Duša?Moderator: WhiteWolfSix
Keywords for this topic
som, len, jednanie, ako, nie, oblasti, hele, tiez, mozgu, duša, pri, postihnuti, inak, dusa, pod
88 posts
• Page 1 of 5 • 1, 2, 3, 4, 5
Duša?Viac krat som vo fore videl napisane slovko dusa, neviem si vsak pod tymto pojmom vybavit poriadne o com to vlastne je rec, jednanie - spravanie cloveka je zalozene na mozgovej aktivite ktora sa moze menit zavratne rychlo- intoxikacia, uraz, mozgova aneurizma atd. V nemocnici vidim ludi ktori sa chovaju horsie ako imbecil len kvoli tomu ze im praskla v mozku cievka a zakrvacali do urcitej oblasti, ich jednanie je vtedy priamo umerne oblasti postihnutia, inak sa spravaju pri postihnuti frontalneho (celoveho) laloka, inak pri postihnuti temporalneho (zahlavneho). Na psychiatrii sa vyuzivaju elektrosoky mozgu, a hele psychika sa meni tiez, antidepresiva- su to presne vypocitane chemicke precesy a hele clovek je uplne ina osobnost, schyza sa da tiez drzat pod kontrolou farmaceutikami, takze vzdy je to len chemia, chemicky proces, elektricka aktivita mozgu, ako si mam potom vysvetlit dusu ? co to k sakru je? musim podotknut ze aj ked to z textu nevyznieva, nie som ziadny racionalista, neuznavam konecnu definiciu tohoto sveta pomocou nasich trapnych zmyslov. uz keby som mal nieco vypotit ze co to ta dusa je tak tresnem ze zivotna energia, a prosim rieste len danu otazku a nie zasa somarciny okolo.
Ja by som si asi dusu predstavoval nieco ako zivotnu energiu.
Energiu v ktorej sa nachadzaju nieco ako zakladne predpoklady pre chovanie cloveka a jeho intelektualny rast. Vsetky spomienky, chovanie sa a konanie to uz zabezpecuje mozog, jeho pamatove centrum a podobne. No samotna dusa je nieco co nas mozog akoby smerovalo tym smerom ktory je pre dusu prirodzeny. Prirovnal by som to k riadiacemu programu.Riadiaci program je stale rovnaky.....no nemozme od neho chciet aby sa cely celok choval rovnako aj ked je HW nefunkcny. Ak ma software ovladat roboticke rameno a to rameno je poskodene nebude to fungovat. Rovnako ako dusa sa snazi ovladat nas mozog no ak je on poskodeny a z casti nefunkcny nemozme fungovat spravne ani my.
ahoj galoo, presne toto vrtalo :smt065
,pred nejakou dobou v hlave aj mne a nedalo mi to pokoj.O com to vsetko vlastne je, ked ako vravis-praskne cievka v mozgu a clovek je mimo, dalej Alzheimerova choroba, kedy clovek v pokrocilom stadiu nepozna ani sam seba v zrkadle a mnoho dalsich prikladov rozpadu osobnosti, ovplyvnovania psychiky, manipulacia..., par elektrickych vybojov, a vsetky moralne presvedcenia zasady a.p. su v haji...pytala som sa sama seba, ze naco sa teda cely zivot ucit a zbierat skusenosti, ked to nakoniec mozno aj tak bude nanic.... No, tak uz ma to vrtanie preslo, vnimam to trosku inak, nie som dobra vo vysvetlovani, tak Ta radsej odkazem na mudre knihy, v ktorych to ujaovia dali pekne do slov, nieco podobne k tejto teme je v knihach Paula Bruntona, myslim ze sa to vola Ego-od zrozeni k znovuzrozeni??? neviem, ale kukam že si aj z Prahy, tak tuna v Prahe to maju v knihkupectve U Džoudyho, na I.P. Pavlova. v tej knihe autor rozobera problem Ega a Nadja a no proste myslim, ze to ma vztah ktomu na co sa pytas...
Dovolím si citovať z materiálu F. Holmes „SKIP“ Atwater: Proces Hemi-Sync
Kontroverzie týkajúce sa mozgu, mysle a vedomia existovali, odkedy ranní Grécki filozofi diskutovali o podstate vzťahu myseľ- telo a žiadna z týchto diskusií nebola nikdy vyriešená. Moderní neurológovia lokalizovali myseľ v mozgu a povedali, že vedomie je výsledok elektrochemickej neurologickej aktivity. Existuje ale rastúci počet pozorovaní, ktoré spochybňujú úplnosť týchto predpokladov. Neexistuje žiaden neurologický výskum, ktorý presvedčivo demonštruje, že vyššie úrovne mysle (intuícia, vôľa, duch či duša) sú lokalizované v mozgovom tkanive (Hunt, 1995). Riešenie kontroverzií ohľadom vyššej mysle a vedomia a problému myseľ-telo vo všeobecnosti môžu vyžadovať epistemologický posun zahŕňajúc neracionálne spôsoby poznania (deQuincey, 1994) a môžu sa celkom vyhnúť rozsahu samotných neurologických štúdií. Sme uprostred revolúcie zameranej na štúdium vedomia (Owens, 1995). Penfield (1975), významný súčasný neurofyziológ zistil, že ľudská myseľ pokračovala v činnosti napriek redukovanej aktivite počas anestézie. Mozgové vlny boli takmer neprítomné, kým myseľ bola práve tak aktívna ako v bdelom stave. Jediný rozdiel bol v obsahu vedomých zážitkov. Na základe Penfieldovej práce ďalší výskumníci zaznamenali vedomie u komatóznych ľudí (Hunt, 1995) a rastie súbor dôkazov, ktoré naznačujú, že redukovaná kortikálna bdelosť pri súčasnom udržaní si vedomej mysle je možná (Fischer, 1971; West, 1980; Delmonte, 1984; Wallace, 1986; Goleman, 1988; Mavromantis, 1991; Jevning, Wallace & Beidenbach, 1992). Tieto stavy sa rôzne uvádzajú ako meditatívne, tranzové, zmenené, hypnagogické, hypnotické a stavy polobdelého učenia (Budzynski, 1986). Tieto rozličné formy vedomia spočívajú v udržiavaní vedomia vo fyziologickom stave redukovanej bdelosti nápadnom parasympatickou dominanciou (Mavromatis, 1991). Značne hypnabilné subjekty a skúsení meditátori dokázali, že udržanie vedomia pri redukovanej kortikálnej aktivite je skutočne možné u vybraných jednotlivcov, či už ako prirodzená alebo ako získaná schopnosť (Sabourin, Cutcomb, Crawford & Pribram, 1993). Čoraz viac vedcov vyslovuje pochybnosti o modely mozog-myseľ neurológov, pretože zlyháva v odpovedi na tak veľa otázok o bežných zážitkoch a vyhýba sa mystickým a spirituálnym otázkam. Štúdie o psychickom vplyve na diaľku a psychickom liečení tiež spochybňujú predstavu mysle lokalizovanej v mozgu (Dossey, 1994; Dossey, 1996). Potvrdil sa výskyt nelokálnych udalostí na subatomickej úrovni a niektorí výskumníci sú presvedčení, že princípy fyziky v pozadí týchto udalostí tvoria tiež základ nelokálnych efektov sprostredkovaných vedomím (Dossey, 1996). Vedecké údaje podporujúce fenomén diaľkového prezerania sami o sebe postačujú na to ukázať, že vedomie nie je lokálnym fenoménom (McMoneagle, 1993).
Viděl jsem v televizi pořad o pokusech s nedostatkem spánku. Skupina vědců, lékařů asi 100 hodin nespala. Pak někteří popisovali svoje zážitky a halucinace. Jeden z nich popsal svou halucinaci jako vidění trpaslíka.
Říkal jsem si, že to asi žádná haluška nebyla, taky jsem je v dětství vídal, když jsem nebyl ve formě (při nemoci) Taky jsem viděl rozhovor s nějakým neurologem, velkou kapacitou v oboru a připadalo mi, že čím víc tito lidé o svém oboru vědí, tím opatrněji se vyjadřují, asi si více uvědomují, jak málo toho stále vědí, zatímco ti méně vzdělaní to mají mnohem "jasnější"
Ako vieš, že bol kapacita v odbore? A čo to znamená, keď niečo vyhlási kapacita v odbore (či s istotou alebo s rezervou)? Myslím si, že hlúposť dokážu povedať rovnako kapacity ako aj nekapacity a rovnako je to aj s múdrosťou. To, že je niekto považovaný za kapacitu mu záruku na rozum nedáva
Už je to dlouho, nepamatuju si, kdo to byl. Řekli o něm, že je špička ve oboru neurologie, ale jestli opravdu byl, to nevím.
Záruku na rozum to takovému člověku nedává, tím méně někomu, kdo jen papouškuje a slepě věří tomu, co na svých sotva dokončených studiích uslyšel. Ale pointa byla v něčem jiném
Zákon zachovania energie: Energiu nemožno ani vytvárať, ani ničiť, iba premieňať z jednej formy na inú.
Myslím si, že všetko je to otej energii. Takže aj materiálno, je len jedna z foriem energie. Keď vychádzame z toho, že všetko je energia a všetko je v pohybe.
A na základe toho by sa mi viac pozdávala veta: " Vedomie a myseľ saZATIAĽ nedá lokalizovať."
Keď si už taký protivný, budem protivný aj ja. Pokiaľ viem, zážitky počas klinickej smrti boli zážitkami neživých ľudí, ktorých potom oživili. A napr. niektorí boli mŕtvi aj 30 minút, resp. zriedkavo aj hodinu, a to už nie sú len niekoľkominútové zážitky. Najmä, keď lekári hovoria o tom, že po 5-10 minútach by už malo dôjsť k nezvratným zmenám v mozgu, a oni presa žijú a sú zdravý. Ako to vysvetlíš? Čo robil fyzický mozog, fyzické vedomie? Keď je vedomie lokalizované vo fyzickom mozgu, ako si vysvetlíš zážitky ľudí v klinickej smrti, ktorí opísali udalosti v susednej miestnosti, v meste, v susednej dedine, atď.
To fazon: Ono se přesně neví, co to ten "fyzický" mozek je, kromě toho, že to je nesmírně komplexní kousek "hmoty". Ono se ani přesně neví, co je "hmota", takže debaty, že toto něco dokazuje a tamto zas něco jiného, jsou spíše spekulace. Zážitky jsou jedna věc, koncepce, které si na ně člověk váže zase druhá. Je to stejné jako se zážitky z "minulých" životů, které taky nic nedokazujou.
Dovolím si nesúhlasiť, pretože to som nikdy netvrdil. Ale s tou relatívnosťou zas súhlasím. Pre niekoho je jeden človek kapacita a pre iného môže byť šarlatán. Slovo šarlatán alebo kapacita sú len pomocnými označeniami, ktoré nikdy nevystihujú celú pravdu o jednom človeku.
Ešte dodám: Akékoľvek nálepkovanie (označovanie) z akéhokoľvek dôvodu (dobrého či zlého) je zavádzajúce a vedie k vytváraniu predsudkov (pozitívnych či negatívnych), ktoré v konečnom dôsledku neodrážajú skutočnosť. Dúfam, že Ti to pomôže lepšie porozumieť môjmu postoju k témam ako je kapacita (autorita) či šarlatán...
To WW6:
Nic ve zlém, to bylo jen takové malé rýpnutí s ohledem na naše předchozí debaty. To Mohy: Jo, jo, tak, tak. Někde jsem to tady už psal. Připadá mi to jako zkoumání hrnku tím, že ho rozbiješ - získáš střepy různých velikostí, které opět můžeš rozbít, ale nakonec to budou pořád jenom střepy. To Hanawa: V tom případě já jsem příznivcem velkých monitorů a rychlých procesorů A jsme zase zpátky u Matrixu.
To rom
: V pohode, len som sa chcel vyhnúť zbytočným diskusiám, ktoré sú založené na jednostrannom nálepkovaní.
88 posts
• Page 1 of 5 • 1, 2, 3, 4, 5