba. :roll:

tosomja wrote:Niekedy sa hovorieva že pomož druhým, pomôžeš sebe, ja by som to teraz otočil - pomôž sebe a budeš môcť pomáhať druhým... :smt024

Áno, môže to tak byť. [smilie=flora008.gif] *18*
ImageImage
WhiteWolfSix

Hlavný admin

Users Information

Postby Anonymous » Wednesday, 17. August 2005, 14:19

WhiteWolfSix wrote::-k Osobne by som nevnímal tento výrok celkom za pravdivý, pretože práca na sebe nie je len liečba a šamanizmus nie je len liečba. :roll:

Asi som sa dobre nevyjadril, samozrejme že práca na sebe a šamanizmus nie je len liečba, ale téma, ktorú som síce vymyslel ja, ale stále je to téma ku ktorej sa vyjadrujeme je o šamanovi a jeho chorobe a o liečení samého seba *40* :smt039
Anonymous

Users Information

Postby ramadanite » Wednesday, 17. August 2005, 14:38

tosomja wrote:Vlastne som celkom prekvapený, (teda aspoň som to tak pochopil), že ostatní ľudia, ktorí majú blízko k šamanizmu neliečia najprv samých seba, teda že nepracuju šamansky na sebe

mozno ich duchovia nedokazu liecit prave tu chorobu, ktoru maju, mozno ich duchovia chcu aby sa stretavali s inymi samanmi 8)
ramadanite

Users Information

Next