|
Praktické skúsenosti so šamanstvom a šamanskými technikami, šamanská liečba, šamanizmus na Slovensku
Moderator: WhiteWolfSix
Keywords for this topic
ygft, quote, sme, alebo, nie, vidieť, chybné, tak, urobiť, url, podľa, človek, niečo, ale, iný
by WhiteWolfSix » Tuesday, 19. April 2005, 07:33
Nopal wrote:WhiteWolfSix wrote:No to je na tom najťažšie - prijať úplnú zodpovednosť za naše rozhodnutia, hlavne za tie, ktoré považujeme za chybné.  WW6 : myslíš si, alebo si presvedčený, že to, čo Ty považuješ za chybné budem vidieť tak isto aj ja ?
Nie, nemyslím si to a ani o tom nie som presvedčený, že to čo ja považujem za chybné budeš určite vidieť rovnako aj Ty alebo niekto iný. Samozrejme, že to tak môžeš vidieť, ale istota tam nie je. Vyjadril som to tuší v príspevku v téme FantazírovanieNopal wrote:Alebo ešte takto : ako sa zbaviť myšlienok, ktoré vyrábajú úvahy, že človek začne posudzovať a odsudzovať samého seba za určitý prejav správania ?
Podľa môjho skromného názoru sa odsudzujeme za niečo čo vieme, že sme mali urobiť, ale neurobili sme alebo sme niečo urobili, čo sme urobiť nemali  A teda: konáme či nekonáme v rozpore s našim presvedčením. Iný dôvod sebaodsudzovania býva názor (želanie, presvedčenie) druhých, že nerobíme správne (podľa nich). V takom prípade sa človek stáva predmetom manipulácie...
-

WhiteWolfSix
- Hlavný admin

-
Users Information
- Articles: 22
- Group: Administrators
 - Country:
 - Images: 421
- Blog: View Blog (32)
-
-
by Anonymous » Tuesday, 19. April 2005, 14:55
Nopal wrote: myslíš si, alebo si presvedčený, že to, čo Ty považuješ za chybné budem vidieť tak isto aj ja ? Alebo ešte takto : ako sa zbaviť myšlienok, ktoré vyrábajú úvahy, že človek začne posudzovať a odsudzovať samého seba za určitý prejav správania ?
no ak to vezmem v celom kontexte tak odpoved na druhu otazku je v prvej otazke. teda Ako sa zbavit sebaodsudzujucich myslienok? skusim sa na vec pozriet z ineho pohladu, napr aj z pohaldu niekoho ineho. Tu vsak vyvstane problem... ze ak sa odsudzujem sam dost silno tak sa mi dost tazko prijme iny pohlad na vec, aj keby (a halvne vtedy) ma uplne ospravedlnoval. No riesenie je vzdy niekde medzi - medzi nebom a zemou. Teda iny nazor mi pomoze aspon sa odrazit od dna mojho sebaodsudzovania, a pomoze mi postavit obhajobu. Potom uz len kulminujem medzi srdcom a myslou, kym nedospejem k zaveru ze komu sa to vlastne cem zodpovedat? pred kym sa vlastne obhajujem. Konecne sa pozrieme aj trosku dalej od seba a to co uzrieme nas zbavi pociatocneho problemu. A ak si mozem dovolit odpovedat na otazku, ktora nebola kladena mne... tak zamyslat sa nad tym ake dopady na moje okolie mozu mat moje ciny nas skor privedie do hrobu nez k stastiu nasho okolia. Staci proste ku vsetkemu pristupovat uprimne (tu vsak vznika novy kamen urazu lebo uprimnost je azda najkomplikovanejsia vlastnost, takze pridam ete s uctou a pokorou ako pred okolim tak aj pred sebou - a na to sa casto zabuda)... potom nemame problem niest zodpovednost za svoje rozhodnutia.
-

Anonymous
-
Users Information
- Group: Guests
-
by Nopal » Tuesday, 19. April 2005, 16:54
Všetko čo riešime má veľmi často odpovede medzi nebom a zemou. Niekto si vystačí s vlastným riešením, ale mnohí hľadajú odpovede aj inde. Šťastie je tiež relatívny pojem a iste preto je tá úprimnosť aj taká komplikovaná a veľakrát je človeku dokonca ako keby zakódovaná. Často ju nevie každý sám rozkódovať. Preto je dobré, keď viacerí si tu myšlienky napíšeme, lebo každý môže mať na riešenie problému iný uhol pohľadu. Samotné potrebné riešenie si tak môže človek prispôsobiť svojím potrebám, keď sa bude snažiť porovnávaním svojich myšlienok problém rozkódovať.
Ja osobne sa veľmi vážne pozerám na problém manipulácie. Pohľad na človeka ktorý manipuluje je smutný. Mne vyrába bojovú náladu a chcenie pomôcť tomu, s kým sa manipuluje. Lenže, akonáhle do toho zapojím rozum, prestávam byť presvedčená, či sa to môže takto dokonca pomenovať a či mám právo pomáhať niekomu v tomto smere bojovať.
-

Nopal
- Moderátor

-
Users Information
- Group: Moderátori

-
-
by WhiteWolfSix » Wednesday, 20. April 2005, 06:01
chipso wrote:Tu vsak vyvstane problem... ze ak sa odsudzujem sam dost silno tak sa mi dost tazko prijme iny pohlad na vec, aj keby (a halvne vtedy) ma uplne ospravedlnoval. No riesenie je vzdy niekde medzi - medzi nebom a zemou.
Riešenie tohto problému nemusí byť vždy niekde medzi nebom a zemou. Stačí len počúvať prečo sa niekto odsudzuje.  Načúvanie je silný nástroj, ktorý máme okamžite k dispozícii. chipso wrote:Teda iny nazor mi pomoze aspon sa odrazit od dna mojho sebaodsudzovania, a pomoze mi postavit obhajobu.
Ako som už vyššie napísal, netreba počúvať ani názor iného... Stačí načúvať aj sebe samému. chipso wrote:A ak si mozem dovolit odpovedat na otazku, ktora nebola kladena mne... tak zamyslat sa nad tym ake dopady na moje okolie mozu mat moje ciny nas skor privedie do hrobu nez k stastiu nasho okolia. Staci proste ku vsetkemu pristupovat uprimne (tu vsak vznika novy kamen urazu lebo uprimnost je azda najkomplikovanejsia vlastnost, takze pridam ete s uctou a pokorou ako pred okolim tak aj pred sebou - a na to sa casto zabuda)... potom nemame problem niest zodpovednost za svoje rozhodnutia.
Spomenul som si na jednu moju známu. Pracuje s chudobnými a staršími ľuďmi, prevádzkuje vývarovňu, no chce týmto ľuďom pomáhať v širšom meradle. A tak sa snažila vytvoriť sieť organizácií s podobným zameraním, aby tak pomohla vytvoriť systém výmeny skúseností a informácií. Na riadenie takejto siete však chcela dosadiť ľudí s dobrým srdcom, čomu sa v zásade oponovať nedalo, no na kvalitnú prácu manažéra siete to nestačilo. Úprimná snaha a viera v tomto prípade nestačila. Teraz musí niesť zodpovednosť na svojich pleciach za rozhodnutie aké spravila. Myšlienka bola vynikajúca, no rozhodnutia akokoľvek úprimné a v dobrej viere, boli nezodpovedné... Ak sa nebudeme úprimne zamýšlať nad dopadom našich rozhodnutí na okolie, tak to nás skutočne privedie do hrobu. Takéto počínanie človeka bez zamýšlania sa nad rozhodnutiami a činmy na okolie, stojí za ekologickým stavom Zeme, no to je už zas téma o inom...
-

WhiteWolfSix
- Hlavný admin

-
Users Information
 - Country:
-
-
by Anonymous » Friday, 22. April 2005, 16:22
prave preto som napisal ze je to medzi nebom a zemou... nemyslel som tym ze sa to neda zodpovedat ale ze je to riesenie nie je vecou srdca alebo rozumu ale aj aj. ... a pokora a ucta ako k sebe tak aj k druhym zahrnuje aj zamyslenie sa nad vlastnymi rozhodnutiami. myslim ze prave to v prvom rade. A co sa tyka vyberu manazera s dobrym srdcom - nevyslo to zrejme preto, lebo zabudla sledovat aj hodnoty manazerske. A to ze nas zamyslanie sa nad dopadmi nasich rozhodnuti privedie do hrobu som myslel v sirokom meradle. Stretol som sa totiz s ludmi ktori hladali v kazdej malickosti nejaku pricinnost - neze by tam nemala byt, ale sledovanim tohto do velkych detailov nas casto privadza do akychsi cyklov z ktorych potom nevieme von, cim napokon trpi prave nase okolie ktoremu sme napr celi pomoct, alebo nas to privedie k tomu comu sme sa celi vyhnut. Tiez ako nopal povedala, v prilisnej snahe chovat sa urcitym sposobom aby nase okolie mohlo byt stastne nie je spravne. My proste okolie ovplyvnujeme a snazit sa ho ovplyvnovat urcitym sposobom je rozhodovanie za druhych. A ak to vsetko robime len z rozumu - pachame dobro - Jednak to rozklada nas(ak to nejde zo srdca a - cize nerobime to prirodzene) a nasa snaha aj tak potom vinde navnivoc. Ak narazime na problem ze nase predchadzajuce rozhodnutie zrazu nevladzeme niest, a napadne nas lutostiva myslienka je neskoro zamyslat sa nad tym co to moze sposobyt a ako predyst tomuto vplyvu. Treba sa zamysliet preco toto nastalo a co s tym dalej. Pri prijmani velkych rozhodnuti sa samozrejme treba zamysliet nad dopadom na nas aj na zivot nasho okolia, ale zaroven sa neda predpokladat presny vyvoj a tak ked mame neskor celit problemu je prirodzene ze sa zastavime a prehodnocujeme predchadzajuce rozhodnutia. A prave tu by sme mali za ne prijmat plnu zodpvednost ako si uz aj ty povedal. A nacuvanie samemu sebe je v poriadku ale pre mnohych je to v tazkych situaciach nemyslitelne. Hoci je to napokon jedine riesenie. Ten zaver ako som ho napisal som myslel prave tak.
-

Anonymous
-
Users Information
-
by Anonymous » Friday, 22. April 2005, 20:09
-

Anonymous
-
Users Information
-
by WhiteWolfSix » Monday, 12. September 2005, 14:26
Mohy wrote:1. Čo znamená pojem " snová realita "? ( dá sa to zjesť ? ) 2. Kde sa nachádza snová realita ? ( U nás v pivnici ? ) 3. Ako, kto a kade sa dá dostať do snovej reality, poprípade, dá sa tam prihlásiť? ( kde si môžem zohnať prihlášku ? alebo stačí poslať smsku? ) 4. Aké tam panujú zákonitosti a pravidlá? ( môžem sa tam bozkávať s frajerkou? )
- Pojem snová realita odráža stav tela a mysle, v ktorom sa nachádzame, keď do nej vstupujeme. Je to teda realita, ktorú vnímame v stavoch blízkych snom - počas relaxácií, meditácií, ale aj počas nočného snívania. Ja snovú realitu chápem ako zjednocujúci pojem, ktorý zastrešuje rôzne iné definicie a rozdelenia reality ako napríklad astrál, mentál a podobne.
- Snová realita sa nachádza všade vôkol nás, je našou neoddeliteľnou súčasťou a je čiastočne nezávislá od nás. To čiastočne znamená, že máme moc/silu túto realitu pretvárať a ovplyvňovať.
- Do snovej reality vedie niekoľko rôznych ciest tak ako do povestného Ríma
 - V snovej realite panuje jedno základné pravidlo a tým je rovnováha (jednota, či harmónia).
Toľko na začiatok. 
Last edited by WhiteWolfSix on Monday, 05. December 2005, 12:08, edited 1 time in total.
-

WhiteWolfSix
- Hlavný admin

-
Users Information
 - Country:
-
-
by Mohy » Monday, 12. September 2005, 14:56
WhiteWolfSix wrote: Pojem snová realita odráža stav tela a mysle, v ktorom sa nachádzame, keď do nej vstupujeme. Je to teda realita, ktorú vnímame v stavoch blízkych snom - počas relaxácií, meditácií, ale aj počas nočného snívania. Ja snovú realitu chápem ako zjednocujúci pojem, ktorý zastrešuje rôzne iné definicie a rozdelenia reality ako napríklad astrál, mentál a podobne.
Som rád, že sme si vysvetlili tento pojem, pretože ja som si tento pojem vysvetloval svojsky. Wolfi napísal, že sú to stavy blízke snom. Ja som si to predstavoval nejak takto: Každí v niečo veríme. To v čo veríme pretvára nás a naše okolie. Takže som snovu realitu vnimal ako komplex všetkého čomu veríme a čo pre nás funguje. Inak povedané, myslel som si, že si každí tvorí svojú vlastnú realitu v ktrorej fungujú všeobecné zákonosti tejto reality ( gravitácia, slnko, ohen, voda) a + vecí v ktoré veríme my sami a ktoré pre nás hlavne fungujú. Wolfi, teraz sa mi všetko rosypalo  , čo som chcel, pretože som bol vo velkom omyle  Tak teraz premýšlam, či táto téma o snovej realite bude slúžiť tomu, čo som mal pôvodne v pláne 
-

Mohy
- VIP

-
Users Information
- Group: VIP
-
-
by WhiteWolfSix » Monday, 12. September 2005, 15:35
Mohy wrote:Wolfi, teraz sa mi všetko rosypalo  , čo som chcel, pretože som bol vo velkom omyle  Tak teraz premýšlam, či táto téma o snovej realite bude slúžiť tomu, čo som mal pôvodne v pláne 
Chi, chi... prirýchlo si spravil záver z niečoho, čo bolo len otvorením oveľa komplexnejšieho chápania daného problému. Zároveň to bola krásna ukážka možného búrania (snovej) reality, ktorú si si vytvoril okolo "teórie" snovej reality Snovú realitu si nielen budujeme (tvoríme), ale môžme ju ľahko aj zbúrať. Zbúrať však môžeme len to, čo sme sami postavili, resp. na búranie reality, ktorá je tvorená väčšou skupinou ľudí (spoločnosťou) je nutná väčšia sila. Viera je jedným z nástrojov na ovplyvňovanie snovej reality. Nezábudajme však na realitu fyzického sveta. Fyzická realita určite prichádza do interakcie so snovou realitou. Inými slovami sa snová realita prelína s realitou fyzickou, no nie je s ňou totožná.
-

WhiteWolfSix
- Hlavný admin

-
Users Information
 - Country:
-
-
by Mohy » Wednesday, 14. September 2005, 10:55
WhiteWolfSix wrote: Zároveň to bola krásna ukážka možného búrania (snovej) reality, ktorú si si vytvoril okolo "teórie" snovej reality
WhiteWolfSix wrote:Snovú realitu si nielen budujeme (tvoríme), ale môžme ju ľahko aj zbúrať. Zbúrať však môžeme len to, čo sme sami postavili, resp. na búranie reality, ktorá je tvorená väčšou skupinou ľudí (spoločnosťou) je nutná väčšia sila. Viera je jedným z nástrojov na ovplyvňovanie snovej reality.
Takže chceš povedať, že si budujeme a pretvárame iba tú realitu ktorá je blízka stavom snov? Ak som teda správne pochopil ta väčšia sila na zbúranie reality vytvorenou väčšou skupinkou ľudí by bolo napr. zbúranie raja ? Teraz mam na mysli ten raj o ktorom pojednáva cirkev. WhiteWolfSix wrote:Nezábudajme však na realitu fyzického sveta. Fyzická realita určite prichádza do interakcie so snovou realitou. Inými slovami sa snová realita prelína s realitou fyzickou, no nie je s ňou totožná.
Z tohto som vyrozumel, že keď sa snova realita prelina s realitou fyz.sveta, tak potom to je ten dôvod, prečo jednému fungujú karty a druhému napríklad anjeli? No a ak by som to mal zhrnúť tak by sme si tu mohli zaviesť nejaký nový pojem, ktorý by pomenovaval prienik fyz.reality zo snovou realitou. Alebo inak povedane fyz.realita + individualna snova realita = ? Mame takýto pojem? Alebo si ho vymyslíme? ![flora008 [smilie=flora008.gif]](http://forum.annwin.sk/images/smilies/flora008.gif)
-

Mohy
- VIP

-
Users Information
-
-
by WhiteWolfSix » Wednesday, 14. September 2005, 11:27
Mohy wrote:WhiteWolfSix wrote:Snovú realitu si nielen budujeme (tvoríme), ale môžme ju ľahko aj zbúrať. Zbúrať však môžeme len to, čo sme sami postavili, resp. na búranie reality, ktorá je tvorená väčšou skupinou ľudí (spoločnosťou) je nutná väčšia sila. Viera je jedným z nástrojov na ovplyvňovanie snovej reality.
Takže chceš povedať, že si budujeme a pretvárame iba tú realitu ktorá je blízka stavom snov? Ak som teda správne pochopil ta väčšia sila na zbúranie reality vytvorenou väčšou skupinkou ľudí by bolo napr. zbúranie raja ? Teraz mam na mysli ten raj o ktorom pojednáva cirkev.
Otázka je: Čo si pod slovom raj predstavuješ? Keď si vezmeš a poctivo porovnáš niektoré náboženstvá a duchovné filozofie, zistíš, že si v mnohých zásadných aspektoch protirečia. Nie je to preto, lebo jedni majú pravdu a druhí sa mýlia. Je to preto, lebo fungujú v odlišných snových realitách.
-

WhiteWolfSix
- Hlavný admin

-
Users Information
 - Country:
-
-
by ramadanite » Wednesday, 14. September 2005, 16:16
4. Aké tam panujú zákonitosti a pravidlá?
fyz.realita + individualna snova realita = realita'fyz.realita' - alebo to co tak pre lepsiu nezrozumitelnost nazyvame, sa od 'individualna snova realita' (ww dufam ze uz viac privlastkov nevymyslis  ) lisi ponatim casu. cas dodava 'fyz.realite' snovu iluzivnost a bezcasovost zase 'individualnej snovej realite' fyzikalnu pevnost. napokon je mozne ze 'obe reality' su iba castou nasej mysle, tak ako ocean je castou zeme a je zavisly na dalsich zivloch. ale v okamihu ked je urcita clovek/vec/udalost mimo nasho zmysloveho vnimania (vplyvom behu casu sa dostane 'mimo' vsetko) siahame po nej do 'individualnej snovej reality'. skor by som povedal ze snova realita nieje individualna, idividualny je pristup ku nej, alebo kazdemu sa vdaka svojej nekonecnej pestrosti a nevycerpatelnosti ukazuje v inej 'individualnosti'. este ako to vnimali nasi otcovia:  (z irskej povesti "Osud Turennovych deti")
Last edited by ramadanite on Wednesday, 14. September 2005, 16:35, edited 1 time in total.
-

ramadanite
-
Users Information
- Group: Registered users
-
by ramadanite » Wednesday, 14. September 2005, 16:25
Mohy wrote: Človek nič nevediaci o veštení a napr. šamanizme si ide dať poradiť, aj keď o tom absolutne nič nevie. Oni mu poradia a on sa potom vytešuje, že mu to funguje. To je to spájanie individualnych snovych realit s fyz. svetom, teda naša realita v ktorej všetci žijeme.
Napriklad tak ako ty nevies o tom co vsetko pre teba robi po cely den, pecen, oblicky, mozog a predsa sa vytesujes  mozes si o tom precitat v zdravovede ale ty proste lezis na luke, uzivas si modre nebo, ale netusis co sa ti prave deje v crevach. tiez dve reality 
-

ramadanite
-
Users Information
- Group: Registered users
-
by Mohy » Wednesday, 28. September 2005, 12:41
 ramadanite: Ležim si na lúke dívam sa smerom k potoku a tam vidím dve husi. Zrazu jedna hus strčí svoju hlavu druhej husi do zadku. Obe husi teda majú hlavu v riti  Ktorá je na tom relativne lepšie ? Takto nám matematikár vysvetloval teoriu relativity  Alebo ta prvá hus nabúrala snovú realitu tej druhej?  ... ![flora008 [smilie=flora008.gif]](http://forum.annwin.sk/images/smilies/flora008.gif)
-

Mohy
- VIP

-
Users Information
-
-