Praktické skúsenosti so šamanstvom a šamanskými technikami, šamanská liečba, šamanizmus na Slovensku

Moderator: WhiteWolfSix

Keywords for this topic
tom, img, som, quote, straslivo, zmylit, musim, mohol, gif, pripade, znova, rozpor, žiadny, ano, lebo

Re: Druidi a šamanizmus

Postby Lysnyt » Wednesday, 17. October 2007, 21:06

WhiteWolfSix wrote:Aj medzi šamanmi sa nájdu takí, čo sa viac starajú o prírodu, než o ľudí. Je to, myslím, celkom prirodzené, že majú ľudia rôzne záujmy alebo to, čo sa naučili inak aplikujú. Nevidím v tom žiadny rozpor.

Ano v tom pripade som sa mohol straslivo zmylit. Musim si to znova pozriet, lebo som bol presvedceny o tom svojom. Image
Jedinec A
Lysnyt

Vylúčení

Users Information

Share on ...

Share on FacebookShare on TwitterShare on MySpace

Postby RedHawk » Thursday, 18. October 2007, 18:45

No Cesta ma rozne podoby a smery. Je to ako ako s pomocou:)
Last edited by WhiteWolfSix on Wednesday, 22. December 2010, 13:00, edited 3 times in total.
Reason: Zbytočná citácia zmazaná
RedHawk

VIP

Users Information

Postby Lysnyt » Thursday, 18. October 2007, 19:07

RedHawk wrote:No Cesta ma rozne podoby a smery. Je to ako ako s pomocou:)

Hovori si v dnesnej dobe este niekto druid ?Image
Jedinec A
Lysnyt

Vylúčení

Users Information

Postby WhiteWolfSix » Thursday, 18. October 2007, 19:20

Mňa si sa síce nepýtal, no odpoviem Ti, že neviem či si niekto dnes hovorí druid. Možno áno. Ja si šaman nehovorím aj keď sa šamanizmu venujem a tak to môže byť aj s tými, čo sa venujú druidizmu.
ImageImage
WhiteWolfSix (WW6) | ANNWIN | ANNWIN portál | Môj PicasaWeb | Image
WhiteWolfSix

Hlavný admin

Users Information

Postby Lysnyt » Thursday, 18. October 2007, 19:32

WhiteWolfSix wrote:Mňa si sa síce nepýtal, no odpoviem Ti, že neviem či si niekto dnes hovorí druid. Možno áno. Ja si šaman nehovorím aj keď sa šamanizmu venujem a tak to môže byť aj s tými, čo sa venujú druidizmu.

Kludne odpovedz, nech odpovie niekto kto pozna takeho, zaujima ma to aspon zistim kde som pozrel tak blbo.. Ja totiz ziadneho necitim, zato samanov citim velmi vela. T.j. ti co sa za nich vo svojom vnutry nazivaju. Z tohoto by som sa poucil..
Jedinec A
Lysnyt

Vylúčení

Users Information

Postby RedHawk » Thursday, 18. October 2007, 19:51

No tu suhlasim s WW6. Ja istym sposobom samansku tradiciu naplnam ale taktiez si nehovorim saman i ked ma tak kedysi nazvali.
Poznam ludi co prevadzaju Wydu. Su druidi, tvrdia ze nie.

"Její země, ač ohroženy, byly v péči schopných druidů a dokonce zvěstovatelé nových bohů s ní zacházeli s určitou úctou.
V místech, kde její síla proudila přímo z duše do těla - vytékala čistá a svěží voda velké magie mezi silné borovice a do skalních rozsedlin.
Studená moře omývala její země, očišťujíce je od špíny a rozkladu, ponechaných zde odcházející zimou. Bohyně viděla, že její děti stále ještě pokojně spí. Doufala, že budou moci spát ještě dlouhé roky, než je bude muset povolat.
Měsíčními studnami viděla jasné oblohy. Už ji netísnila těžká, ocelově šedá bouřková mračna. Ffolkové ožili a připravovali se na nastávající období plodnosti. Druidové se procházeli mezi stromy a horami jejích divokých území, obnovujíce místa se zimou narušenou rovnováhou."
RedHawk

VIP

Users Information

Postby Lysnyt » Thursday, 18. October 2007, 20:00

Ano - to boli druidi, aj ked to je asi z "rozpravky" :) Druid evokuje vo mne - Zem, Voda, Ohen, Vzduch. Saman evokuje vo mne - Vlk, Medved, Orol, Had.
Jedinec A
Lysnyt

Vylúčení

Users Information

Postby RedHawk » Thursday, 18. October 2007, 20:14

Druid = priroda sila stromov a zvierat

Saman = 7 sil :)
Mám silu Orla, silu Vzduchu mám.
Mám silu Hada, silu Ohňa mám.
Mám silu Delfína, silu Vody mám.
Mám silu Krtka, silu Zeme mám.
Mám silu Rodiny, silu Predkov mám.
Mám silu Ducha, silu bohov mám.
Mám silu Pravdy, Silu Najvnútornejšej Duše mám.
Sedem Síl ma vedie,objíma, na Ceste svojej kráčam bez obáv.
Elementy = mag

hm ano je to zo serie Forgotten Realms
RedHawk

VIP

Users Information

Postby Lysnyt » Thursday, 18. October 2007, 20:36

Takze tie slova druid - saman predsa nejak rozdeluju ? aj ked je to v podstate to iste ako vravite Image

K vode blizko mam.
Kora kozou mojou, machom oblozena.
Vietor je moj spolocnik, veky ho 'znam.
V zemi domov mam.
Dietky lesa a zivot, ine nepoznam.
Jedinec A
Lysnyt

Vylúčení

Users Information

Postby WhiteWolfSix » Thursday, 18. October 2007, 20:51

Lysnyt wrote:Ja totiz ziadneho necitim, zato samanov citim velmi vela. T.j. ti co sa za nich vo svojom vnutry nazivaju. Z tohoto by som sa poucil..

Neviem, či môžeš nejakého poznať či cítiť. Druidizmus bol špecifický pre Britské ostrovy, aj keď sa odtiaľ dostali aj do Európy, v Európe druidizmus nemá takú tradíciu ako tam. Ak chceš nejakých spoznať (čo sa na nich skutočne nehrajú), vycestuj tam.
ImageImage
WhiteWolfSix (WW6) | ANNWIN | ANNWIN portál | Môj PicasaWeb | Image
WhiteWolfSix

Hlavný admin

Users Information

Postby Lysnyt » Friday, 19. October 2007, 19:56

Ano mas pravdu, boli spominani aj v rozpravkach a mytoch s tych koncin. Citim ci necitim, verim ze som sa tam na jedneho napojil. Takze ani neviem ci bolo nejake spolocenstvo. Asi boli samotari a niekedy sa stretavali. Myslim ze par z nich aj trochu cestovalo. V Afrike necitim ziadne stopy, taktiez v Azii.V Europe to bolo najhustejsie ale to by som musel mat pred sebou mapu. Citil som aspon jedneho na vysocine (neviem co to je ci skotsko alebo dansko). Myslim ze aj do Ameriky sa niekto z nich dostal, alebo som si aspon nie isty. Myslim severnu Ameriku...
Ano raz urcite vycestujem, aspon urcite chcem.
Jedinec A
Lysnyt

Vylúčení

Users Information

Postby RedHawk » Sunday, 21. October 2007, 19:05

Lysnyt wrote:Takze tie slova druid - saman predsa nejak rozdeluju ? aj ked je to v podstate to iste ako vravite Image

Suhlasim s WW6
Ale druid = saman ide o rovnake alebo veeelmi blizke techniky
RedHawk

VIP

Users Information

Postby Lysnyt » Sunday, 21. October 2007, 19:13

RedHawk wrote:
Lysnyt wrote:Takze tie slova druid - saman predsa nejak rozdeluju ? aj ked je to v podstate to iste ako vravite Image

Suhlasim s WW6
Ale druid = saman ide o rovnake alebo veeelmi blizke techniky

Dakujem za napomenutie, a vysvetlenie od oboch. Image Zatial mi nik nepovie ci som citil ci necitil, len som sa o druidov velmi zaujimal tak som si nasiel citovu vazbu, asi v tom je problem...nasiel som si rozdiel.. nemam si ako overit svoje "videnia" ak nejake su
Jedinec A
Lysnyt

Vylúčení

Users Information

Postby RedHawk » Sunday, 21. October 2007, 20:28

najdes rozdiel aj medzi 2 samanmi. Iste techniky pri prechode medzi inym svetom medzi mnou, Majom Benkom ci Zorou fresovou su rozlisitelne. a pritom Zora a Majo su z rovnakeho cesta :D a ja som iny :D:D ale mozno najdes viac spolocneho medzi mnou a niektorym z nich ako medzi nimi
RedHawk

VIP

Users Information

Postby Lysnyt » Sunday, 21. October 2007, 21:02

No jo nechajme to uz tak :) ..dokonale ste mi to vysvetlili.. nechaj ma to prosim stravit, ja som tomu veril cez desat rokov :D Image
Jedinec A
Lysnyt

Vylúčení

Users Information

Postby gair.gwyn » Friday, 16. May 2008, 18:20

Image Image Image
gair.gwyn

Users Information

Postby gair.gwyn » Saturday, 31. May 2008, 12:51

Okrem Keltov "Majovu noc" slavili aj stari Rimania. Podla Ovidiovho diela "Festi" - Sviatky - na 2ho maja pripadali
Florine slavnosti. Ovidius sa pyta bohyne na zmysel charakteristickych crt slavnosti, ktore su vlastne aj pre Beltain:
"preco bujnosti prevelke,preco volnejsie zarty deju sa pri tychto hrach"
"ako vsak v Cererin sviatok sa belostne oblieka rucho, preco zas naopak jej ozdobou pestry je sat"
"zostali pochodne este, ich pricina bola mi skryta"
"preco k pocte Ti v osidla stvu sa zbabele kozy a zajac".
V maji taktiez Rimania slavili dva sviatky spojene s mrtvymi- Lemurie, sviatok bludnych dusi, pripadal na 9ho maja
a 14ho maja "topenie slamenych panakov v Tibere".
Rovnako u Keltov bol Beltain spojeni so smrtou, nielen pre otvorenie brany do zasvetaia, ale aj pre zaciatok "sezony" vojen, ktora sa zacinala spolu
s vegetacnou sezonou.
Image Image Image
gair.gwyn

Users Information

Druidizmus

Postby kiko » Sunday, 15. June 2008, 13:15

Zdravím,

Tak ako prvé sa rovno ospravedlním ak som vytvoril už existujúcu tému, na toto fórum moc nechodím, moc sa tu nevyznám a takúto tému čo potrebujem som nenašiel.
Mám pätnásť rokov, pred rokom som zablúdil na Mágia fórum, pre tých čo poznáte.. po celý čas som sa nikdy ničomu moc prakticky nevenoval, čisto len teórií, možno zopár jednoduchých klasických Bardonistických cvičení a pod. Čo je jasné možno aj z veku je prirodzené že sa ešte stále hľadám. Som veľký milovník prírody a zvierat (študujem veterinu) a tak ma zo všetkého najviac zaujali prírodné systémy a pohanské viery. Najviac zo všetkých asi práve šamanizmus o ktorý sa zaujímam teoretickou časťou nejakú dobu, no aby som si vedel správne vybrať keď príde čas voľby chcel by som niečo viac vedieť aj o ostatnýc prírodných "cestách" čo by ma mohli zaujať ešte viac ako šamanizmus. Wicca a pod. nieje nič pre mňa, ale najmenej toho asi viem o druidizme tak by som vás chcel poprosiť či by ste mi nemohli hodiť nejaké info čo sa druidizmu týka, poprípade nejako poradiť

Vopred vďaka Image
kiko

Users Information

Re: Druidizmus

Postby RedHawk » Sunday, 15. June 2008, 22:09

Hm no uz prakticky originalny druizmus nenajdes.
To ucenie sa "zabudlo" :) a skoro nik to neprevadza. Vacsinou ide o rozne "mixy" magie samanizmu a novopohanstva.

Jedna z mala veci co ostala je snad Wyda.
RedHawk

VIP

Users Information

Re: Druidizmus

Postby اسماعیل » Monday, 16. June 2008, 13:02

Red, ak pod Wydou myslíš tú limo-ezo-zlátaninu, o ktorej sa dočítaš v knižkách typu "Liečivá sila druidov" apod., tak to má pekne ďaleko od keltského učenia.

Nejaké zbytky "keltskej" ľudovej mágie a liečenia by si snáď ešte našiel medzi dedinčanmi vo Walese a v Bretónsku, ale to by chcelo medzi nimi pár rokov žiť, správne sa pýtať a pozorne počúvať. Ale to máš už jednoduchšie zájsť si do Bielych Karpát alebo do dedín niekde za Sninou. Hlavne sa nemusíš učiť dosť krkolomné jazyky.

Nebude to síce "keltské", ale tak to zas ani tam. Za tie stáročia sa totiž tie zvyky tak premiešali s novšími, tak pomenili a prispôsobili dnešným potrebám, že je hlúposť hľadať v nich niečo "keltské", "slovanské" či aké.

Iná vec je, že mnoho starých írskych, waleských a bretónskych náboženských predstáv pretrvalo v stredovekej literatúre, ktorú spisovali tamojší mnísi v ranom stredoveku. Lenže bohužiaľ, len zvládnutie staroírskych jazykov a nárečí je práca na desiatky rokov. Preto sa spravidla hovorí, že "nie sú k tomu pramene", čo, prísne vzaté, nie je pravda. Prakticky však je, a to práve pre jazykovú bariéru.

PS: V Prahe na religionistike je/bol jeden chalan, ktorý sa tým zaoberá.
Image
...что у трезвого на уме, то у пьяного на языке. Image
اسماعیل

Moderátor

Users Information

PreviousNext